ЦИК се оправда с ОИК за хаоса в "Арена Армеец"

OFFNews 30 октомври 2015 в 18:33 4662 4

"За първи път тази комисия, въпреки нашето искане да се срещнем предварително и да огледаме залата и направената организация, не откликна и не ни покани на оглед".

Това заяви членът на ЦИК Румяна Сидерова по повод ОИК-София. Това се случи по време на пресконференция, която беше предвидена за обявяване на официални резултати от референдума.

След като съобщи тази притеснителна информация, Сидерова се обърна към журналистите с думите: "Аз ви предлагам по време на обявяване на резултати за референдум да не дебатираме повече".

За същото призова и председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, като обеща на журналистите да получат отговори на всички въпроси, но днес "основният въпрос, който стои пред ЦИК, е да обяви резултатите от националния референдум, да организира предаването на бюлетините за предстоящия втори тур и да организира самото му произвеждане".

"Много ви моля, с цялата си отговорност, да освободите в момента ЦИК да си свърши работата, а ангажиментът, който аз поемам като председател, е да ви предоставя пълна информация за отношенията между нас и ОИК-София и след това нека обществото, вие, медиите, и политиците да отсъдите", каза още тя.

Алексиева заяви, че от ЦИК са видели редица "логистични слабости при организацията на първи тур" и подчерта, че това е мекият начин, по който може да се произнесе. Тя заяви, че ЦИК отново ще предложи "логистична и техническа помощ, стига ОИК да се нуждае от нея".

По време на пресконференцията, на която бяха почти всички членове на ЦИК, от комисията неколкократно заявиха, че всички ОИК в страната са независими и никой не упражнява контрол върху тях.

В Изборният кодекс обаче пише следното: 

"Чл. 57. (1) Централната избирателна комисия:
1. осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагането на кодекса и свързаните с него нормативни актове;
2. осъществява методическо ръководство и упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии;
3. издава методически указания за работата на избирателните комисии по прилагане на кодекса;
4. осигурява и обезпечава създаването на интернет страници на районните и общинските избирателни комисии;
5. назначава районните и общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове; назначава и секционните избирателни комисии в страната в случаите, когато районната или общинската избирателна комисия не ги е назначила в определения срок;
6. освобождава членове на районните и общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии извън страната в случаите на нарушения на кодекса и на решенията на Централната избирателна комисия, както и при наличие на обстоятелство по чл. 51, ал. 2;"

"Диалогът с ОИК-София е бил винаги нормален и е имало непрекъснат контакт", каза членът на ЦИК Румяна Сидерова. 

Въпреки твърдението ѝ тя призна, че ЦИК е направила изрично предписание към ОИК-София, което не е било изпълнено. То е било да отдели част от 136-те сътрудници да приемат протоколи вместо членовете на самата комисия.

"Организацията на приемането на протоколи в ОИК и нейният изчислителен пункт е работа и задължение на самата ОИК. ЦИК не може да изземе тези функции", посочиха от ЦИК. 

Оттам бяха категорични, че отговорността им за случилото се в "Арена Армеец" трябва да се преценява след изборите, защото "промяната от какъвто и да било вид би могла евентуално само да затрудни или постави под риск провеждането на втория тур".

Камелия Некова обясни, че ЦИК е препоръчала на столичната общинска комисия да наеме сътрудници, които да подпомагат работата на ОИК.

Те отново заявиха, че в Изборния кодекс е записано точно колко трябва да са на брой членовете на столичната ОИК и затова през август не са успели да вземат решение да ги увеличат от 19 на 39. Приемането на решението било възпряно от "наличието на законова пречка".

От ЦИК казаха още, че не могат да коментират на какво се дължи големият брой невалидни бюлетини на референдума, защото днес са изнесени официално резултатите и още не им е направен анализ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови