"Галъп": ГЕРБ води пред БСП за евровота, подкрепата за Бареков спада

Елица Мартинова Последна промяна на 20 март 2014 в 15:34 8011 18

Ако изборите за Европейски парламент се провеждаха днес, 20,7% от избирателите щяха да гласуват за ГЕРБ, а 19,5% - за БСП.

Това сочи проучване за социологическия и икономически индекс през февруари на агенция "Галъп Интернешънъл". Изследването е проведено в периода между 7 и 13 март, като в него са се включили 1007 души.

ГЕРБ бележи покачване в силите в сравнение с резултатите от средата на февруари, когато подкрепа за тях са заявили 17,7% от запитаните. БСП също отбелязва ръст, макар и по-скромен. В средата на февруари подкрепа за тях са заявили 18,9% от анкетираните.

"Практическото равенство в силите на ГЕРБ и БСП се запазва, но ГЕРБ изглежда в по-добра позиция. Явно е отминало мобилизиращото действие, което ситуацията на протести имаше върху електората на БСП. Появата на АБВ допълнително утежни ситуацията за управляващата партия", сочат заключенията на агенцията.

ДПС запазва своето трето място със сравнително стабилните си 6%. "България без цензура" на Николай Бареков отбелязва спад в потенциала. Миналото проучване отреждаше на новата формация 6,1%, докато сега подкрепата за него е 5%.

Сериозен спад в силите бележи АБВ на Георги Първанов. За разлика от шестте процента миналия месец, сега подкрепа за отцепилите се социалисти изразяват само 3,2% от анкетираните.

По-ниски, в сравнение с миналия месец, са и резултатите на Реформаторския блок, чийто потенциален резултат е 3,1%.

През март е отчетен ръст в подкрепата и на двете националистически парти - "Атака" и НФСБ. Подкрепа за Волен Сидеров заявяват 2,5% от запитаните, а за конкурента му Валери Симеонов - 1,9%.

Според социолозите на "Галъп" на предстоящите евроизбори ще има три оспорвани надпревари - между двете големи партии, между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок, и между "Атака" и НФСБ.

49% от участниците в проучването отбелязват, че биха гласували, ако в страната се проведе референдум за изборното законодателство с въпросите на президента Плевнелиев. 21% от участниците се колебаят и отговарят с "не знам", а 30% са категорични, че не биха гласували на такъв референдум.

Повече от половината граждани - 51% подкрепят идеята на изборите да може да се гласува и дистанционно по електронен път. 25% не желаят да се гласува онлайн, а 24% се колебаят.

66% от анкетираните отговарят, че искат част от народните представители да се избират мажоритарно. Едва 9% са тези, които не одобряват подобна идея.

Близо половината от участниците - 47% одобряват идеята да се въведе задължително гласуване. Една трета от анкетираните не желаят да има задължителен вот, а 22% се колебаят.

54% от участниците в изследването нямат нищо против заедно с всички избори да се провеждат и национални референдуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 00:12

Не мисля, че спадът на процентите на РБ е заради Кунева. Тя е в РБ още от основаването му. Това, което лично мен ме отдалечи от тях са опитите за сондиране на мнение за някакъв вид сътрудничество с ББ и ГЕРБ, както и много неуместното използване от Радан Кънев на определението "рубладжии". Ако е допустимо думата да се използва на битово ниво в речника на един политик звучи грубо и като уличен жаргон.

20.03 2014 в 23:43

"Галъп", може ли такива работи, как не ви е срам да показвате проучване, в което ГЕРБ води, а Цензурата слиза надолу?! За това ви ли плаща ДПС-олигархията!? Засрамете се и си изкарайте почтенно парите!

20.03 2014 в 23:06

Гладно галъпче калъп сънува.

20.03 2014 в 21:08

Леле какво става?
Социалистите-милионири (голфъри)
дават преднина за ГЕРБ.
Това означава поне 5% отгоре.

20.03 2014 в 19:06

Много ме забавлява как червените тролове пикаят газ, понеже дори техните социолози не могат да си позволят да лъжат толкова брутално ;) Сложете на ГЕРБ 5% + и горе долу оправихме статистиката.

20.03 2014 в 18:29

София не е България. ПП Атака има двойно повече гласове. Волен мобилизира все по-голяма подкрепа, особено в селата и провинцията. За ГЕРБ също не са познали. Просташката партия е вече изпърдяна история.

20.03 2014 в 18:27

//66% от анкетираните отговарят, че искат част от народните представители да се избират мажоритарно. Едва 9% са тези, които не одобряват подобна идея.//

Дори от кумова срама не смеят да зададат въпрос - мажоритарни избори в 2 тура.

20.03 2014 в 18:17

Агенция Калъп ще бъде разочарована, защото АТАКА ще има доста повече гласове

20.03 2014 в 17:46

Без промяна - 40% идиоти от населението, съставляващи изборната маса на ГЕРБ и БСП, са останали живи и здрави и през този месец, смятат да бъдат "клатени" от познатите им "политици".

20.03 2014 в 16:54

Като знам кой е в Галъп, преднината на ГЕРБ умножете по два пъти поне и ще получите горе долу реалната картинка. Това обяснява преврата, който БСП провежда в момента в ЦИК. При целия зор и кофи с помия, която изливат върху Боко от една година насам, ГЕРБ пак води. При това от социологическа агенция на червените. Какви ли активни чероприятия мислят в момента кукловодите зад Станишко? Яка ни душа...
 
X