Quantcast

Плевнелиев: Частният медиен монопол е много по-опасен от държавния (снимки)

Мая Младенова Последна промяна на 27 ноември 2013 в 14:17 3430 14

Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов
Дискусия за състоянието на медиите. Снимка: Сергей Антонов

 

 

Частният монопол върху медиите е много по-опасен от държавния. Трябва саморегулация, но и регулации в от държавата с фокус върху прозрачност на собствеността.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на дискусията за състоянието на медиите у нас. 

Участие в дебата взеха граждани, журналисти, медийни експерти, представители на протестиращите и на Ранобудните студенти, дипломати, но присъстваха малко собственици на медии. Сред изключенията бяха Венелина Гочева ("24 часа" и "Труд") и Валери Запрянов (издател на "Преса" и "Тема"). Някои от по-ключовите изказвания - по-надолу.

"Надявам се, заедно да потърсим решенията, а не скандала. Като четвърта власт медиите са свободни, но това не означава, че не подлежат на критики", каза президентът. 

„В период на икономическа криза, държавата често се явява най-големият работодател, но тя не бива да се приема за благодетел. За да работи системата, трябва да има саморегулация, тоест етичен кодекс, валиден за всички, но и регулация от държавата”, посочи още  Плевнелиев.

На неколкократно зададен въпрос защо организира тази дискусия и дали тя няма да завърши без последствия, президентът отговори, че смята да постави въпроса пред политическите сили по време на месеца на политическите консултации (януари 2014-а) и да насочи вниманието на партиите към евентуални предложения, дошли от медийната общност. "Да, нямам право на законодателна инициатива, но бъдете уверени, че ако постигнете консенсус, той ще отекне силно, аз ще съм мултипликатор", увери аудиторията във Военния клуб Росен Плевнелиев.

Изказванията на свързаните с медийната сфера участници се обединиха около няколко основни проблема: липса на прозрачност на медийната собственост до физически лица, липса на прозрачност на източниците на финансиране, незадоволително действие на приетия през 2006 г. Етичен кодекс, порочно държавно влияние върху медиите чрез финансиране с евросредства. На експертно ниво нещата вече са сравнително ясни, сега на ход са политиците и консенсусът сред брашна, резюмира стадия на медийния дебат у нас преподавателят в журналистическия факултет на СУ доц. Орлин Спасов.

Илияна Беновска, Радио К2: "Г-н президент, има ли наистина обществена готовност за промяна в медиите? Можете ли да ни станете флагман? Кой най-накрая ще направи нещо ефективно?"

Иво Божков, блогър и представител на "Протестна мрежа": Състоянието на медийния пазар е неприемливо. Държавата трябва да гарантира свободата на изразяване. Затова "Протестна мрежа" предлага промени в 6 пункта: 1. пълна прозрачност на собствеността и разпространението на медии до ниво физически лица; 2. законови мерки срещу концентрацията на медийна собственост; 3. регулация на вертикалната собственост (между рекламни, пиар, социологически и др. комуникационни агенции, медия шопове, мултиплекси, разпространителски фирми, пипълметрични компании, продуцентски къщи и лица със собственост или контрол върху медии); 4. контрол върху конкурсите за мултиплекси и финансирането на медии с публичен ресурс; 5. прозрачност и независимост при финансирането с евросредства; 6. публичен регистър на собствениците на медии, комуникационни агенции, мултиплекси, разпространителски фирми, пипълметрични компании, медия шопове, в който да бъдат оповестени не само собствеността до физическо лице, но и източниците на финансиране, годишните отчети и др.

Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти:За да има нов закон за медиите, трябва обществен консенсус и парламент с високо доверие. Предлагам и самите журналисти да могат да подписват Етичния кодекс, а не само собствениците на медии. така, когато журналист смени, работодателя си, ще се чувства защитен от неправомерен натиск.

Влади Василев, "Господари на ефира": Ние в "Господари на ефира смятаме, че настоящата медийна среда е заплаха за националната сигурност, защото една медийна империя непрекъснато се разраства. Г-н президент, Вие бихте ли предприели мерки?"

Марко Арндт, директор на фондация "Конрад Аденауер": Отправя препоръки за предложения за спешни мерки, сред които: прозрачност на медийната собственост, прозрачност на платеното от журналистическото съдържание, равен достъп до разпространение, стандарти за отношенията между репортери, редактори и собственици.

Проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право, СУ: За медиите има два разказа. Единият е за успеха, защото това е индустрия, която е с изключителна перспектива във високотехнологичната епоха. Другият разказ е за влиянията, натиска, манипулациите. Имам три кратки предложения: Първото засяга финансирането с публични ресурси. Парадоксално, откакто България е в ЕС, свободата на словото се влошава, защото публичните средства се използват за влияние в медиите без правила и непрозрачно. Така еврофинансирането допълнителни деформира пазара. Второто ми предложение е за конкуренцията - нужни са нови правила за анализ, които да отчитат плурализма. Третото е за защита на журналистическия труд и са в духа на предложението на колегата от Асоциацията на европейските журналисти.

Ралица Ковачева, журналист: Политическа партия си има телевизия. Бареков започна национално турне, което се излъчва по TV7. В момента законът не го забранява. Възможно ли е да допускаме това?

Кирил Вълчев, председател на Комисията по етика в електронните медии: Научавам, че част от медийните собственици се готвят да приемат друг Етичен кодекс. Няма две етики в медиите.

Гриша Камбуров, Български медиен съюз: Етичният кодекс не работи, не го подписаха всички медии, не го и спазват. Не може няколко души, една-две жени да са обсебили саморегулацията.

Весислава Антонова, в. Капитал": Аз все пак съм оптимист за бъдещето на медиите. Затова нека си припомним, че през 2009 г. се случи и нещо хубаво - с допълнителен текст към Закоза за задължителното депозиране на печатните издания бе създаден регистър на собствениците на вестници и списания, който се публикува като таблица на страницата на Министерството на културата. Но много медии не са подали данни за него, а задължението им е да го правят в началото на всяка година. Ето че има текст в закона за собствеността, просто законът не се спазва. Нека държавата глоби нарушителите.

Иван Бедров, журналист: Медиите у нас никога не са били толкова масово използвани като бухалки както сега. Нека се създаде санитарен кордон - артисти и други обществени личности да спрат да ходят в някои медии, да не дават интервюта, да не ги четат.

Доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ: Ще очертая два сериозни проблема. Няма прагове  на концентрацията в медиите. Сега определението "монополист" не е почиваща на законово основание характеристика. Вторият проблем е зависимостта на журналистите от собствениците на медии. Когато купуваш медия, не си купуваш журналисти. Тук инструментът за защита трябва да е синдикален. Знам, че в момента такава професионална журналистическа солидарност не съществува. Казвам това, все едно хвърлям бутилка в морето, пък дано някой някога я открие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2013 в 11:39

Импийчмънт за росен асенов и справедлива присъда за престъпното му бездействие като министър по случая Корал, както престъпните му действия по този случай с явно незачитане на решенията на българския съд!
Долу чехлЮту! В затвора!

28.11 2013 в 11:19

Европейската комисия е започнала проверка по случая Корал.
“Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбоподател, че невнасянето на нищожната такса ще доведе до прекратяване на цялото дело. Срещу въпросните невнесени 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж “Корал”
https://bivol.bg/koral-plevneliev-nikolov.html
Защо никой не говори за това? Защо не го коментирате? Защо модератора на UFF-нюз трие като побъркан мнения по въпроса от 27/11 насам.

28.11 2013 в 00:10

Толкова добре отразен медийно и толериран протест никога не е имало. Такива хвалебствия по адрес на участниците, определения от рода "интелигентни" "работещи", "финансово независими", "за първи път съдбата на България е в ръцете на нормални хора". Няма медия, която да каже нещо критично, направо е подозрително, толкова е сладко, че цялата нация е заплашена от диабет. Защо ли е това? Дали не е стремеж да се прикририе оставеното "наследство" от предишните управляващи

27.11 2013 в 20:33

Що?? Бареков и Бедров, са гадни без да са монопол. Единият се бара заедно с Бриго Аспарухов, а другият си вдига бедрата пред Иво Прокопиев.

27.11 2013 в 20:28

За зависимостта си от фондации, казаха ли нещо? То и водещите по тв са зависими от „Отворено общество“, продуцентите също, а Дарик радио рекламира АЕЦ Козлодуй, и програма за студентите – за 90 милиона лева, наред с рекламите на световни търговски мрежи и златния концесионер.

27.11 2013 в 19:40

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) ще проверява офшорните компании, свързани с президента Росен Плевнелиев заради съмнения за пране на пари. Според два независими източника на в. “РЕПОРТЕР” в ДАНС е пристигнал сигнал от Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със съмнения за извършени нарушения от Wyclef holding и Stallberg investments по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и данъчното законодателство.Тези съмнения се отнасят до скандални сделки на двете кипърски офшорки с акции на контролираната от президентския приятел Иво Прокопиев “Каолин”. За тях за първи път стана ясно от разследване на ТВ7, което показа как през двете кипърски компании в сделката за “Каолин” са били отклонени милиони левове, пише още в. Репортер.

Wyclef holding и Stallberg investments участват в серия от прехвърляния на акции от “Каолин” в рамките на един ден. В резултат от това се генерира печалба от няколко милиона лева, която изтича към Кипър. Сделките се сключват броени дни преди прехвърлянето на мажоритарния пакет в “Каолин”, което поражда и съмнения за търгуване с вътрешна информация.

Поява на тъмно

Компаниите влизат като акционери в “Каолин” през “задния вход”. Те придобиват книжата си извън регулирания пазар на борсата. Според справка от „Централен Депозитар” АД за сключени сделки с акции от капитала на „Каолин” АД на 15 май 2011 г. Stallberg investments придобива 388 974 акции, a Wyclef holding 777 948 акции от “Каолин”.

Двете сделки са сключени извън регулиран пазар, а насрещна страна по тях е Mauve clover, като и трите дружества са ползвали услугите на инвестиционния посредник на Прокопиев „Булброкърс”. На каква цена обаче е станала тази трансакция остава загадка. За това неясен остава и нетният финансов резултат от участието на офшорките в “Каолин”. Притежаваните от тях акции се удвояват през юли 2011 г. вследствие на увеличаване капитала на „Каолин” АД. Всичко приключва с окончателната продажба към Quarzwerke.

Президент­ските следи

Двете офшорки участват като собственик в редица компании на Прокопиев, но справка в Търговския регистър показва и съмнителна близост на президента Росен Плевнелиев с тях. Wyclef holding и Stallberg investments се появяват у нас през май 2008 г., когато влизат с по 33% дял в “Бългериън резиденшъл пропъртис”. Това е компанията, която изгражда Резиденшъл парк София – мястото, където живее президентското семейство.

Останалите 33% от “Бългериън резиденшъл пропъртис” на придобива самото семейство Плевнелиеви чрез фирмата си “Плевнелиеви”. Управител на “Бългериън резиденшъл пропъртис” пък става съпругата на президента Юлиана Плевнелиева.

Дружество “Бългериън резиденшъл пропъртис” е регистрирано през април 2005 г. с едноличен собственик на капитала Ралф Харалд Либ. Първоначално управител на компанията е Росен Плевнелиев, преди да бъде заменен от съпругата си.

Справка в Търговсия регистър показва, че представляващ офшорките у нас е близката до Иво Прокопиев Десислава Недкова (негова бивша секретарка) и управител в поредица от компании, главно с офшорна собственост, които участват в сделки на олигарха.

Съжителството на семейство Плевнелиеви с офшорките продължава и през август 2009 г., когато Росен Плевнелиев вече е министър. Тогава мястото на фирмата “Плевнелиеви” се заема от “Ателадиа”, еднолична собственост на Юлиана. Тя остава и управител на “Бългериън резиденшъл пропъртис”.

Ситуацията не се променя до ноември 2010 г. Тогава се появяват първите сигнали, че Росен Плевнелиев ще бъде номиниран от ГЕРБ за президент. Имиджът му трябва да е брилянтен и семейство Плевнелиеви очевидно решава да замете всички следи към офшорките. Така се стига до решението всички акционери – Wyclef holding, Stallberg investments и “Ателадиа” вкупом да продадат дела си в “Бългериън резиденшъл пропъртис”.

Според експерти консултанти по придобивания такава синхронност в решенията – и при влизането в компанията, и при напускането й е невъзможна, освен ако зад дружествата не стои един и същ човек или поне много близки лица.

Прокопиев крие информация

Във връзка с цялостния контрол над сделката за мажоритарния пакет в “Каолин” между “Алфа финанс холдинг” и Quarzwerke и задължението й по закон за защита на инвеститорите, КФН е изискала допълнителна информация от компаниите. Сред тази информация е и самият договор за продажба. “Алфа финанс” обаче категорично отказва предоставянето му заради търговска тайна. Според Quarzwerke пък двете страни по сделката са уредили въпроса с конфиденциалността й както в самия договор, така и в серия допълнителни споразумения.

Германската компания дори изразила опасения, че Прокопиев е спестил тази информация пред КФН. Затова с цел ненарушаване на договора Quarzwerke също не е предоставила договора пред КФН.

В резултата от поведението на Прокопиев финансовият надзор е поставен в невъзможност да извърши проверка и да осъществи в пълна степен правомощията си при защита интересите на инвеститорите от една страна, и при прилагане на мерките за превенция на използването на финансовата система за изпирането на пари.

Затова и сигналът преминава в ръцете на ДАНС. Сега с казуса ще трябва да се заеме службата, призвана да следи за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

27.11 2013 в 19:33

Росен Плевнелиев и неговата наследничка като строителен министър Лиляна Павлова са изплатили над 1,5 млн. лв. на компании със запорирани сметки, въпреки изричната забрана на съда, съобщи председателят на ПП „Екогласност“ Емил Георгиев. По този начин е ощетена българска компания, а парите, осигурени от програма ИСПА са изплатени на немска и турска фирма, създали перфектна схема за източване на евросредства.

Според Георгиев държавният глава Росен Плевнелиев и народният представител Лиляна Павлова, в качеството им на министри на МРРБ, са извършили престъпления по служба, свързани със финансови злоупотреби в особено големи размери. От Екогласност съобщиха, че в четвъртък ще внесат официално искане в комисията против корупцията на Волен Сидеров в Парламента да бъде извършена проверка и да започне процедура за отстраняване от длъжност на президента и за сваляне на имунитета на Лиляна Павлова.
Случаят за който Екогласност информира е свързан с проект „Проектиране и строителство на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица – ЛОТ 1 – гр. Стара Загора и ЛОТ 2 – гр. Димитровград”, финансиран по програма ИСПА.
През ноември 2004 г. съдружие от две фирми – немската „Хайткамп строителен холдинг”ООД и турската „Маас Арътма Системлери Иншаат Санай Ве Тиджарет”, обединени в Консорциум „Хайткамп Маас” спечелват открит международен търг за изпълнител на проекта.
През февруари 2006 г. Консорциум „Хайткамп Маас” привлича българската фирма „Строителна компания Загора” ЕАД (която тогава се е казвала „Стройкомбинат-М”АД/ да построи пречиствателната станция в гр.Стара Загора на обща стойност 2 932 620 лв. В последствие се оказва, че разплащането трябва да премине през фирмата от Истамбул „Интер Иншаат ве Префабрик” АД, с регистрирано място на стопанска дейност гр. Стара Загора в качеството на главен подизпълнител. Още от самото начало на строителството на пречиствателната станция фирма „Интер Иншаат ве Префабрик” се разплаща със закъснение по издадените фактури, като постепенно закъсненията се увеличават. На 17.03.2008 г. плащанията спират при задължения от 802 192 лв. Започва размяна на кореспонденция. Въпреки изчакванията, плащане така и не последва. Това мотивира „Строителна компания Загора” ЕАД да потърси правата си по съдебен ред в Окръжен съд гр. Стара Загора.
С Решение №4 /18.07.2008 г. Старозагорския окръжен съд, Търговско отделение осъжда „Интер Иншаат ве Префабрик”АД да заплати на „Строителна компания Загора”ЕАД сумата от 802 192 лв. плюс договорена неустойка в размер на 195 145 лв. В последствие се оказва, че „Интер Иншаат ве Префабрик”АД е кухо дружество, което не притежава никакви финансови средства, трудови и материални активи, които да позволят избирането за главен или какъвто и да било подизпълнител, в проект осъществяван съобразно изискванията на ЕС и ЗОП. Оказва се също така, че главния подизпълнител е на адрес, който е пощенска кутия. През тази пощенска кутия са преминали повече от 6 млн.евро – средства на българските и европейски данъкоплатци. Поради тези обстоятелства „Строителна компания Загора”ЕАД на 29.07.2009 г. завежда нова искова молба в Окръжен съд гр.Стара Загора срещу фирмите съдружници в Консорциум „Хайткамп – Масс” за извършеното от тях непозволено увреждане.
Старозагорски окръжен съд уважава искането за допускане на обезпечение на предявените искове чрез запор на всички вземания на съдружниците в Консорциум „Хайткамп – Масс” към МРРБ, Изпълнителна Агенция ИСПА в това число и на всички вземания произтичащи от изпълнението на проекта до размера на исковите суми от 1 067 824 лв. Допуснатата обезпечителна мярка е приведена в изпълнение от съдебен изпълнител като за целта е образувано изпълнително дело, а запорно съобщение за налагане на обезпечителната мярка, е връчено на МРРБ на 31.07.2009 год.
Със свое писмо стрителният министър Росен Плевнелиев заявява, че въпреки решението на съда запорът няма да бъде изпълнен. В същия смисъл е и следващото писмо на МРРБ с което отново се оспорва запора, както и подробно се излагат съображения, че Министерството счита финансирането на консорциума за приоритетно спрямо обезпечителната нужда на отделното юридическо лице „Строителна компания Загора” ЕАД.
С Решение № 54/05.08.2010 г. Старозагорския окръжен съд, Търговски състав осъжда „Хайткамп строителен холдинг” ООД и „Масс Арътма Системлери Иншаат Санаи ви Тиджарет” в качеството им на съдружници в Консорциум „ Хайткамп – Масс” да заплатят на „Строителна компания Загора” ЕАД сумата от 802 192 лв., както и 160 583 лв. лихва за забава за периода 17.03.2008 г. до 29.07.2009 г., а също и сумата от 105 049 лв. направени разходи за събиране на главницата от 802 192 лв. в хода на съдебни и изпълнителни производства, както и сумата от 82 306 лв. направени разходи по делото.
Осъдителни присъди следват и от Пловдивски апелативен съд и Върховния касационен съд. При това решенията на съда вече не са само за запориране на плащанията, а за директно превеждане на парите към потърпевшата българска компания. Въпреки това Плевнелиев, а по-късно и неговата наследничка Лиляна Павлова отказват да изпълнят съдебните решения на съда „по целесъобразност“. Междувременно сумата вече набъбва с разноски и лихви до 1,56 млн. лв.
Въпреки множеството изпълнителни действия, към настоящия момент по изпълнителното дело са събрани (чрез запор на банкови сметки) суми едва в размер на 5 564 лв., отнесени за погасяване на малка част от разноските за водене на изпълнителното дело.
В същото време след получаване на запорното съобщение, връчено на 31.07.2009 година, МРРБ е платило пряко на длъжниците по изпълнителните дела суми в размер многократно надвишаващ дълга им, в това число с лихвите и разноските. Изплатени са дори и сумите за гаранция за качество на строителството.
От „Екогласност“ съобщиха за „Класа“, че освен в парламента документите по случая вече са внесени и при главния прокурор. Емил Георгиев съобщи, че предстои и внасянето в Брюксел на сигнал по случая и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

27.11 2013 в 18:34

Пухльо се изкара последен бедняк. Скромен като майка Тереза. На тази среща обсъждаше и мътеше заедно с Майо Цицин и Протестна мрежа, с лигави подложни журналисти някак си ако мине номера им , да наложат цензура на медиите. Накрая изтропа една мижитурска реч, на която подлизурките го аплодираха гръмко.

27.11 2013 в 18:30

Всеки монопол е гаден, ама Роската няма как да се сети за това!

27.11 2013 в 15:49

сетил се да се побара