Българин води хитов американски балет у нас

Любомир Тодоров 01 март 2012 в 16:20 2045 0

American Ballet for Bulgaria
American Ballet for Bulgaria

Екзотичният мега-балет “Шехерезада” по хореография на  Кaтрин Поузин ще направи своята  европейска премиера в България и това  ще се случи през април в  Софийската опера и балет. Заедно с “Шехерезада” българската публика ще бъде първата в Източна Европа, която ще види балетите “Ла Сорс” по хореография на Джордж Баланчин  и  “Скрябин квинтет” по хореография  на американския балетист с български произход  Момчил Младенов.

След успешния дебют на програмата “Балетът по света”, в рамките на която през юни  2011 г. беше представен  цикълът “Баланчин и Фарел: Американски балет за България”, тази година  “Балетът по света” се завръща  с “Американски балет за България 2”. Цикълът е организиран от сдружение “Кълчаръл бриджис", фондация "Америка за България" и Софийската опера и балет. Нещо повече - освен че ще представи всеки  от трите балета четири пъти в рамките на десет дни, “Американски балет за България 2” ще подари на Софийската опера и  балет  и нейната българска публика “Шехерезада”, “Ла Сорс” и “Скрябин квинтет” за следващите два сезона и половина, откупувайки лицензите върху хореографията им до 2014 г. Цикълът “Американски балет за България  2” ще  има четири представления – на 19, 20, 28 и  29 април. В продължение на час и четиридесет минути меломаните ще видят и чуят великолепни  артисти. Цената на един билет  е от 10 до 50 лева (за премиера  - от 12 до 60 лева). Екзотичният  мега-балет “Шехерезада”, бокс-офис  хит в САЩ, ще  бъде поставен  тМомчил Младенов  и Мирей Фаварел  по хореография  на Катрин Поузин. Елегантната дама е позната на нашата публика с хореографията на експресивния  модерен балет “Степинг стоунс”, представен миналата година в рамките на “Баланчин и Фарел”. Тя е работила  и в театъра с имена като Мерил Стрийп и Ричард Гиър. “Шехерезада” е нейната съвременна интерпретация на класическата балетна техника, както и дълбоко женствен прочит на приказната история за една жена, променила своя свят и съдба с нежна, безкръвна революция. Балетът “Шехерезада” се танцува почти час от 26 балетисти - всички от трупата на Софийската опера и балет, с които в момента Катрин работи. В средата на март ще пристигнат и  импозантните костюми за “Шехерезада” – с оригиналите им ще бъдат играни четирите  представления от цикъла “Американски балет за България 2”, а междувременно Софийската опера и балет ще ушие по тях своите костюми, с които ще продължи да поставя “Шехерезада” с преотстъпените за това права.“Шехерезада” се играе по музиката на легендарния композитор Николай Римски-Корсаков. “Скрябин квинтет” е балет по музиката на друга легенда - Александър Скрябин.

Хореографията е на Момчил Младенов. Със “Скрябин квинтет” българинът продължава връзката с успелите наши балетисти извън България, които си партнират с танцьори от трупата на Софийската опера и балет. На сцената той ще излезе с Виолета Ангелова, която също работи в Щатите и двама български балетисти. Балетът е квинтет, защото има и пети участник - виртуозният български пианист Георги Черкин. “Ла Сорс” на Джордж Баланчин ще бъде поставен на сцената на операта от Даяна Уайт, екс прима-балерина и постановчик на “Ню Йорк Сити Балет”, както и оторизиран постановчик на “Джордж Баланчин тръст”. “Ла Сорс” носи характерния стил на Баланчин - почти акробатичен балетен танц, изпълнен от изключително бързи, виртуозни танцьори. Наричат го “розовия балет”, защото всички костюми са в розово - изработени  от  Холи  Хайнс и създадени специално за представленията в София. Холи Хайнс има забележителна кариера - била е главен  дизайнер на “Ню Йорк Сити  Балет” в продължение на 21 години. Позната като безспорен капацитет във възстановяването на оригинални сценични костюми, паралелно с проекта “Ла Сорс” в Софийската опера и балет, Холи Хайнс работи по продукции на миланската “Ла Скала”, “Болшой театър” и “Щатс Опера” Мюнхен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!