ДПС взема само 5 гласа от Турция, но мачка в Швеция и Холандия

OFFNews 27 май 2014 в 23:56 14978 12

Само 5 гласа печели ДПС в единствената секция в Турция, която е в Истанбул. В нея са гласували само 45 души, а ДПС дели третото място с БСП. Първи са Реформаторския блок, втори ГЕРБ.

Далеч по-различно обаче е положението в Швеция, където ДПС печели над 50%. Там има 3 секции. В Стокхолм ДПС взима 79 от 207 гласа. В Малмьо - 92 от 139, а в Гьотеборг - 31 от 55 гласа.

В Холандия надмощието е по-слабо в проценти, но по-значимо като брой гласоподаватели.

ДПС е първа политическа сила в: Хага - 135 от 331, а в другата секция в Хага взема 156 от 266 гласа, Ротердам - 162 от 226, Розендал - 40 от 71, Амстердам - 78 от 255, Утрехт - 59 от 124, и единствено в Керкдрийл е втора с 8 от 42 гласа.

ДПС печели и Белгия, където категорично доминира в 3 от секциите, а в останалите също има немалко гласове:

От 8-те секции в Германия ДПС печели двете във Франкфурт и една от двете секции в Берлин, но с близки до ГЕРБ и Реформаторския блок резултати. В останалите 5 секции доминацията на ГЕРБ и Реформаторския блок е тотална.

В Италия ГЕРБ доминира тотално, доста гласове има Реформаторския блок, но има една малка секция, която е изключение. В Кастелмаре ди Сабия БСП взима 41 от 95 гласа и се представя доста по-добре от Москва където печели 22 от 70 гласа. Това са и едни от малкото секции, в които БСП печели.

Най-голяма е доминацията на ГЕРБ в Кипър. В 6 от 7-те секции там ГЕРБ взима 70 и повече процента, само в една ДПС я бие с 5 гласа. Кипър е една от малкото страни, в която почти няма гласове за Реформаторския блок, който иначе е добре представен и почти навсякъде е втора политическа сила.

Не така обаче е в Испания, където бяха разкрити най-голям брой секции за гласуване. В повечето от секциите там ГЕРБ има тотално надмощие, прехвърлящо 70 и 80%, само а няколко места дели първенството с ДПС. В Испания обаче на второ, трето и четвърто място пред Реформаторския блок по-често излизат ББЦ, ДПС и дори НФСБ.

Подобно е и положението в Гърция, където ГЕРБ печели с много, но не малко гласове имат ББЦ, НФСБ, ДПС и чак тогава РБ и БСП.

Навсякъде в чужбина прави впечатление клонящият към 0 процент на Атака, която в много редки случаи взема глас. Тук-таме рязко избиват Зелените със значим процент, но в малки секции. В други обаче изобщо ги няма. В доста места гласовете на АБВ се движат малко под тези на БСП, но на други ги няма съвсем.

В другата страна с много секции е Англия.

В 12 от 13-те секции в Лондон ГЕРБ има огромно мнозинство. Далеч зад него е Реформаторския блок, като обикновено двете партии събират над 90% от гласовете. Само в една секция ДПС побеждава с малко.

В другите секции на Англия и Шотландия разликата между ГЕРБ и РБ е далеч по-малка, като дори в 3 Реформаторският блок побеждава.

Контингентът ни в столицата на Афганистан - Кабул очевидно е отказал да гласува, въпреки разкритите две секции. В тях от записаните 600 души са гласували 126, като БСП води с десетина гласа пред ГЕРБ.

Една държава прави огромно изключение от общата тенденция и както може да се предположи, това е Македония, в която има много хора с български паспорти.

В Скопие коалицията ББЦ, в която участва и ВМРО взема 533 от 600 гласа, а в Битоля - 402 от 431 действителни гласа, плюс още 35 недействителни.

Случаят обаче не е толкова драстичен, колкото секцията в малкото полско градче Ленкница, където от 231 гласували няма нито един недействителен глас, а всички бюлетини са за ДПС.

А защо Ленкница е толкова специален, можете да прочетете тук.

Иначе общият резултат от вота в чужбина е:

ГЕРБ – 38,73%

ДПС - 15,71%

РБ - 14,26%

ББЦ - 8,45%

КБ - 5,4%

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!