КЗП забрани на "Девин" да продава изворна вода под тази марка

ОFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 13:06 22987 9

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на "Девин" АД да продава изворна вода под същото име.

Мотивът на комисията е, че наименованието на продукта представлява заблуждаваща търговска практика относно географския произход на водата, която всъщност се добива от извор Балдаран. Същото важи и за газираната изворна вода със същата марка.

Заповедта не се отнася до минералната вода "Девин", добивана от град Девин.

От предлаганите на пазара бутилки "Девин" със син, розов, и зелен етикет единствено на сините е посочено, че водата е от извор в Девин. Тази с розов и зелен етикет е от каптиран извор Балдаран.

Комисията се е сезирала по жалби на потребители. Те сигнализирал, че начинът, по който "Девин" АД представя някои от продуктите си, е заблуждаващ. 

От Патентното ведомство посочват, че компанията е подала заявка за регистрация за марката "Девин" (на латиница изписвана като DEVIN) само за продуктите "натурална минерална вода" и "газирана натурална минерална вода" с регистрирано географско указание "девинска натурална минерална вода".

Заповедта на КЗП още не е влязла в сила, тъй като подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 09:13

а в хисаря и горна баня като има повече от един извор? там как да се казват водите?когато корумпирани калтаци започнат да се занимават с патентно право, кочината става пъкна.същото го правят и в КЗК.КЗП тръгнаха по техните стъпки.

03.04 2014 в 09:08

отговора на въпроса"КОЙ" пак е известен: да сте видели напоследък билдбордовете на ЛАФКА?- за газираната и минералната вода? скоро предстои продължение- лафка изкарва нова марка изворна вода..... този филм да ви е познат? Да живее КЗП!
А девин си е девин- водата от Балдаран е вкарана в тръби, които захранват цял Девин.Следователно спокойно могат да си слагат и на изворната вода марката Девин- защото съвпада с географското масто, където се добива и бутилира. Скоро ще забранят на Софийска вода името и ще ги накарат да се прекръстят на"Рилска вода, хахахахахахаха!няма такава държава...а Девин е на международна инвестиционна компания-Адвент(тези дето притежаваха и БТК, преди КТБ да я лапне, след дълъг рекет спрямо адвент.Сега ясно ли ви е?

02.04 2014 в 01:16

В нашата държава всичко е на някой идиот, така че ако не е на Доган ще е на някой друг като него, затова пийте китайска вода, нищо чудно да почнат да внасят по-евтина

01.04 2014 в 15:20

Купувайте само Девин и посещавайте само заведения, в които се предлага И Девин! Доган ще оправи държавата!

01.04 2014 в 14:14

@Милан
от повече от 20 години, Девин и околностите му са ми любимо място за планинарство. Т.е. имам пълна представа за това, което става там. Водата Девин е, винаги е била, пълен бълвоч. Откакто Доган я притежава, стана по-зле.
Колкото до заведенията - някои такива са принудени(познай от кого), да не продават другите минерални води. Та и шекер-тава да ми предложат, каквито и мурафети, няма да ги посещавам.
Доган владее всичко...
Хахахахахахахахахахахахахахаха

01.04 2014 в 13:49

ДПС и Д.Пеевски пускат нова вода и е време за първо априлски шеги и PR от социалистическото общество ;) Отдавна водата на Доган не е Девин, а вече си има и нова марка...

01.04 2014 в 13:48

mechok, не знам колко е сериозен коментара ти, но според мен трябва човек да е много изтрещял, за да си избира заведенията по това каква вода се предлага там. И като не си дадеш левчето за вода на Доган, нали ще отиде пак за някой доганоподобен!?

01.04 2014 в 13:30

Малко по малко Доган почва да губи почва.
От години не купувам тая вода, както не ходя и в заведения, в които няма друга вода, освен Девин.
Гадното копеле все ще пропадне един ден, за доброто на всички.

01.04 2014 в 13:14

Девин е Доган , така че тва няма как да стане...

За това просто си купувайте друга минерална вода;.
 
X