Асошиейтед прес уволни репортера, който съобщи, че руски ракети са ударили Полша

OFFNews 22 ноември 2022 в 13:03 7341 13

Ракета удари село в Полша

Снимка Twitter / Jarosław Wolski

Мястото, където е паднала една от ракетите.

Информационна агенция "Асошиейтед прес" (АП) уволни журналиста, който съобщи, позовавайки се на американското разузнаване, че две руски ракети са ударили Полша на 15 ноември.

Тази информация се оказа грешна и първоначално предизвика шок от евентуален конфликт между Русия и НАТО. Часове по-късно се разбра, че ракетите са руско производство, но не са изстреляни от Русия, а по всяка вероятност са от украинската ПВО и са попаднали на полска територия, докато са преследвали руска ракета.

Уволнен е репортерът с ресор национална сигурност Джеймс Лапорта. 35-годишният журналист е освободен след кратко вътрешно разследване, съобщава "Вашингтон пост", като се позовава на източници от АП.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, в близост до границата с Украйна, уби двама души и предизвика безпокойство в световен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес публикува съобщение, в което се посочва, че неназован "високопоставен служител на американското разузнаване твърди, че руски ракети са преминали на територията на Полша, член на НАТО, и са убили двама души". Тази информация очевидно е била невярна. По-късно официални лица в Полша и Европейския съюз заявиха, че според тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала над границата в Полша.

Ден по-късно АП замени материала си, в който се цитираше неназован американски служител, с бележка за корекция. В нея се казваше, че анонимният ѝ източник е сгрешил и че "последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна при защита срещу руска атака".

Лапорта е отказал да коментира отстраняването си, допълва "Вашингтон пост". Той е бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан, той се присъединява към АП през април 2020 г. след няколко години работа като репортер на свободна практика. Той е отразявал военни теми и новини за националната сигурност за информационната служба.

Служители на АП отказват да идентифицират Лапорта като източник на сигнала, допълва вашингтонското издание. В изявление говорителят на АП Лорън Истън заяви: "Строгите редакционни стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за мисията на АП като независима новинарска организация. За да гарантираме, че нашите репортажи са точни, справедливи и основани на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим целостта на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи."

Вътрешната комуникация на АП, прегледани от "Вашингтон пост", показват известно объркване и неразбиране по време на подготовката на погрешния доклад.

Лапорта споделя информацията от американския служител в електронно съобщение около 13:30 ч. източно време. Редакторът веднага пита дали АП трябва да пусне извънредно съобщение или да изчакат потвърждение от друг източник и/или от Полша.

След допълнително обсъждане втори редактор заявява, че "ще гласува" за публикуването на извънредно съобщение, като добавя: "Не мога да си представя, че служител на американското разузнаване би сгрешил по този въпрос".

Източник от Асошиейтед прес, запознат с по-широките разговори около новината в този ден, казва, че Лапорта също така е казал на редакторите си, че старши мениджър вече е проверил източника на сигнала му - оставяйки впечатлението, че източникът на историята е бил одобрен. Въпреки че този редактор е подписал предишни новини, в които е използван източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите.

Говорителят на АП добавя, че не се предвиждат дисциплинарни наказания за редакторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

13

dolivo

23.11 2022 в 19:36

браво, медия добра, ако някой създава паника - бива уволнен

забалежете - не арестуван, отровен, изчезнал или подпрян от висок прозорец

ето това е разликата с Руските медии, или медия?

210

10

Merc

22.11 2022 в 20:40

както и очаквах , няма смислени отговори на зададените от мен въпроси.

Само воят на настъпените рашистки г"вна.

Толкова си можете ......

210

6

Merc

22.11 2022 в 19:18

Въпрос № 1 :
-Съобщено бе първоначално, че ДВЕ ракети са попаднали на полска теритерия.
Въпрос № 2 :
-Ако за едната ракета е установено, че е от украинските ПВО и е С 300 , къде е другата акета , която украинската ракета е прехванала. Няма да питам чия е !
Въпрос №3:
Защо Полша и Запада държат на тая , меко казано, спорна версия ?
Изводите са ДВА :
- Не искат увеличение на конфронтацията с Рашастан и чакат украинците сами да допотрошат бутафорната армия на Путлер и Шойгу.
-Поляците не искат да признаят , че тяхната ПВО не е сработила ефективно в случая

-240

5

редовно четящ

22.11 2022 в 17:27

Много бързат с уволненията! Ракетите идват от руzка страна и това ще излезе наяве след време.

2550

4

alfakentavur

22.11 2022 в 16:41

Кремълските тролове не ги ли глобяват за американизми?
Като питекантропа Лавров или каквато там кобила го наричали - окичил се с айфони и с тениска на виден гей.
 
X

Да помогнем на украинските деца!