Майката на Достена Лаверн: Миньорите не са интелигенция, с тях така се работи

"При такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация"

OFFNews 26 май 2014 в 12:18 71627 102

Мария Пиргова

Директният предизборният натиск над миньорите от Бобов дол, ескалирал в лишаването им от храна, за да гласуват за БСП, не представлявал нарушение. Това бил естественият начин, по който се води предизборна кампания "на езика на миньорите".

Това заяви пред Нова тв Мария Пиргова - майката на кандидатката за евродепутат от БСП Достена Лаверн, която по всяка вероятност ще отиде в Брюксел при отказ на лидера на социалистите и водач на листата от мястото му в европарламента.

Лаверн доскоро бе зам.-председател на ЛИДЕР - партията, която оказа брутален натиск над миньорите, за да гласуват за БСП.

Според Пиргова "указанията" на работодателите в мини Бобов дол към работниците им да гласуват за БСП били напълно нормални похвати.

„В предприятията се ходи и се агитира по цял свят, ваучери и тоалетни хартии има във всички фирми“, каза невъзмутимо Пиргова.

Тя заяви, че това е нормалният език, на който се води кампания пред миньорите, защото, по думите ù, те не били интелигенция и нямали време да се запознаят с политическата обстановка. Според разсъжденията на Пиргова миньорите са работническа класа, а работническата класа представлявала по традиция електорат на левицата.

„Тези хора имат интерес фирмите да се разплащат“, обясни Пиргова. На въпроса дали според нея миньорите не са в състояние сами да преценят кое управление да изберат, майката на Достена Лаверн каза:

Вие миньор виждали ли сте как чете вестници? Аз обиждам, разбира се, тези хора нямат никакво време да се справят, на тях им се обяснява. Защо се води предизборна кампания? Някой отива при интелигенцията, това е интелигенция, която е много информирана и на нея и се казва – хора, гласувайте вляво, защото това и това“, даде за пример Пиргова, с което защити тезата си, че при миньорите ситуацията е различна.

„Искам да ви кажа, че пред различни социални групи се агитира различно“, отсече майката на Достена Лаверн.

Според нея за работниците нямало тежки последици в случаите, когато решат да не изпълнят указанията за вота.

„Не може да няма усещане за натиск на работодателите върху работниците и това е повсеместно, защото при такава бедност, при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация. Това е логично“, заключи Мария Пиргова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!