Изложбата "Преоткрий България" вече е на моста при НДК (галерия)

OFFNews 02 октомври 2015 в 14:40 4212 0

Снимка OFFNews

Скален манастир "Св. Архангел Михаил" от XIII век.

Петата юбилейна годишна изложба "Преоткрий България" вече може да бъде видяна на моста при НДК, след като вчера бе официално открита.

На откриването присъстваха както много софиянци, така и създателят на фотографска агенция Булфото и един от главните виновници за изложбата - Евгени Димитров, заедно с Людмил Каравасилев, проф. Валерия Фол и зам.-кметът на София по култура Тодор Чобанов.

"Освен места от България, които обикаляме, тази година застъпихме много силно София с обилно представяне на некропола под базиликата "Св. София", който е уникален и изключително добре направен проект. Другият много силен акцент са мегалитните структури, които откри проф. Валерия Фол", каза Евгени Димитров.

Той добави, че вниманието му към част от обектите е било насочено от проф. Фол, която ги е открила, като заяви, че се надява експозицията да предизвика интереса на учените към впечатляващото светилище Стайков камък над Стрелча.

"Столична община организира около 50 изложби на този мост на година, но най-чаканите от мен са тези на Евгени и Булфото. Във възторг съм от това как той показва известни, недотам известни и неизвестни обекти. България е уникално място, повтаряме го, звучи като клише, но не е - хиляди са знайните и незнайни обекти, където цивилизации векове и хилядолетия са оставяли своите следи", коментира и Тодор Чобанов.

Той добави, че в изложбата са включени снимки от късноантичния мавзолей в кв. "Лозенец", който предстои да бъде проучен и подготвен за представяне от Столична община.

Накрай, но не на последно място, бяха изказани благодарности и на Людмил Каравасилев, в компанията на когото се е родила идеята за поредицата от изложби. Не без помощта и на печено агне и червено вино обаче.

"Но така се получават хубавите работи", пошегува се Димитров.

"Преоткрий България" тази година представя най-новите открития в мегалитните структури, римски градове, потайностите на София, скални манастири и средновековни крепости.

Ентусиазирани фотографи, журналисти и пътешественици, подпомогнати от археолози и учени от пет години насам преоткриват добре забравени или съвсем неизвестни исторически паметници в България, новоизследвани от учените археологически обекти и мистични места.

"Много често точно местните хора не знаят и не се интересуват от културното си наследство и процесът на търсенето и намирането на местата изненадва и вдъхновява даже и тях, и те придобиват отношение към родния си край", споделя фотожурналистът.

От OFFNews следим резултатите от техните търсения, които излизат и на страниците на вестник "Стандарт", изпод талантливото перо на Константин Събчев.

Настоящата изложба включва снимки на Иван Василев, Тихомира Методиева и Евгени Димитров, с гостуващо участие на Валери Захов и Валентин Захариев.

Неоценима помощ през годините оказват учените проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов, археолозите доц Бони Петрунова, Веселин Игнатов, Константин Господинов и много други.

Снимките в експедицията, организирана от Сдружение „Културни проекти“ и агенция Булфото, са правени с фотоапарати Nikon, чието представителство е партньор в подготовката на изложбата, отпечатването е във Фотосинтезис, а охраната на таблата е от ESG груп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!