Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

17-ият мандат отива при ДПС

OFFNews 27 май 2014 в 10:44 13080 15

Михаил Константинов

Снимка БГНЕС, Архив

Последният 17-и мандат за Европейския парламент отива у ДПС, изчисли пред ТV7 математикът проф. Михаил Константинов.

Така разпределението в Европарламента става следното: ГЕРБ – 6 места, „Коалиция за България“ - 4 места, ДПС – 4 места, „България без цензура“ - 2 места, Реформаторски блок - 1 място.

Константинов обясни и как се зачислява това място. На база изборните резултати всяка партия получава т. нар. „изборен остатък“, който представлява дробно число. Той се получава, като процентният резултат на всяка партия се дели на 84 – колкото са сумарно процентите на всички формации, успели да прескочат бариерата. За да се получи дробният остатък, резултатът от по-горните сметки се умножава по 17. (Пример – Реформаторски блок 6,45 / 84 е 0,0767, което, умножено по 17, прави 1,305)

Тази формула отрежда следните изборни дроби на партиите: ГЕРБ – 6,2; БСП – 3,8; ДПС – 3,5; ББЦ – 2,2; РБ – 1,3.

След установяването на дробните числа, се раздават първите мандати, съответстващи на целите числа за партиите, след което остават две свободни места. Първото от тях се дава на формацията с най-голям остатък. Това е КБ, чиято мандатна дроб е 3,8.

Последното място се определя на същия принцип и се дава на партията със следващата най-голяма цифра след десетичната запетая. Това е ДПС, която има 3,5.

На тема изненадващото разместване в листата на социалистите Константинов коментира:

„Избирателите не са разбрали, а очевидна е и корелацията 15-15. Радвам се, че има млад и образован човек в листата на БСП. Това е човек с перспектива и е очевидно, че ще стане евродепутат, но да ме убедите, че избирателите на БСП са гласували точно него да припознаят, това е смешно.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews