''Вън, мърша'', ''Изчезвай, боклук мръсен'': Как Възраждане нападна Флора Стратиева от БНТ

Днес Костадинов се извини на журналистката

Ружа Райчева 03 април 2023 в 15:24 35883 10

Снимка Фейсбук/Флора Стратиева

Журналистката от БНТ и популярен влогър Флора Стратиева съобщи, че тя е била заплашена с насилие и впоследствие изгонена от закриването на кампанията на "Възраждане", съобщи приятелят ѝ на 31 март. Стратиева била там, за да отрази събитието. Тя твърди, че след като е била разпозната от лидера на партията Костадин Костадинов, симпатизанти на "Възраждане" са я наобиколили, наричали с обидни епитети и са я принудили да напусне.

Приятелят на Стратиева Йоан Запрянов написа във Фейсбук, че всичко това се е случило под "личните напътствия на Костадин Костадинов, който я обиждал". Запрянов разказа, че Цвета Стратиева, по-известна като Флора, директно е била заплашена с физическа сила и в крайна сметка е напуснала събитието, съпроводена против волята си към изхода от обградили я едри мъже.

"Цвета и БНТ не могат да коментират или опишат случая, защото е ден за размисъл и носят юридическа отговорност, в случай че СЕМ сметне евентуална тяхна позиция за агитация. Реакция лично от тях може да има само след края на изборния ден", написа Запрянов.

Според него причината за конфликта се корени в стара публикация на Флора, в която тя попита дали Костадинов не попада под ударите на собствения си Законопроект за регистрация на чуждестранните агенти, защото получава пари от реклами в YouTube канала си.

Йоан Запрянов пише, че Флора Стратиева е била заплашена с физическо насилие, след като Костадинов я е посочил "като нежелан елемент". В същото време, събитието, от което тя е била изгонена, е било публично и със свободен достъп.

"Впоследствие Цвета говори по телефона с Костадинов. Освен още обиди и обяснения как той не я смята за журналист, Костадинов сам се зае да провери в БНТ дали тя наистина е била там в качеството си на репортер. След като получи потвърждение от отговорния редактор по материала, Костадинов се обади отново – да се извини, но само за това, че наистина е била там като журналист от БНТ, не и за това, че е била изгонена и че е била физически заплашвана", написа Запрянов.

АЕЖ защити журналистката, БНТ мълчи

От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) реагираха бързо и обявиха случилото се за недопустимо:

"Инцидентът се е случил в петък вечерта и не е оповестен вероятно заради началото на деня за размисъл. Опитите за унижаване и заплахите към журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме ръководството на БНТ да вземе отношение по случая и да защити журналистката Цвета Стратиева. Не смятаме, че оповестяването и осъждането на недопустимо отношение спрямо журналисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава разпоредбите на Изборния кодекс", заявяват от АЕЖ.

И в деня след изборите БНТ още няма позиция и не е защити своята журналистка.

Позицията на Костадинов

В изборната нощ репортер от БНТ попита лидера на "Възраждане" защо е отстранил Стратиева от събитието. Костадинов отговори:

"Защото журналистите трябва да бъдат хора, които да отразяват всички гледни точки безпристрастно и да не лъжат. Когато един журналист лъже, манипулира и използва своята позиция от гледна точка на това, че има национален ефир, и да я използва, за да пропагандира, да говори неверни неща, да лъже и да клевети - този човек се делигитимира. Той вече няма правото да представлява медия, няма право да нарича себе си журналист. Това, че някой нарича себе си журналист, не му дава правото да лъже, разбирате ли?"

Днес Флора Стратиева публикува позиция в личния си профил във Фейсбук:

"Престоят ми в залата не бе повече от десет минути, в което време дори не си бях извадила камерата, за да започна да снимам. Не бях казала нито дума, когато г-н Костадинов се обърна към мен с въпроса „Защо тук присъстват лица, които не са поканени? Не сте ли вие лицето Стратиева?”. Отговорих, че действително това съм аз и присъствам на събитието в качеството си на журналист от Българска национална телевизия. БНТ, като изпълнявам професионалните си задължения да отразя закриването на кампанията на „Възраждане“. Г-н Костадинов заяви, че няма значение къде работя, защото според него аз не съм журналист. Помоли ме да напусна и заяви, че не съм добре дошла на събитията на „Възраждане”. Отвърнах му, че дори и да не ме признава за журналист, събитието е публично оповестено и отворено за граждани, но последва същия отговор и нова подкана да напусна залата.
Аз продължих да стоя и да настоявам, че съм там по работа. Това разгневи част от симпатизантите му. Един от тях стана, посочи ме и изкрещя “Вън Доносническа България”, останалите започнаха да ме освиркват, а тези, които бяха най-близко до мен, започнаха да се обръщат към мен с различни епитети, закани и квалификации като: “нахалница”, “нищожество”, “боклук мръсен”, “вън, боклук” “вън, мърша”, “Как не те е срам да си толкова нагла?”, “Махай се”, “Как се гледаш в огледалото, бе, нищожество?” и други.

В един момент един по-едър мъж стана от мястото си, приближи се сочейки вратата и каза: “Айде, мойто момиче, след като не искаш да излезеш по лесния начин, ще те изкараме от тука по трудния”, размахвайки ръка и показвайки жест за шамар. Искам да уточня, че въпреки тези непристойни по мое мнение квалификации и закани, физическа агресия не е имало.

(...)

Забелязвам вълна от подкрепа от доста хора, които се изявяват като мои първи защитници, макар че само преди месец бяха готови да ме разстрелят публично заради поста ми за Евгений Дайнов. Колеги, благодаря ви много за за тази подкрепа. Надявам се тя да е искрена да трае повече от два дни, тъй като свободата на словото следва да бъде защитавана винаги, а не избирателно."

Костадинов впоследствие се извини на Стратиева в коментар под нейната публикация:

Това е третият път, в който "Възраждане" се сблъсква с журналист. Първият подобен случай беше след изборите през октомври 2022 г., когато на пресконференция на "Възраждане" в БТА Костадин Костадинов пожела всички представители на "Медияпул", "Дневник", "Капитал" и "Клуб Z" да напуснат залата. След като единствената присъстваща журналистка от "Дневник" отказа да си тръгне, Костадинов напусна залата, като впоследствие говори пред журналистите, включително и от "Дневник", на стълбите пред БТА.

Вторият такъв случай е с журналистката от Дойче веле Емилия Милчева, която направи репортаж от пункт за събиране на подписи за искането на "Възраждане" да бъде свикан референдум за запазване на българския лев. "Възраждане" обвиниха Милчева, че е била изпратена да провокира и че е направила опит да разкрие личните данни на подписалите се за свикването на референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

10

cdk23

07.04 2023 в 08:47

Е какво друго да очакваш от провалени идиоти. Те толкова си могат.

865

9

Constanza

04.04 2023 в 00:27

Някой тук изненадан ли е от поведението на въпросния?

1000

8

Pantokrator Beskorakul

03.04 2023 в 22:42

Време е за Възраждане... Хубавите работи стават бавно, но сигурно.

1905

7

2021

03.04 2023 в 21:11

"Партия "Възраждане" изрече най-много неверни твърдения в тази предизборна кампания. Тя беше първенец и по време на предишната кампания. С 28 неверни твърдения през тази кампания, следвана от ГЕРБ - с 27, трети са БСП с 9 неверни твърдения. От гледна точка на личности класацията е Костадин Костадинов и Цончо Ганев от "Възраждане", трети е Делян Добрев от ГЕРБ. Те на индивидуално ниво имат най-много неверни твърдения. Темите, с които са спекулирали, където са разпространявали невярна информация, са най-различни - от нивото на инфлацията до има ли решение на НС за изпращане на български войници в Украйна. Тема за пращане на войници в Украйна се споделяше и от "Възраждане" , и от БСП".
Това каза пред БНР Даниел Янев от платформата "Лъжеш ли?"
bnr bg

1905

6

2021

03.04 2023 в 19:18

Мнение - с подобен начин на действие, доказва че не става за държавник.
Другият белег е относно изказванията си за други държави, напр. САЩ. Не може бъдещ държавник да има такива изказвания.
Единствения принос досега за бълг. политика Възраждане и ИТН имат, като гласуваха против ветото за Македония.
Много неща ще се изяснят след като се съберат всички и заработи парламента.

1935

5

Муню

03.04 2023 в 17:28

Не е клоун, а обикновен боклук!
А тоя така-наречен шеф на БНТ е още по-голям боклук!!!

14469

4

случайно прочетох

03.04 2023 в 16:56

Тоя клоун е за затвора!

1005

3

Диоген

03.04 2023 в 16:52

Повече от прав си.
Забрана и за дпс.
Направо не мога да повярвам още, колко тъп народ има в тази държава.
итн,израждане...накъде вървим???

4738

2

Того

03.04 2023 в 16:33

"Израждане" трябва да бъде поставена извън закона и да бъде забранена. Това е една национал-социалистическа партия, която прокарва руските интереси в България.

-529

1

6екеr4о

03.04 2023 в 16:19

Мъжлето с лилави джуки, което е с фигура, наподобяваща тунквана вафла, е герой на днешния ден и очевидно много му се иска да се прави на мъж!
Крякал и обиждал някаква беззащитна журналистка, голем герой, голема пръдня, но и под налягане!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!