Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЦАМ: По 6 евродепутата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и един за РБ

OFFNews 11 март 2014 в 20:56 5122 2

Юлий Павлов

На изборите за Европейски парламент 28,4% от твърдо решилите на гласуват декларират, че ще гласуват за ГЕРБ, за Коалиция за България - 27,5% , а 15,4% - за ДПС.

Това показва национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, реализирано между 1 и 6 март сред 1016 души.

Според сондажа Реформаторският блок би получил 6,4 % "България без цензура" - 5,9 %, АБВ - 5 %, НФСБ - 3,4 на сто, "Атака" - 2,6 % от гласовете на твърдо решилите да отидат до урните.

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов уточни, че преизчислените гласове са на базата на въпрос с шоукарта, тоест с посочен отговор.

Според него, ако евроизборите бяха тази неделя, ГЕРБ и БСП щяха да имат по шест евродепутати, ДПС - трима, Реформаторският блок – един.

Последният мандат е въпросителна, не можем да кажем за кого ще бъде, коментира Павлов.

Той обаче е категоричен, че ГЕРБ и БСП не могат да паднат под пет евродепутатски места, а ДПС - под три.

Според Павлов на 25 май остава да се води борба за три места - и от "България без цензура", и от НФСБ и АБВ, и от първите три политически сили.

На открит въпрос за евроизборите, без посочен отговор, ГЕРБ получава подкрепата на 14,7 процента на сто от всички анкетирани, Коалиция за България - на 13,5 на сто, ДПС - на 5,8 на сто, Реформаторският блок - на 3,3 на сто, "България без цензура" - на 2,7 процента, НФСБ - на 2,4 на сто, АБВ - на 2,3 на сто, "Атака" - на 1,4 на сто.

Няма да гласувам отговарят 9,7 процента, а делът на "без отговор" е 36,1 процента.

42,3 на сто отговарят, че със сигурност ще гласуват на евроизборите и са решили за кого, 22,5 процента ще гласуват, но се колебаят за кого. 19 процента няма да гласуват, а 14,3 процента се колебаят дали да отидат до урните.

Павлов прогнозира, че избирателната активност ще бъде между 2 500 000 и три милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews