Фандъкова: "Музейко" ще провокира любопитството на децата

OFFNews 01 октомври 2015 в 10:06 3744 2

"Музейко" ще провокира любопитството на децата и ще възпитава отношението им към знанието. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, по време на официалното откриване на детския научен център, който отваря врати днес. 

За мен най-важното е да успеем да развием отношението на децата към книгите, науката, знанието в една реална среда, каквато им предоставя "Музейко“, отбеляза Фандъкова. 

„Музейко е перфектното интерактивно училище. Знам, че вече има записани групи от софийските училища, които да идват тук и да провеждат часовете си. Това е била мечтата на много хора от сферата на образованието. Тя се сбъдна и пожелавам на учителите в София да се възползват от тази великолепна придобивка", заяви Йорданка Фандъкова.

Според нея е приятно съвпадение, че в деня на откриване на "Музейко" бе приет и новият Закон за предучилищно и училищно образование. Фандъкова бе категорична, че Законът развива иновативните методи за обучение в училище.
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София благодари на членовете на фондация "Америка за България" за инвестицията в града и в развитието на любовта на децата към знанието и науката. В музея са инвестирани 20 млн. лв. Той е най-големият детски научен център в Източна Европа с площ над 3500 кв. м, като 2000 кв. м са за интерактивни игри.
Фандъкова поздрави специално архитекта на музея и на изпълнителите.

Йорданка Фандъкова благодари и на кандидата на ГЕРБ за кмет на район „Студентски“ Димитър Дилчев затова, че е организирал достъпа към музея и гражданите могат да използват метрото, за да стигат бързо и удобно с децата си. Музеят се намира близо до метростанция „Г. М. Димитров“.  

Детският научен център е разположен на три етажа - всеки, посветен на различни науки. В центъра на Музейко се намира Голямото дърво, което свързва миналото, настоящето и бъдещето. Подземният етаж представя науките, свързани с миналото чрез изложбите “Подземните тайнства” и “Скалите” (геология), “Древните гиганти” (палеонтология) и “Вълнуващите истории” (археология). Първият етаж в Музейко ни разкрива света, в който живеем, както и връзката му с природата. Изложбата “Изследвай своя свят: град” е създадена за всички бъдещи архитекти, инженери и строители, а с изложбата “Изследвай своя свят: природа” Музейко ще споделя всичко, което знае за растенията и животните. На третия етаж в Музейко, под зеления “Покрив” и стената за катерене се намират изложбите “Кой създава бъдещето: Земя и Кой създава бъдещето: Космос”, а всички, които не могат да спрат да гледат към звездите, Музейко кани в своя “Планетариум”.

Програмата на Музейко предвижда тематични дни - Ден на формите, Ден на енергията, Ден на пътешествието, Ден на организациите и Ден на игрите. Те са създадени за училищни групи и са съобразени с преподавания в училище материал от 1-ви до 4-ти клас. Разработени съвместно с международна система за ускорено учене, те поставят детето в центъра на събитията и включват три нива на общуване със заобикалящия свят – детето и природата, детето и цивилизацията, детето и космоса.

В Музейко вече са започнали и записванията за първите два образователни модула - занималнята за деца от 1-ви до 4-ти клас Музейко Клуб и Muzeiko English Club, курсове за изучаване на английски език в естествена среда.

"Музейко" ще работи всеки ден без понеделник между 10 и 18 часа. Цените на билетите за едно посещение в рамките на цял ден са между 6 и 8 лева за деца над 4 години и от 10 до 15 лева за възрастни. Входът в Музейко за деца до 4 години и хора с увреждания ще бъде безплатен. Музейко предлага различни индивидуални и семейни карти, като годишната карта за дете на стойност 40 лева, годишната карта за възрастен от 60 лева или годишната карта за тричленно семейство на цена 130 лева. 

Детският научен център Музейко ще работи от 1-ви октомври всеки ден без понеделник между 10 и 18 часа. Цените на билетите за едно посещение в рамките на цял ден ще бъдат между 6 и 8 лева за деца над 4 години и от 10 до 15 лева за възрастни. Входът в Музейко за деца до 4 години и хора с увреждания ще бъде безплатен. Музейко предлага различни индивидуални и семейни карти, като годишната карта за дете на стойност 40 лева, годишната карта за възрастен от 60 лева или годишната карта за тричленно семейство на цена 130 лева. Всички годишни карти осигуряват неограничен достъп до Музейко във всеки негов работен ден. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!