Сатиричният театър открива галерия

ОFFNews 29 септември 2015 в 17:36 2445 0

Снимка от "Рейс".

На 5 октомври в 18:00 часа във фоайето на втория етаж на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще бъде представено новото галерийно пространство в театъра.

В него ще бъде представена поредица от експозиции от карикатура, плакат, комикс.

Това е отдавнашна идея на ръководствата на театъра и СБХ, в лицето на проф. Здравко Митков и Любен Генов. Първата експозиция е подготвена от Любомир Михайлов, председател на секция „Карикатура” към СБХ и сценографа на „Рейс” Петър Митев, председател на секция „Сценография” към СБХ.

В следващите седмици зрителите на театъра могат да видят първата изложба от 40 творби на изявени карикатуристи от цялата страна.

Един ден преди това, на 5 октомври, на сцената на "Алеко Константинов" ще бъде премиерата на комедията "Рейс" от Станислав Стратиев.

В ролите ще видим Тончо Токмакчиев, Михаил Сървански, Красимир, Куцупаров, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Петър Лъджев и Светломир Радев.

Станислав Стратиев (1941 – 2000) е сред най-големите български комедиографи. Нейчо Попов и Сатиричният театър „покръстват” младия белетрист Станислав Стратиев за драматургията. От 1975 година до 2000 година, когато Станислав напусна този свят, той е на работа в театъра – драматург, директор, художествен ръководител. Вторият бляскав период от почти 60-годишната история на този театър е свързан неразривно с неговото име. Няма автор, игран толкова много и с такъв успех в историята на Сатиричния театър – и като брой постановки, и като брой изиграни представления, и като феноменален успех сред зрителите. На Станислав Стратиев Сатиричният театър дължи много.

Любовта и предаността на театъра към своя автор и на автора към своя театър бяха взаимни.

"Стратиев ясно виждаше как сме потънали в мизерията на своята безсмисленост, клети Андрешковци – очевидно единствената порода, която се размножава добре по нашите земи… Саркастичен или ироничен, дори жесток в съжденията си, той винаги оставаше милосърден към своя малък човек, чиито заблуди и страдания познаваше до болка и в тази болка топеше перото си. Беше го яд всеки път, когато се връщаше от чужбина. Казваше, че го изживява като седмична карантина, но се връщаше. Връщаше се, защото не можеше без нашето самонадсмиване, без тъжната чаровност на нашите невероятности и абсурди... Станко го болеше за човека, който храбро обитава необитаемите си селения, затънал в немотия и страх, в лениви илюзии, алкохолни проекти и идиотски хрумвания – обречен на абсурдното си битие.

Не беше по отговорите. Не беше и по въпросите. Пишеше горчиви хроники.

Казано е, че човечеството, смеейки се, се прощава с миналото си. Дали е така и у нас – уж също част от човечеството? Защото вече толкова години се смеем от сърце над ситуациите и персонажите на Стратиев, но все не успяваме да кажем „сбогом” на описаното от него.

Срещите на нашия театър с пиесите и текстовете на Станислав Стратиев продължават. Каква по-щастлива съдба за един драматург…", пише Никола Вандов

От 1974 до днес в Сатиричния театър са реализирани 15 постановки по текстове на Станислав Стратиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !