АП: Руски ракети удариха Полша. Варшава постави армията в повишена бойна готовност (обновена)

Джо Байдън свиква днес извънредна кръгла маса на световните лидери в Индонезия

Красимир Крумов 15 ноември 2022 в 21:06 18047 33

Снимка Twitter / Jarosław Wolski

При удара са убити двама души, поразен е трактор, на мястото на обстрела се е образувал кратер

Две руски ракети са ударили полска територия, има двама убити, правителството във Варшава се събира по спешност в 22 часа българско време, съобщи TVN24. Телевизията се позовава на Асошейтед прес и високопоставен източник от американското разузнаване. По-късно обаче заглавието на АП стана "Произведени в Русия ракети удариха Полша", без да се уточнява от кого е изстреляно. Бюрото за национална сигурност на Полша е взело решение за привеждане на част от поделенията на Полската армия в състояние на повишена бойна готовност.

Информационният пул на Белия дом, който пътува с американския президент Джо Байдън в Индонезия за срещата Г-20 обяви в 3 часа българско време, че Байдън ще проведе извънредна кръгла маса на световните лидери, участващи на срещата на върха в Индонезия. В хотел "Гранд Хаят", където е настанен президентът на САЩ се намират премиерът на Канада Джъстин Трюдо, лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В Полша беше наложено ембарго на всякакви информации по случая до края на правителственото заседание. Местните медии си позволяват единствено цитати на краткото съобщение на АП.

До 23 часа българско време заседанието на полското правителство още не беше започнало, тъй като продължаваще срещата в Бюрото за национална сигурност (БНС).

Срещата в БНС беше свикана в спешен порядък от премиера Матеуш Моравецки след съгласуване с президента Анджей Дуда свика Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната при Министерския съвет – консултативен орган, който включва силовите министри, министъра на външните работи и министъра-координатор на специалните служби. Не беше съобщена темата на заседанието. Говорителят на правителство Пьотр Мюлер каза в изявление за медиите, че решението за свикване на Комитета е взето "във връзка с възникнала критична ситуация" и допълни, че в 21 часа местно време (22:00 в България), се събира целият Министерски съвет. Дотогава полските власти призовават медиите да се въздържат от коментари и информации. 

Заседанието на Комитета приключи едва в 23.00 часа българско време и след него изявление направиха правителствения говорител Мюлер и шефът на Бюрото за национална сигурност.

Пьотр Мюлер: Поставихме част от армията в състояние на повишена бойна готовност

"Днес, както знаете, днес в околия Хрубешув се стигна до експлозия, която отне живота на двама полски граждани. На място в момента се намират нашите служби, които изясняват ситуацията. Работата ще продължи през цялата нощ и толкова време, колкото е нужно да се изясни всичко.

Във връзка с възникналата ситуация са задействани предвидените процедури, в това число преди малко беше взето решение някои поделения на Полската армия да бъдат поставени в състояние на повишена бойна готовност и да се засили боеготовността на на други униформени служби на територията на нашата страна. Преди малко решихме също да започнем проверка на основанията за прилагане на чл. 4 от Североатлантическия договор", обяви Пьотр Милер.

Шефът на БНС министър Яцек Шевера: Обсъждаме задействането на чл. 4

"Във връзка със сериозната ситуация, с която си имаме работа, г-н президентът преди малко завърши разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, уточняваме, както знаете, основанията за прилагане на чл. 4 от Североатлантическия договор, който предвижда консултации на всички членове на Пакта, относно съответните отговори. В много интензивен контакт сме със съюзниците ни, с ключовите съюзници, очакваме разговори с американската страна. Аз съм в непрекъснат контакт със съветника по национална сигурност Джейк Съливан, днес имахме няколко разговора. Всяко изявление изисква много предпазливост и по тази причина ще се ограничим до тази информация, която ви предавам", заяви след края на първото заседание министър Шевера.

Частното Радио Зет, една от най-големите национални радиостанции в Полша, съобщава, че ракетите са паднали към 16.00 във вторник в местността Пшеводув в Люблинско воеводство (област) в Източна Полша. Електронното издание на вестник „Газета Виборча“ съобщи, че експлозия е настъпила на територията на местно земеделско стопанство при кантара, където се тегли зърното. Жертвите са бригадир, работещ в стопанството и фермер, който е докарал следобед царевица. И двамата са загинали на място. Масивната сграда, където е бил монтиран кантарът, е напълно разрушен.

Взривът е чут в населени места, които се намират на 15 километра от епицентъра. Според репортери на „Газета Виборча“ местни хора са видели в небето странен предмет, падащ с голяма скорост към земята. Малко по-късно целият район бил разтресен от силно избухване. Целият район около мястото, на което са паднали ракетите е блокиран плътно от армията. В небето кръжат хеликоптери, за първи път в Полша е наложена и информационна блокада.

Говорител на Пентагона заяви малко след 21 часа българско време, че към този момент не може да потвърди информацията за две паднали на територията на НАТО в Полша.

Генерал Мечислав Биенек: Заблудени ракети, сигурен съм

Коментар до момента си позволи генералът от резерва Мечислав Биенек, експерт по въздушно-десантните операции и специалните сили и гост-професор в редица западни университети. „Ситуацията е дотолкова сериозна, доколкото има убити. С убеденост мога да кажа, че това са заблудени ракети, паднали на наша територия. От другата страна на границата има железопътен възел, към който е възможно да са били насочени ракетите. Възможно е термичен източник в стопанството, където са паднали ракетите да ги е заблудило", каза генералът.

Генерал Бенек не смята, че в инцидента с руските ракети има умисъл. Според личното му мнение на военен експерт не става въпрос за атака срещу страна-член на НАТО по смисъла на чл. 5 от Североатлантическия договор. В сегашната ситуация е задействан чл. 4 от договора, който гласи: "Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях".

Военният експерт Ярослав Волски: Има две опции, да не бързаме с коментарите

"За инцидента в Пшеводув има само две възможни опции, заяви в Туитър военният експерт Ярослав Волски. Първата – заблудена руски ракети, втората – боеприпас на украинската ПВО, у който не е задействал модулът за самоунищожаване".

Латвия първа със съболезнования

Правителството на Латвия първо изказа съболезнования във връзка с инцидента в Пшеводув. „Моите съболезнования за нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които са насочени не само срещу цивилните украинци, но попадна на територията на НАТО в Полша. Латвия изцяло застава на страната на полските приятели и осъжда това престъпление“, това от името на латвийското правителство написа министърът на отбраната на страната Артис Пабрикс.

Москва: съобщенията на полските медии и официални лица са провокация


„Заявлението на полските средства за информация и на официални лица, за уж падане на „руски“ ракети в района на населеното място Пшеводув представлява целенасочена провокация с цел ескалация на обстановката. Никакви удари по цели в близост до украино-полската граница не е нанасяна с руски средства за поражение“, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

KLM анулира полета от Амстердам до Варшава

Нидерландската авиокомпания KLM e анулирала полета си от Амстердам до Варшава заради инцидента в Пшеводув, съобщиха пътници, които са чакали полета си на летище Шипхол. Според сайта за проследяване на полети и летателни машини, е отменен полет KL1369, който трябваше да се приземи на пистата на летище "Шопен" в 23.25.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

32

dolivo

16.11 2022 в 17:31

тука гледам патрЕотични коментари, как сме били дупедавци, национални интереси предадени, Киряк Стефчовци

Момченца, Точно защото съм патриот, трябва да се научим от най-добрите на най-доброто, иначе Няма да оцелеем като нация.

В свободно движение и отворен пазар, хората бягат от силовашките номера, особено мозъците и демографията, която ни трябва, за да зареди следващото поколение с енергия, сиреч жива сила.

Подобно на Русия, имаме демографски, икономически и образователен проблем, защото изоставаме заради мутренската стагнация

По-добре МкДоналдс и работеща икономика въоръжена със знание, което работи, отколкото родна скара и кисело зеле, докато младежта се е изселила в Европа. Нарочно ползвам тая метафора - аз скара и кисело зеле обожавам, но ще се отлажа, ако се налага, за да оцелее България.

Русия е загубена - въпроса е колко други ще повлече назад, докато пада...

3767

31

Име на профила

16.11 2022 в 10:20

До дебила веждов, дори не знам защо ти отговарям, но не разбирам какво искаш да кажеш. Явно си го пише - нямаше индексиран източник в интернет, после се появи един-единствен сайт, на който си пише, че е пропаганден.

На мен ми е ясно, че не си го написал ти, не можеш да пишеш толкова свързано изречение, че и на английски. Казвам, че източникът ти е единствен в море от опровергаващи го, и то е дискредитиран.

Няма значение, дъвчи си бутерброда с колбаса с чувство на превъзходство, то това ви остана :-) И по-весело го карай, то тепърва ще се плаче у вас!

2073

30

Johnny B Goode

16.11 2022 в 02:37

Сигурно е искал да отърве света от уроди като тебе, донякъде го разбирам.
Простатата ли те подгони, че си станал по това време? Или дойде време за смяна на памперса?

2073

28

Johnny B Goode

16.11 2022 в 02:19

Ооо, цитираш Чърчил. Същият този който казал "че няма да седне да преговаря с народ който си честити банята".
Абе верно си много гъвкав във въртенето на областа между краката и гърба.
Колкото до това кой е най-прочут със зверствата си, любимите ти рашки по Сталиново време нямат равни. Дори небеизвестната японска и китайска жестокост бледнее.

2073

25

Johnny B Goode

15.11 2022 в 23:53

Разбрах, психиката ти не е робска, само обичаш робски поговорки.
Само че поляците и украинците са малко по-различни от подлогите като тебе, който за "да не види чудо", да му свърши газта или да "не се въвлече във война" е готов до живот да целува г@за на разни изперкали диктаторчета.

-8580

24

Време е атома да се забие в кремъл