Варна обърна тренда, Благомир Коцев от ПП-ДБ отива на балотаж, където бие Портних

Социологическото изследване на ЕСТАТ е по поръчка на OFFNews и сочи, че над 94% от варненци искат промяна на модела на управление

OFFNews 25 октомври 2023 в 13:54 30671 4

Кандидатът за кмет на Варна на "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев топи разликата с настоящия градоначалник Иван Портних от ГЕРБ. На балотаж Коцев би победил, сочат резултатите от социологическо проучване на изследователската компания ЕСТАТ по поръчка на OFFNews.

За Варна със сигурност може да се каже, че досегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) губи доверието на гражданите и ще отиде на балотаж в много оспорван двубой с Благомир Коцев от ПП-ДБ. А на балотажа Варна сменя кмета си и Коцев се очертава като новият градоначалник.

Този пробив в предизборната битка във Варна в последната седмица на кампанията измери социологическата агенция ЕСТАТ – единствената, която прави изследване на терен в Морската столица на база близо 700 души по смесен метод – лице в лице и по телефон, за разлика от досегашните проучвания във Варна, които се правеха на база едва 400 души и само по телефон. Изследването е направено в периода 19-24 октомври 2023 г. по поръчка на издателя на сайта OFFNews.

На въпрос „Ако местните избори бяха днес, за кой от следните кандидати за кмет на община Варна бихте гласували?“, варненци класират кандидатите за първи тур така:

Иван Портних (ГЕРБ) – 28,1%

Благомир Коцев (ПП-ДБ) - 19,9%

Коста Стоянов (Възраждане) - 15,5%

Според данните Павел Раличков от БСП за България получава 8,5%, а Ивайло Костадинов от ИТН - 4,9%. Около 4,6% е доверието в Петър Николов от „Български възход“, а Христо Димитров от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ е с 3,8% доверие. Останалите кандидати са с индивидуално доверие под 3 % за всеки от тях.

При балотаж във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ бие Иван Портних от ГЕРБ с 53% на 47%, тоест с повече от 6% разлика. А при балотаж Коцев срещу Коста Стоянов от „Възраждане“ варненци биха направили кмет Благомир Коцев от ПП-ДБ с 56,6% срещу „Възраждане“ с 43,4%.

Според данните, варненци заявяват висока степен на мобилизация за гласуване – близо 55%, което е почти 10 пункта повече от последния вот в града.

Подкрепата си за партиите и листите за общински съветници варненци пък декларират така:

ГЕРБ - 27,2%,

Коалиция ПП-ДБ - 17,0%,

Възраждане - 16,5%

Листата на БСП за България би спечелила 9,9 %, на Има такъв народ - 6,4 %, а на Коалиция „Алтернативата на гражданите“ - 4,0 %. Още три листи се движат с над 2 % и могат да се доберат до поне един мандат в Общинския съвет - Български възход - 3,7 %, Левицата - 2,9 % и Граждани за Общината - 2,4 %. Все още нерешили за коя листа ще гласуват са малко над 9 % от хората.

Прави впечатление огромният процент на хора от Морската столица, които искат промяна в модела на управление – над 94% , като от тях 51% определят нуждата от промяна като голяма. Едва 3,6 % от гражданите не намират за нужно да има промяна в града.

По-скоро или напълно неудовлетворени от развитието на Варна са над 55% от анкетираните, а 27% напълно харесват как се развива градът.

Битката във Варна е ожесточена, а кампаниите на кандидатите бележат динамика през последната седмица. Коцев направи няколко силни дебата в Нова телевизия, bTV и Референдум по БНТ още във втората седмица на кампанията, в които назова местните олигархични кръгове и зависимостите на сегашния кмет от тях. От месеци той обикаля и кварталите на Варна за срещи с хората и прави модерна кампания на терен при гражданите. Тези фактори му донесоха одобрението на варненци. В посланията на "Възраждане" и ГЕРБ пък личеше съгласуваност срещу Коцев.

Според изследването със сигурност ще гласуват близо 55%, а други 7,8% от жителите на Морската столица се колебаят дали да отидат до урните.

--------------------------------------------------

ПАРАМЕТРИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Целева група: постоянни жители на Община Варна на възраст 18 и повече години

Тип проучване: количествено, представително за целевата група

Метод за събиране на данни: комбинация от онлайн панел и face-to-face интервю в дома на респондента

Размер на извадката: 642 души

Стохастична грешка: ±3,9% за 50% дял при 95% гаранционна вероятност

Генерална съвкупност: 263 309 души (на база преброяване на населението 2021 г.); 1% от извадката = 2 633 души

Период на провеждане: 19-24.10.2023 г.

Финансиране: Офф Медия АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

4

user4eto

26.10 2023 в 14:01

Ако варненци си изберат пак Потник, то това е ще е показателно колко им е хубаво, лаiiiняната тръба да продължава да бълва, а града да запада.

-1695

3

Mladen Nikoloff

26.10 2023 в 01:58

Ако Коста Стоянов има 15% при анкет на Off News значи може и да има 30% на същинските избори. Аз не познавам никой във Варна, койтп ще гласува за Коцев. Половината ми познати ще гласуват за Коста, а другиге няма да глсуват. Иначе е ясно, че наркоманът Портних трябва да се маха.

22548

2

dolivo

25.10 2023 в 19:16

важно е кой брои бюлетините

във Варна ги брои ТИМ

4038

1

Moirae

25.10 2023 в 14:22

Гласувайте, ако искате нещо различно. Не гласувайте, ако искате още от същите схеми и особено, ако те облагодетелстват лично вас.

 
X

Да помогнем на украинските деца!