Куфарът ви настига в края на ваканцията? Ето какво може да изискате от авиокомпанията

OFFNews 11 април 2022 в 13:58 1306 0

Снимка Pixabay

Загубен, закъснял или повреден багаж след дълъг и изтощителен полет съвсем не е сред очакванията за дълго чаканата ваканция. Какво да правите, ако ви се случи съветва Европейският потребителски център в България. 

Какво да направите още на летището

Куфарът ви го няма или забелязвате, че е повреден? Необходимо е да попълните специален протокол, където да опишете конкретния проблем. Ще трябва да можете да докажете какво точно сте опаковали и каква е цената му, ако багажът ви липсва. Практиката сочи, че рядко се пазят касови бележки за принадлежности, закупени преди години, но ако се налага да пренесете вещ със сантиментална стойност за Вас, е разумно да разполагате с доказателства за стойността ù или да я опаковате в ръчния си багаж. Да предвидите списък с вещите, които опаковате за път, е едно от решенията, с които можете да се подсигурите.

Липсват вещи от първа необходимост?

С това неудобство се среща жена, която каца за ски ваканция в Швейцария, а багажът липсва. Оказва се, че куфарът не е изгубен, но от авиокомпанията ù го доставят към края на престоя. Междувременно тя е попълнила формуляр за изгубен багаж. Информират я, че куфарът няма да бъде върнат веднага и я съветват да се снабди за сметка на търговеца с вещи от първа необходимост дотогава.

В неприятна ситуация като тази пътниците трябва да знаят, че това решение наистина им се полага. Разходите обаче трябва да бъдат в разумни граници.

Авиопревозвачът може да сметне подобни покупки за необосновани, ако са направени в деня, когато багажът е върнат. В такъв спор с авиокомпанията се оказва и жената с помрачената ски ваканция. Тя настоява, че голяма част от престоя е минала под знака на липсващите вещи, а авиокомпанията отказва да покрие разходите за покупки, съвпаднали с връщането им при собственичката. Със случая се заемат ЕПЦ в България и Австрия, които започват преговори с търговеца и издействат две възможности: пътничката да предостави на авиокомпанията покупките си на стойност от около 1 500 евро, и да получи сумата за тях, или да приеме допълнителна сума към вече получена компенсация, като задържи покупките си. Тя избира първото. Не без административни затруднения, изискващи координация на ЕПЦ Австрия с митниците, потребителката успява да върне пратката при авиокомпанията, откъдето изпълняват поетия ангажимент.

Загубен или забравен багаж: кога и колко?

Не губете време. Незабавно се обърнете към гише „Рекламация на багажи“, още докато сте на летището. В срок от 7 дни след това подайте жалба до авиокомпанията. Ако до 21 дни куфарът не бъде намерен, трябва да се подаде нова жалба, защото след този срок той минава в графа „загубен“ и потребителите могат да поискат компенсация съгласно Монреалската конвенция. Актуалният таван в компенсациите, който тя предвижда, е 1 288 специални права на тираж (SDR), или около 1 600 евро. За дефект в куфара, проявил се преди да се качите на борда, авиокомпанията не носи отговорност. Добър навик е преди всяко пътуване да оглеждате багажа си за евентуални нередности – повреден цип, нарушена повърхност или пукната дръжка например. Ако Ви предстои полет и установите проблем с куфара, направете рекламация пред самия магазин, който Ви го е продал.

Какво включват „вещите от първа необходимост“?

Обичайно в тази категория се подразбират артикули за лична употреба като бельо, козметика и дрехи. Практиката сочи, че е възможно да Ви предложат част от сумата за тях или да Ви предоставят комплект с козметика, ако сте останали без багаж. Имайте предвид, че е възможно условията да се различни в зависимост от конкретния авиопревозвач.

Уместно е да се посъветвате с представител на авиокомпанията, преди да предприемете съответните покупки, ако не откриете изрична информация за това на сайта. Съхранявайте касовите бележки за всяка подобна покупка.

Ако не сте сигурни какви са потребителските ви права в конкретна ситуация, потърсете ЕПЦ за експресен съвет. В случай че вече е възникнал спор с превозвач от друга държава-членка на ЕС, Исландия или Норвегия и не сте в състояние да го решите сами, изпратете оплакване. "Ще поемем преговорите с търговеца професионално без такса, за да потърсим доброволно решение, приемливо и за вас, и за него", уверяват от центъра.

За Европейски потребителски център България

Част от мрежата на европейските потребителски центрове, ЕПЦ България работи по потребителски проблеми от трансграничен характер от създаването си през 2008 г. От проблемни резервации на билети и хотелски стаи до неуважени рекламации или невъзстановени в срок суми за върнати онлайн покупки от чуждестранни търговци, за успеваемостта на работата по жалбите са нужни тези три неща:

- потребителят да има местно жителство

- спорът да е с фирма в друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и потребителят вече да е заявил искането си пред търговеца

- потребителят да може да представи документи в доказателство на проблемната покупка: доказателства, че е направена, фактури, имейли и др.

ЕПЦ България функционира към Комисия за защита на потребителите и Министерство на икономиката и индустрията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови