Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Vivacom свалят неустойката при предсрочно прекратяване на договора под натиска на КЗП

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 16:07 22779 4

Vivacom (БТК) намаляват размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договор по искане на клиента след преговори с Комисията за защита на потребителите, съобщиха от КЗП. Заради неравноправната клауза в общите условия на всички мобилни оператори от КЗП заведоха и колективен иск срещу тях.

Още през август 2014 г. КЗП предупреди всички телекоми, че нарушават закона с налаганите от тях неустойки при предсрочно прекратяване. В резултат от БТК са предложили промени в общите си условия и размерът на неустойката няма да надвишава 6 месечни такси при стандартен абонамент. Практиката досега е налагане на неустойка, равна на месечната такса до изтичане на договора (той може да бъде 12- и 24-месечен).

Ако абонатът обаче е купил мобилен телефон или друго устройство с отстъпка заради сключването на договор по съответния план, той ще трябва да доплати разликата между стандартната цена и платената от него.

Промените могат да влязат в сила от 1 май 2015 г.

Отложеният срок е заради необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите, пишат от КЗП.

От тази дата "Виваком" ще промени и общите условия и индивидуалните договори.

КЗП продължава колективните искове относно намаляване размера на неустойките в договорите на останалите оператори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2014 в 17:29

Освен, че заглавието не е много коректно, а и информацията също. Намаляването е до 3 месечни такси, като ще се извърши на два етапа: първо в най-кратки срокове до 6 месечни такси, а от 1.05.2015 на до 3 месечни такси. Официалният прес-релийз на КЗП:

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=6924

27.10 2014 в 14:33

"Vivacom свалят неустойката при предсрочно прекратяване на договора под натиска на КЗП" заглавието е доста подвеждащо... Първо не свалят неустойката, а само я намаляват на 6 месеца. Да плащаш 6 месеца без да потребяваш си е направо обир. И второ чак от догодина т.е. ефекта е никакъв в момента. Единствената полза от цялата статия е да покаже колко е "благоразположена" Виваком към потребителите т.е. това си е реклама на компанията...

26.10 2014 в 16:07

Тия са най големите измамници!

24.10 2014 в 16:29

"Промените могат да влязат в сила от 1 май 2015 г.

Отложеният срок е заради необходима съществена промяна на счетоводната политика и софтуерни програми на телекома за администриране на услугите, пишат от КЗП."

Хахахаха... точно така е :)