Плевнелиев: Не изключвам промени в Конституцията

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 16:20 1285 13

Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов
Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че не изключва да инициира промени в Конституцията. Коментара си той направи след днешния дебат с граждани на тема съдебна власт, организиран от президентската институция във Военния клуб в столицата.

По време на дискусията няколко граждани и организации приканиха държавния глава да се възползва от конституционното си право да инициира промени в основния закон.

От думите на президента стана ясно, че той не изключва да стане двигател на такива промени, но че те не трябва да се правят на парче и да засягат единствено съдебната власт.

По време на дискусията граждани и представители на неправителствени организации поискаха от президента да предложи конституционни промени, касаещи работата на прокуратурата. Беше направена констатацията, че в страната има 1600 прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Той от своя страна има правото да спира разследвания и дела еднолично, което му дава неограничена власт. Беше даден пример с Холандия, където има четирима главни прокурори. 

Беше отправено и предложението за отзоваване на съдии, а Висшият съдебен съвет да не бъде съставян на партиен принцип с излъчването на членове от парламента. Беше отправено и искането Конституционият съд да може да бъде сезиран пряко от граждани.

Според един от участниците в дискусията 72% от гражданите искат промени в Конституцията. В същото време обаче едва 26% са чели основния закон.

"Президентът винаги е готов да сезира Конституционния съд, когато има смисъл и когато има ясна и категорична причина да го направя, ще го направя", каза още Плевнелиев. 

"Аз съм диалогичен президент, в президентството има няколко съвета, които работят, това е много добър инструмент и той ще продължи да работи. Ако институциите се изолират или една от властите се опитва да властва над другите няма как да се получи. Трите власти трябва да работят заедно и да има баланс. Попитаха кой ще ни чуе и какъв ще бъде резултатът от тази дискусия? Аз първо питам готови ли сме ние да се чуем? Президентът е готов да чуе", посочи още той.

Росен Плевнелиев обясни, че когато е бил министър, са били направени промени в 64 закона и то без спорове и без проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 01:17

Кой е Плевналиев на снимката?

24.10 2013 в 00:18

2/3 от обикновено НС стигат за промени в конституцията. Пак се изказваш силно неподготвена което е доста типично за фенките на фатаката.

23.10 2013 в 20:06

Хаха, не се връзвай на Торо, не пия. Имам алергия и повръщам само от същества като теб и него.

23.10 2013 в 19:38

:) И каъв съм аз ?
Опитай да спреш алкохола, може и да ти помогне.

23.10 2013 в 19:12

Що, ти така ли правиш? Тичкаш пред дудука на президентина и му докладваш, че си го защитил?

23.10 2013 в 19:10

Така е, от него и от такива като теб, повръщането става с лекота.

23.10 2013 в 19:09

Хаха, прочети я ти.

23.10 2013 в 18:29

Тичай да докладваш на дудука че си излял лъжите, които ти е платил да пуснеш.

23.10 2013 в 18:03

Гражданите като гледам едва успяват да напълнят Военния клуб, явно не са много популярни дискусиите на Плевнелиев. Виж, ако реши да направи дискусия на тема “Живот на паркинга или как честно да спечелим милиони за няколко години” няма да се намери зала, която да побере желаещите. Други подходящи теми би могло да бъдат “Укриване на данъци за напреднали” и “Плащане по банков път със сметки само на едната страна по сделката”, но това вече е много тясно, само за професионалисти. По темите “Измяна”, “Национално предателство” и “Има ли морала почва в институцията Президент на Република България” май все още не сме подготвени…

23.10 2013 в 16:57

" ... просто не проумявам!! "
:) Не се пъни. С повръщането по добре се справяш.
 
X