Фотоизложба „Преоткрий България“ за пети път на Моста на влюбените в София

OFFNews 30 септември 2015 в 15:43 4954 0

Експедиция „Преоткрий България“ показва за пета поредна година исторически паметници на Моста на влюбените зад НДК. 

Най-новите открития в мегалитните структури, римски градове, потайностите на София, скални манастири и средновековни крепости ще бъдат част от петата годишна изложба на инициативата Експедиция „Преоткрий България“ на моста на влюбените зад НДК в столицата.

Ентусиазирани фотографи, журналисти и пътешественици, подпомогнати от археолози и учени от пет години насам преоткриват добре забравени или съвсем неизвестни исторически паметници в България, новоизследвани от учените археологически обекти и мистични места.

Много често точно местните хора не знаят и не се интересуват от културното си наследство и процесът на търсенето и намирането на местата изненадва и вдъхновява даже и тях, и те придобиват отношение към родния си край, споделя ръководителят на експедицията, фотожурналистът Евгени Димитров.

Тази година изложбата спира поглед и върху две софийски забележителности – раннохристиянският некропол под базиликата „Света София“ и римският мавзолей в квартал „Лозенец“. Много софиянци, също като местните жители по други места, също тепърва ще се запознаят със археологията на своя град.

От OFFNews следим резултатите от техните търсения, които излизат и на страниците на вестник "Стандарт", изпод талантливото перо на Константин Събчев.

В изложбата тази година са включени снимки на Иван Василев, Тихомира Методиева и Евгени Димитров, с гостуващо участие на Валери Захов и Валентин Захариев.

Неоценима помощ през годините оказват учените проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов, археолозите доц Бони Петрунова, Веселин Игнатов, Константин Господинов и много други.

Снимките в експедицията, организирана от Сдружение „Културни проекти“ и агенция Булфото, са правени с фотоапарати Nikon, чието представителство е партньор в подготовката на изложбата, отпечатването е във Фотосинтезис, а охраната на таблата е от ESG груп.

Откриването на изложбата е в четвъртък, в 18:00 часа на Моста на влюбените зад НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови