ГИОКИН: МК съзнателно участва в унищожението на културата ни

ОFFNews 22 август 2016 в 21:04 8463 3

Един от горящите складове в Пловдив.

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) публикува отворено писмо по повод изгорелите тютюневи складове в Пловдив и засилващият се проблем с разрушаването на културното ни наследство.

В него се посочва, че Министерството на културата съзнателно участва в унищожаването на културното ни наследство, а държави и общини си затварят очите за купища случаи на разрушени и разрушаващи се сгради.

По-долу може да прочетете целия текст на отвореното писмо:

В събота разрушаването на културното наследство на Пловдив и на цяла България взе следващите си закономерни жертви – още четири склада от Тютюневия град, който е групов паметник на културата. И докато разрушенията на паметници на културата са вече очаквано следствие от бездействието на Министерството на културата, нарастващият темп на този процес добива мащабите на истинска катастрофа за материалното наследство на съвременна България.

Това събитие не е нито обикновен злополучен инцидент, нито просто един криминален акт на палеж. Това е поредното звено от организираното разрушаване на културно-историческото наследство на Третата българска държава. Достатъчно е да споменем сред стотиците такива примери продължаващото събаряне на Захарната фабрика в София, неизвестната съдба на Къщата с ягодите, състоянието на синагогата във Видин, безразборните разрушавания в историческия център на Варна, десетките паметници, оставени умишлено от собствениците си на саморазрушаване и не на последно място - отказа на Министерството на културата да обяви единствената сграда от световноизвестен съвременен архитект в България – Японския хотел на Кишо Курокава в София – за паметник на културата.

Само преди няколко месеца друг тютюнев склад на същата пловдивска улица беше криминално разрушен от собствениците си със съучастието на Община Пловдив. И ако беше логично да се очаква, че след този инцидент Министерството на културата и Общината ще осъзнаят, че Тютюневият град е застрашен и ще вземат мерки за опазване на останалото от него, то нищо такова не се случи. Поредните защитени паметници, които изчезнаха завинаги, показват, че бездействието на Министерството на културата не е случайно и представлява мълчаливо, но съзнателно съучастие в умишленото унищожение на националната култура в полза на частни интереси.

Специално в Пловдив разрушенията в Тютюневия град, наред с пошлите намеси на Пловдивския митрополит Николай в паметници на църковната архитектура, поставят въпроса как точно градът ще защити доверието и признанието, което му е гласувано с избора за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вероятно, както десетки пъти през последните години, Министерството на културата ще назначи проверки и комисии и ще обещае законодателни инициативи за ефективна отговорност на собствениците на паметници на културата за тяхното опазване. Смятаме, че след толкова неизпълнени обещания и предвид безпрецедентния темп на унищожаване на културното наследство в последните няколко години, думата на сегашното ръководство на Министерството на културата не заслужава доверие и единственият изход е неговата оставка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12162

3

Питанка

23.08 2016 в 11:05

Понеделник пловдивския кмет каза, че не знае на кого е сградата
http://www.marica.bg/%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0% BB-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-news91036.htm l

29585

2

Izalina

23.08 2016 в 06:59

... то щото, Умен, Чилова или Абрашев(Бог да го прости) бяха мноо хубави за министри,
хората не са много далеч от истината в това писмо