Официално: Шефката на ОИК-София подаде оставка

OFFNews 30 октомври 2015 в 13:43 4290 10

Диляна Иванова

Председателят на ОИК – София Диляна Иванова подаде оставка, след като по-рано днес лично премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването ѝ.

Причината за искането на Борисов е, че тя е била предложена от квотата на ГЕРБ за поста.

Мястото на Диляна Иванова като председател на ОИК ще заеме предложената от партията на Бойко Борисов Полина Витанова.

Иванова е подала заявление до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което е помолила да бъде освободена като председател и член на ОИК – София.

„ОИК успя да гарантира завършването на изборния процес по най-правилния начин, който е разписан в законодателството, въпреки пропуските, които ги има и въпреки намаления брой състав на комисията", категорична е тя.

По думите ѝ както на първи тур комисията е работила в състав 19 човека, което е заложено по кодекс, така и на втори тур комисията също ще работи в същия брой членове в състава си.

Според Иванова забавянето в обработката на протоколите е резултат именно на факта, че комисията е в състав от 19 души, които обработват протоколите от 1500 комисии. Тя обясни, че броят членове е разписан в избирателния закон и не е в правомощията на комисията да поиска законова промяна за увеличаване на броя членове. 

Иванова каза още, че от Централната избирателна комисия са направили опит да бъде увеличен съставът на комисията и обясни, че не се е стигнало до такова решение заради липсата на законодателна промяна.

„Вече след като е назначена комисията, ние няма как да инициираме в хода на изборния процес такава промяна”, коментира още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!