Плевнелиев: Не изключвам промени в Конституцията

Юлиан Христов 23 октомври 2013 в 16:20 1814 13

Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов
Росен Плевнелиев Снимка: Юлиан Христов

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че не изключва да инициира промени в Конституцията. Коментара си той направи след днешния дебат с граждани на тема съдебна власт, организиран от президентската институция във Военния клуб в столицата.

По време на дискусията няколко граждани и организации приканиха държавния глава да се възползва от конституционното си право да инициира промени в основния закон.

От думите на президента стана ясно, че той не изключва да стане двигател на такива промени, но че те не трябва да се правят на парче и да засягат единствено съдебната власт.

По време на дискусията граждани и представители на неправителствени организации поискаха от президента да предложи конституционни промени, касаещи работата на прокуратурата. Беше направена констатацията, че в страната има 1600 прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Той от своя страна има правото да спира разследвания и дела еднолично, което му дава неограничена власт. Беше даден пример с Холандия, където има четирима главни прокурори. 

Беше отправено и предложението за отзоваване на съдии, а Висшият съдебен съвет да не бъде съставян на партиен принцип с излъчването на членове от парламента. Беше отправено и искането Конституционият съд да може да бъде сезиран пряко от граждани.

Според един от участниците в дискусията 72% от гражданите искат промени в Конституцията. В същото време обаче едва 26% са чели основния закон.

"Президентът винаги е готов да сезира Конституционния съд, когато има смисъл и когато има ясна и категорична причина да го направя, ще го направя", каза още Плевнелиев. 

"Аз съм диалогичен президент, в президентството има няколко съвета, които работят, това е много добър инструмент и той ще продължи да работи. Ако институциите се изолират или една от властите се опитва да властва над другите няма как да се получи. Трите власти трябва да работят заедно и да има баланс. Попитаха кой ще ни чуе и какъв ще бъде резултатът от тази дискусия? Аз първо питам готови ли сме ние да се чуем? Президентът е готов да чуе", посочи още той.

Росен Плевнелиев обясни, че когато е бил министър, са били направени промени в 64 закона и то без спорове и без проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!