Делян Добрев очаква невалидни бюлетини и на балотажа заради масовия тремор на хората

Йорданка Веселинова 03 ноември 2023 в 16:34 1480 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Добрев

Тремор - това се оказа причината за огромния брой невалидни бюлетини на първия тур от местните избори. Не грешки, не липса на печати, не умишлено преправяне на бюлетините. Обяснението е едно единствено - треперещите ръце на електората.

Прозрението е на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в националния ефир.

Той отчете, че причина за високия брой недействителни гласове, би могла да е и силната преференциална кампания:

"Ние свикнахме с преференциалното гласуване, с преференциалното нареждане на листите. Във всяка една листа се стремим да има колкото се може повече мажоритарни кандидати. В моя регион, в Хасково, ние загубихме огромен брой гласове, заради това, че много хора в нашата листа играха за себе си, мажоритарно."

По думите му тези кандидати не обяснили достатъчно добре, че трябва да се посочва освен конкретния кандидат, и номерът на партията.

Запитан дали този тип грешки нямаше да бъдат избегнати с машинно гласуване, той заяви:

"Там ние видяхме един друг проблем. На първия екран те питат за какво искаш да гласуваш - за общински съвет, или за кмет. Като натиснеш за  общински съвет, не можеш да се върнеш и да гласуваш за кмет. Така че, ако имаше машини и се гласуваше масово с машини, щеше да има много по-малък брой гласове за кмет, отколкото за общински съветници. Щеше да има липсващи 400 хил. гласа за кмет, тоест кметовете щяха да се избират с по-малко гласове", каза Делян Добрев от ГЕРБ при вчерашното си гостуване в предаването "Лице в лице" на бТВ.

Изказването му обаче противоречи на методическите указания на ЦИК за гласуване с машина. Според тях, а и според демонстрациите, проведени от членове на изборната комисия, при гласуване с машина избирателят посочва в кои видове избори желае да участва. След това му се появява екран, на който потвърждава своя избор. Ако иска да участва и в друг тип гласуване, той има право да се върне и да се поправи, ако не - се преминава към гласуване.

Депутатът после реши да брани тезата, че избирателите, гласували с машина, не проверяват дали гласът им е отчетен правилно. Ако пък имало несъответствие, то те не си казвали, защото ги било срам.

"Една голяма част от хората ще се притеснят, ще се разколебаят дали сами не са сгрешили. Все пак това е машина, те им треперят ръцете. Вие виждали ли сте възрастни хора да гласуват на машина?", запита той.

Снимка: БГНЕС, архив

Как стигнахме тук?

На 27 октомври, броени часове преди провеждането на общинските избори, Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши да ликвидира изцяло машинното гласуване не само за първия тур, но и за балотажа. 

Решението бе предшествано от секретен доклад на ДАНС, който в последствие се оказа без гриф за секретност и просто "справка". Междувременно в един глас ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане" поискаха пълна отмяна на машинното гласуване. В края на петъчния ден ЦИК изпълни този призив

#ДАНСwithме23: Протест срещу ликвидирането на машинното гласуване утре

Веднага след това ПП-ДБ сезира ВАС за решението на ЦИК. Съдът обаче реши да не заседава в почивните дни, защото нямало дежурни магистрати. Решение в полза на жалбата все пак дойде, но в понеделник, когато многото недействителни бюлетини и поправените гласова дадоха своя принос за разпределението на общинските съвети. 

Вчера МЕУ приключи сертифицирането на машините за втория тур, като до края на деня се очаква и решение на ЦИК. Междувременно от "Сиела" обвиниха изборната комисия, че умишлено чупи машините.

А грешки и злоупотреби имаше много:

''Ние сме си наши хора'': Във врачанско членовете на СИК гласуват, вместо да броят

Няма кръстче, става кръгче: Секционна комисия в Кърджали брои и невалидните бюлетини

Малорад втори номер: И в Монтана видео разкри фалшифициране на вота 

Пернишки урок за невалидни гласове: Секционна комисия не е слагала печати върху бюлетините

Последният пример е малък, почти незначителен на общия фон с изборни машинации, купен и контролиран вот. Той обаче показва колко лесно се правят невалидни бюлетини. За виртуозите по темата има и цяло видео с насоки, публикувано в Ютуб. На него се вижда как бившият шеф на структурата на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев обучава партийния актив как да прави невалидни бюлетини. Видеото носи името: "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика