Даниела Късовска от БНР пише до СЕМ: Хоризонт работи без ръководство в предизборна кампания

Зам.-главният редактор в оставка апелира съветниците да решат бързо кризата и отрича да цензурира генералния директор

OFFNews 03 октомври 2019 в 09:28 6205 0

Снимка БНР

Даниела Късовска

Заместник-главният редактор в оставка на Програма "Хоризонт" Даниела Късовска изпрати до СЕМ писмо, в което алармира отново за тревожната ситуация във водещата новинарска програма на Радиото.

Късовска посочва, че вече две седмици "Хоризонт" на практика е без ръководство. Програмата няма директор и главен редактор, а само наблюдаващ (Мартин Минков). Това е притеснително и предвид предизборната кампания, която тече в момента.

Припомняме, че на 12 септември генералният директор Светослав Костов пенсионира внезапно досегашния главен редактор на "Хоризонт" Ивайло Савов и назначи Николай Кръстев, който сам подаде оставка още на следващия ден заради избухналия скандал с отнетия ресор на Силвия Великова, свалянето ѝ като водещ на "Преди всичко" и безпрецедентното спиране на сигнала на "Хоризонт" в цялата страна на 13 септември. 

В писмото си до медийния регулатор Късовска отрича твърденията на Костов, че му е налагана цензура и на репортери е забранено да му дават думата по време на негови изяви - по-конкретно от заседанието на парламентарната медийна комисия.

Даниела Късовска призовава СЕМ да реши възможно най-бързо кризата в радиото съгласно правомощията си.

Публикуваме пълния текст на писмото ѝ:

Уважаеми членове на СЕМ, след поисканата от вас оставка на генералния директор на БНР и отказа на Светослав Костов да се оттегли, за да бъде решена кризата в БНР, ви информирам, че повече от 13 дни програма “Хоризонт” продължава да работи без оперативно ръководство - без директор, без главен редактор и без заместник-главен редактор, който да отговаря за предаванията. Моля това да бъде прието като предупреждение за допълнително поддържане на натиск и напрежение върху програмата и увеличаване на вероятността от допускане на грешки. Оставянето на програмата в това положение за дълго време е безотговорно управленско поведение, а по нищо не личи, че тази задача може да бъде решена от настоящия генерален директор и действащия УС. В такава ситуация водещата програма на БНР влезе и в предизборната кампания преди вота за кметове и общински съветници.

На този фон, вместо да работи за успокояване на атмосферата и да търси диалог, генералният директор и членове на УС увеличават напрежението с неверни твърдения и лъжливи обвинения за налагана цензура от ръководството на програмата, за забрана на репортери да отразяват събития, за неправомерна редакторска намеса в новините, за нелегитимност на състава и на решенията на редколегията на програмата. Целенасочено се противопоставят работещите в различните програми и дирекции в системата на БНР.

В интервю със Светослав Костов, публикувано на сайта OFFNews на 28.09.2019 г., той заявява, че “има разпореждане на ръководството на “Хоризонт” да не бъде отразявана” работната среща между членовете на медийната комисия в НС и ръководствата на БНТ и БНР посветена на проектобюджетите на двете медии за следващата година. Фактите са следните: на срещата е присъствал един от парламентарните репортери, който е и в медийния ресор, според Заповед №ИС-144/13.05.2019 г., която определя разпределението на ресорите. В новините на програма “Хоризонт” в 17 ч. същия ден е излъчена информация с коментар от Светослав Костов. Това дори е първата новина в тази емисия. Всичко останало са спекулации. Нещо повече, в същия ден, в предаването “12+3” беше излъчено интервю с Елица Доцева, една от синдикалните активистки в БНР, която събира подписи в подкрепа на генералния директор. Казаното от нея беше включено и в новинарската емисия на програма “Хоризонт” в 14 ч., както и в Новинарския час същия ден. Приемам това твърдение на г-н Костов като лична атака срещу мен, заради присъствието ми по същото време на срещата на редколегията на “Хоризонт” с вас, членовете на СЕМ, по време на която информирахме за безпрецедентния опит за цензура и нерегламентирана намеса в редакционната политика на програмата от генералния директор Светослав Костов. 

Бихте могли да се информирате и от програмния директор Мартин Минков, който наблюдава програмата, дали има информация за забрана от мен да бъде отразявано събитие или намеса по какъвто и да било начин в реда и съдържанието на новините, както твърди Светослав Костов.

Напомням, че аз подадох оставка от поста заместник-главен редактор на програма “Хоризонт” още на 12.09.2019, но тя все още не е гласувана от УС, с което аз съм задължена да продължа да изпълнявам задълженията си. Програмата продължава да изпълнява обществената си функция, като спазва високи редакционни стандарти и законови изисквания свързани с предизборната кампания благодарение на усилията, отговорността и професионализма на всички работещи в нея.

Моля членовете на СЕМ, според правомощията, с които разполагат, да направят всичко възможно за бързо решаване на проблема, за да не бъде задълбочена кризата в програма “Хоризонт” на БНР.


С уважение: Даниела Късовска


Заместник-главен редактор /в оставка/ на Програма “Хоризонт”


02.10.2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови