Ники Димитров от X-R@Y на гости на OFFRoad Radio

Емил Братанов 09 октомври 2012 в 18:37 5408 0

NIKI DIMITROV
NIKI DIMITROV

Последните две Музикални кутии са някак в амплоато на едни други предавания. Миналата сряда въртяхме новия албум на една почти /доскоро наистина/ ученическа метълбанда. За тази - гостът ни с приятелите си, бих определил хич не на шега, като мултикултурален бард /нали не забравяте, че „бардът” има съвсем друга етимология и значение, отколкото наследената у нас окраска от едни срещи по благоевградските „алени макове”/.

Защото гостът ни пише стихове, пише /и ги има съвсем истински/ и книги, пише музика, прави и акустични живи концерти с членовете не на една, а две групи… Има и авторски филм за дома за стари хора в кв. Дървеница. А иначе, работата му е в „трейнър”-компания, заедно с „експерти в областта на обучението, обединени от желанието за развитие на хората и бизнеса”. Време беше и такъв човек да донесе китарата и записите си в Кутията.

Този човек е Николай Димитров, групата му се зове Nitroart /”Нитроарт”/, а още музика твори в съучастие с XRay /но не са рентгенолози/.

Историята им? Действително низ от интересни случки, съвпадения и /може би/ пръста на съдбата. Не е за вярване; понякога този пръст държи акорди върху китарен гриф, друг път посочва посоката на неслучайни съмишленици:

Около 2005-та Тео преподава китара на Ники в един музикален магазин близо до 30-то СОУ. По същото време, на същото място, Роси взима уроци по пеене от Розалина Касабова-Кушинчанова. Ники и Роси са се запознавали поне 2 пъти! Първият път - в музикалния магазин и вторият път - по обява в О.Ч.З. Ники и Роси правят заедно кавъри на Nightwish, Roxette, Mr.Big, Goo Goo Dolls и години наред свирят без особен успех, без изява, без нито една авторска песен.

Ники започва да свири с X-R@Y /всъщност, това е оригиналното им изписване/ и Роси пее като гост-музикант за групата.

През 2010 г. Ники кани Роси и Тео да свирят заедно в концерта "Човечност" - първият, самостоятелен авторски концерт. Следващата година Ники отново кани Роси и Тео за концерта "Вечност" в читалище "Славянска беседа" - вторият авторски. След това идва първото участие в Dada и неусетно групата е създадена. Вече я има „Нитроарт”. Последната среща, която дооформя състава е в с Павката в Арт Хостел, по време на небезизвестните вечери на Дядо Мони (вятъра гони). Става дума за Мони Германов от „Дуботур”, вече минал през „Кутията” и осигурил запознанството ни пък с Ники. Там те свирят заедно 1-2 парчета (RHCP и Dire Straits). Така Павел вече е присъединен към групата.

А „не-рентгенолозите” създават „Екс Рей” в края на 2006 г. Тогава са трима: Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка и Николай Димитров – китара и вокали. Познават се от преди, защото свирят заедно в други проекти, освен това вокалистът и гъдуларят учат заедно гъдулка в ансамбъл „Изворче” при Национален Дворец на Децата, а пък двамата съименници са били и в един клас в началните си училищни години.

„Рентгеновите лъчи и всепроникващата им способност, каквито притежава и музикалното изкуство” са необходимото вдъхновение, което кара момчетата да се нарекат X-R@Y. Само след няколко месеца репетиции те стартират с концертни и клубни участия, представяйки както авторски песни, така и кавъри на известни български и чужди парчета в уникални версии, често с гъдулка.

Имат 2 сингъла – „На Сън” – участвал в конкурса Евровизия през 2007/8 и песента участник от 2008/9 г. – “We (Bankia Project)”. Музикантите печелят трето място на конкурс за млади групи в клуб Маската – София през октомври 2007 г.

В средата на 2008-ма се присъединява Мариян Живков - ударни, който допълва облика и звученето на групата. Музикантите печелят второ място на конкурса на „Сдружение „Зрение” за песен за хората със зрителни увреждания през месец октомври 2008 г. с парчето “Light in the Dark” и продължават с клубните си участия и записите на нов материал през 2009 г.

През февруари 2009-та гласовете на слушателите на БНР поставят песента “We (Bankia Project)” директно на 6-то място в дебютната й седмица в класацията „Ескалатор Топ 20”, като тя достига до 4-то място през март. През месец май 2009 музикантите вече „поднасят” и „Цвете за Гошо” в Южния парк в София и изпълняват песните си пред повече от 5000 души. Именно там някъде, от есента на тази година, екипът решава да промени своето звучене, като се ориентира изцяло към акустично изпълнената музика. До тогава музикантите създават, както електронни, така и някои акустични песни.

После участват в предаването „България търси талант” и се превръщат в голямата сензация в първия сезон на шоуто, като изпълнението на тяхната уникална смесица от песните на Sting – Shape of my heart и Rihanna – Umbrella им носи признанието на жури и публика.

Ники Димитров е само едно от общите лица, картини, амбиции, намерения, усещане за музикален разговор и съпричастие на хора, водени от сходни пристрастия. Да кажеш, че са и от едно професионално тесто? Ами не. Павел е доцент в БАН и се занимава с паразитология.

Тео е психолог с опит в музикотерапията. Роси, освен с пеене, се занимава с мрежово администриране. А съдбата продължава да ги сочи с пръст и да подрежда посоки и късмет.

Има и още. В Кутията ние – вероятно – ще поговорим за всичко, но ще се оставим на музиката. Приемете като анонс на доверие от мен: акустичните неща звучат в едно особено настроение; нито е поп, нито рок – действително е настроение и задушевност. А гъдулката в други парчета ще ви накара да ги слушате по съвсем различен начин.

Стигнах тук, в страната на кралете на пустинята,

Толкова далече, по заръка на царкинята.

Мъничко прашец в чорап да събера от тинята.

И обратно в моята страна, небесносинята.

Ние там във царството на сняг и ледове

Пустинните крале не ги разбираме въобще

Имат само пясък и във пясък се въргалят

Нямат си снежец, с шейната да се попързалят

/”Пустинните чудовища”/

В сряда, от 19.00 ч., в Рокателието на Оффроуд радио – очаква ви среща с интересни млади хора. По обичайното време или сетне от записа – можете да подслушвате разговорите ни, давам си сметка, че темите ще са повече от готовите парчета за илюстрация.

С класика на 199-годишния Верди, малко пловдивски тийн-хевиметъл и пълни с настроение акустични парчета на госта /често и с китара на живо от студиото/ и приятелите му - Кутията снощи мина като парти в борба със стреса. Записът вече е ТУК!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!