Остават дни до концерта на Хосе Карерас в София

OFFNews 29 ноември 2023 в 14:23 725 0

Хосе Карерас пее отново в София

Снимка Плакат

Хосе Карерас пее отново в София

Броени дни остават до концерта на световно известния оперен певец Хосе Карерас, който ще е на 3 декември в зала 1 на НДК. Цените са от 120 до 300 лева.

На сцената на зала 1 Хосе Карерас ще бъде с оркестъра на Софийската опера и балет. Диригент на спектакъла ще е испанецът Давид Хименес, който е негов племенник. Роденият в Барселона Хименес учи пиано и композиция в Консерваторията на Лисеу и след дебюта си с оркестъра на Hannover NDR през 1994 г. се изявява по целия свят, като ръководи най-изтъкнатите оркестри и солисти на места като Роял Албърт Хол, Берлинската филхармония, Зала Плейел, Виенската Концертхаус, Сънтори Хол в Токио, както и Карнеги Хол и Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк. През своята кариера Давид Хименес е дирижирал оркестри като Виенската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и Filarmonica della Scala. Понастоящем е основен гост-диригент на Филхармония Podkarpacka в Жешов, Полша, както и артистичен директор на фестивала Sounds of Oradea в Румъния.

Сопраното, което ще излезе на сцената до Хосе Карерас, Диана Цугуи - работила е с всички филхармонии и оперни театри в родната си Румъния, а през последните 18 години има многобройни изяви на най-големите европейски сцени и редица престижни награди. Изключително талантливата певица е учила в Музикалния университет George Enescu в Букурещ под ръководството на проф. Санда Сандру. Нейната гъвкавост и умения в пеенето на оперни роли ѝ печелят признание, но тя успешно се изявява и в други вокални жанрове, включително симфонични, оперетни, лирични и мюзикълни. Диана Цугуи работи с всички филхармонии и оперни театри в родината си, а през последните осемнадесет години има многобройни изяви на европейските сцени. Тя е носител на редица международни награди, сред които наградите "Jaume Aragall", "Wilhem Stenhammar", "Vox Artis", "Ionel Perlea", "Elena Teodorini". През 2015 г. тя печели титлата "Най-добро сопрано" на Гала вечерта на Националната опера, а през 2018 г. получава наградата "Lya Hubic" също за най-добро сопрано в Румъния.

Хосе Карерас е един от "Тримата тенори" - титла, която споделя с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си, която продължава почти 70 години, Карерас записва повече от 50 пълни опери и 40 рецитала.

Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, Карерас е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и има приност оперният жанр да придобие по-голяма популярност сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични постижения, като това да бъде музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона и да открие Олимпиадата през 1992 г.

Хосе Карерас преживява и огромен личен здравословен катарзис, който описва и публикува в автобиографията "Хосе Карерас, пеещ от душа" за своята битка с левкемията. Създава фондация за борба с болестта, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.

Екипът на Хосе Карерас сам избира и оркестъра за концерта си в София. На сцената с легендарния артист ще излезе отново оркестърът с над 130-годишна история и световно признание и популярност – оркестърът на Софийска опера и балет. С нейните хор, оркестър и солисти, тя е осъществявала многократно гостувания в различни държави в Европа, в Бразилия, Япония, Русия, Беларус, Словакия, Кипър, представяйки големите си продукции от класическия оперен и балетен репертоар. Оркестърът на Софийска опера и балет е работил с най-големите оперни имена, диригенти и оперни солисти – Асен Найденов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Адам Фишер, Антон Гуаданьо, Лотар Загросек, Константин Тринкс, Анна Томова Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Александрина Милчева, Пласидо Доминго, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Виолета Урмана, Феручо Фурлането, Мария Гулегина, Калуди Калудов, Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Кирил Манолов и много други.

Тази година Хосе Карерас каза специално за българските си почитатели:

"Много съм щастлив, че мога да се завърна при една от любимите си публики, при българските почитатели на музиката, където вече имах много незабравими изпълнения, които ще си припомним с пълна програма на 3 декември. Завръщането ми в София със сигурност ще бъде празник на музиката. Надявам се да се видим там!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!