КЗП е на път да реши проблема с кредитите в швейцарски франкове

OFFNews 21 ноември 2016 в 09:59 7866 3

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се споразумя и с една от трите банки, отпуснали на български граждани ипотечни кредити в швейцарски франкове, съобщиха от ведомството на Димитър Маргаритов.

Проблемът с тези заеми е, че в договорите за тях е записано, че базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката.

Всички потребители, които са изтеглили кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги превалутират, като по силата на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита. Това означава, че обслужвалите коректно кредита си, ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева. Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели.

Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове. А тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред.

Постигнатото споразумение е при условия, каквито не са извоювани в нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем.  

Въпреки многобройните протести пред различни институции, Комисията за защита на потребителите е единствената в България, която взе присърце този проблем и предприе незабавни последователни мерки за решаването му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

21.11 2016 в 10:08

"Постигнатото споразумение е при условия, каквито не са извоювани в нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем."

Да разбираме, че и за това ще има арбитражно дело?

12727

1

dhk1313

21.11 2016 в 10:07

A га ядоха кИфтетата,не рИваха? Смятам, че който се е правил на хитър да играе с валутнире кърсове, трябва съм да си носи риска!