Отбой във Варшава: Ракетата в Пшеводув не е срещу Полша и не е нарочно. Без консултации по чл. 4

Красимир Крумов 16 ноември 2022 в 14:00 7680 16

Снимка Канцелария на полския президент

Среща в Бюрото за национална сигурност във връзка с кризата с падналата в Източна Полша ракета.

„Нищо, абсолютно нищо не показва, че това е било умишлено нападение срещу Полша. Това, което се случи – тоест, че ракета падна на наша територия – не беше умишлено действие. Това не беше ракета, насочена към Полша. Всъщност това не беше атака срещу Полша“, заяви държавният глава Анджей Дуда след среща в Бюрото за национална сигурност с президента Матеуш Моравецки, членове на правителството и висши военни командири.

Анджей Дуда отново, както и през изминалата нощ постави инцидента с взрива в Пшеводув в Източна Полша в контекста на масовите безпрецедентни атаки на Русия срещу Украйна във вторник. „Украйна се защити – което е очевидно и разбираемо – в това число и като изстреля ракети, чиято задача беше да свалят руски ракети. Затова се занимавахме с много сериозен сблъсък, предизвикан от руската страна, както и с целия конфликт. Всъщност вината за целия вчерашен сблъсък със сигурност носи руската страна“, допълни Дуда.

По отношение на ракетата, която е предизвикала взрива в селскостопанска ферма в Люблинското воеводство, Дуда обясни, че най-вероятно става дума за ракета руско производство, вероятно произведена през 70-те години, ракета тип С-300.

"Кой е отговорен за изстрелването на тази ракета?" Кой изстреля тази ракета? В момента нямаме никакви доказателства, че тази ракета е изстреляна от руска страна. Има обаче много индикации, че има голяма вероятност това да е ракета, използвана за противоракетна отбрана, т.е. да е била използвана от украинските отбранителни сили – каза президентът.

Едновременно с това Полша обяви, че в тази ситуация няма обстоятелства, които да налагат задействането на чл. 4 от Вашингтонския договор за провеждане на консултации със съюзниците от НАТО.

През изминалата нощ в Бюрото за национална сигурност се проведе спешна среща, а след това президентът обсъди настоящата ситуация със съюзниците: генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентите на САЩ Джо Байдън, на Украйна Володимир Зеленски, както и британския премиер Риши Сунак и германския канцлер Олаф Шолц.

Властите в Полша – както премиерът, така и президентът са подложени днес на засилваща се медийна и обществена критика след като в продължение на 10 часа след критичния инцидент в Пшеводув наложиха информационна блокада и лишиха полското общество от информация за случилото се. Мълчанието на управляващите във Варшава даде повод за притеснения сред поляците и за появата на конспиративни и фейк теории, тъй като остави поляците да се информират най-вече от единственото съобщение на АП, според което руски ракети са паднали на полска територия и са убили двама души.

Бившият шеф на полските специални сили ген. Роман Полко в прав текст заяви, че след инцидента от вторник, полските власти трябва да разработят правила за информационна политика в подобни кризи, защото не е нормално гражданите на страната да се информират за случващото се у дома от американски медии, а правителството и президентът да запазят мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

23

редовно четящ

17.11 2022 в 16:29

В централата на НАТО много добре знаят чии са ракетите, къде са произвадени, къде са съхранявани и кой ги е изстрелял. Това, че взеха политическо решение за непризнаване вината на руzия, вероятно има своите основания. Но се съмнявам Турция да прглътне кремълските атентати в Истанбул. Няма да бият барабана, но няма да си оставят магарето в калта. Може да разберем, а може и да не разберем как са платили на терористите. А путякът ако си мисли, че следващата провокация ще му се размине, вероятно твърде много греши.

-240

17

редовно четящ

16.11 2022 в 17:56

Тролските г@вна пак оцапаха терена. Агресията и простотията вървят заедно с ламтежа за копейки, спор няма.

2550

16

alfakentavur

16.11 2022 в 17:32

Единственият случай, в който мижитурка като теб може да говори с мен, е или в интернет, или когато излизам от вкъщи, а ти минаваш с камиона за смет и изсипваш контейнерите в него.