Юлий Павлов: Управляващите ще имат повече гласове от ГЕРБ и Реформаторския блок

OFFNews 07 май 2014 в 13:59 5903 10

Юлий Павлов

Управляващите като че ли ще имат повече гласове от ГЕРБ и Реформаторския блок взети заедно. Това не означава непременно по-голям брой мандати, но е много вероятно да имат и по-голям брой мандати. Ако останат твърдите ядра да гласуват, те няма да се променят съществено до изборния ден, тъй като това не са национални парламентарни избори.

Това каза Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг в интервю за БНР.

Според него недоверието на обществото към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е по-голямо, отколкото към министър-председателя Пламен Орешарски. Борисов води с 65,2 % на 63,5 % за Орешарски. Безспорен лидер по липса на доверие остава Волен Сидеров, като през април 85,5 % от запитаните са посочили, че по-скоро нямат доверие към него, добави Павлов.

Сред другите политически лидери, към които хората нямат доверие се нареждат - Николай Бареков със 78, 8 %, Валери Симеонов - 66, 2 %, Лютви Местан - 78,7 %, Росен Плевнелиев - 50,7 %, Ивайло Калфин - 65, 3 %, Меглена Кунева - 74,3 %, Сергей Станишев - 71,1 %, Георги Първанов - 64,7 %. Интересно е сравнението между липсата на доверие към Борисов и Орешарски, като Борисов води с 65,2 % на 63,5 % за Орешарски. Все още няма политик, който да е с изцяло положителна оценка от проведеното проучване през април.

"Тази кампания е малко странна, тъй като тя започна много преди официалния старт на кампанията. Има един парадоксален резултат от кампанията - твърдо решилите да гласуват не се увеличават, а намаляват. Резултатът от кампанията е, че по-скоро разколебават хората", каза той. 

"Преди месец твърдо решилите да гласуват са били 42%, а сега са 36%. Това означава, че броят на гласувалите може би ще падне под 2,5 млн. Има колеги, които са по-оптимистично настроени и смятат, че гласуващите ще бъдат около 3 млн. Аз смятам, че те ще бъдат между 2,3 млн. и 2,8 млн., като по-скоро ще бъдем около долната граница", поясни Павлов.

Според проучването на Центъра за анализи и маркетинг половината от отговорилите смятат, че ще използват преференции.

23,3 % от хората смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от това на ГЕРБ, спрямо 25,2 % през март, съобщава БГНЕС. Най-голям е процентът (38,7%)на хората, които са отговорили през април, че настоящото правителство се справя като предишното. Интересна е ситуацията и дали настоящето правителство трябва да изкара пълен мандат, като това мнение подкрепят 40,0 % от попитаните, а с малка преднина 40,8% отговарят, че настоящето правителство е вредно за страната и трябва да се проведат предсрочни избори.

39,7 % са убедени, че е по-скоро важно да се гласува на предстоящите избори за европейски парламент, а 13,8 % са отговорили, че въобще не се интересуват от политика. 36,7 % ще гласуват със сигурност и са решили за кого, 24,5 % със сигурност няма да гласуват, а 22.9 % ще гласуват, но се колебаят за кого. Обаче, ако евро изборите бяха днес със сигурност ще гласуват 47, 5 % от запитаните. 50,1 % биха се възползвали от преференциалното гласуване.

ГЕРБ води по електорален вот, като 14,8 % са казали, че ще гласуват за тях, 13,3 % ще гласуват за Коалиция за България, 6,8 % за ДПС, Реформаторите взимат 3 %, ББЦ ВМРО получават 2,7 %, НФСБ - 2,1 %, Атака - 1,7 %, АБВ - 0,7 %, Глас Народен - 0,2, Синьо единство - 0,1 %, Обединена България - 0,1 %. Като изброените отговори са вследствие на свободен въпрос. При задаване на въпрос с шоу-карта 18 % са отговорили, че ще гласуват за ГЕРБ, 15,2 за Коалиция за България, ДПС взима 7,9 %, Реформаторският блок е с 5 %, ББЦ ВМРО са с 4,7 %.

По другата нашумяла тема - Украйна и Крим, 34,4 %от запитаните българи са отговорили, че по-скоро одобряват присъединяването на Крим към Русия. 53,3 % пък са на мнение, че България не трябва да подкрепя налагането на икономически санкции против Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!