Машините за гласуване са сертифицирани, чака се решение на ЦИК (обновена)

Йорданка Веселинова 02 ноември 2023 в 19:33 3201 3

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха машините за гласуване за балотажа на местните избори на 5 ноември, съобщиха от пресцентъра на МЕУ.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

По-рано днес екипите на МЕУ приключиха необходимите дейности и проверки от удостоверяването на машините. Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден.

Един от аргументите на ЦИК да отмени машинния вот за изборите на 29 октомври бе, че министерството тогава не е завършило процеса по удостоверяване на машините. Заради това в петък, докато МЕУ удостоверяваше машините, ЦИК ликвидира машинното гласуване не само за първия тур, но и за балотажа.

Последва жалба от ПП-ДБ, по която обаче ВАС се произнесе чак в понеделник, тоест след вота, защото в почивните дни нямало дежурни съдии.

На днешното си заседание ЦИК не взе решение за машинното гласуване на балотажа. В 19:55 ч. писмото от МЕУ бе докладвано, но само за сведение. След това председателката на комисията Камелия Нейкова прекрати заседанието заради изчерпване на дневния ред. Очаква се утре изборната комисия да се произнесе по казуса.

* Текстът е обновен в 20:01 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

КАБРОН

03.11 2023 в 08:55

Изходът е членовете на ЦИК се разболяват внезапно и не не взимат решение. Остава без машини.

2099

2

Mateevk

03.11 2023 в 07:42

Срокът "Веднага!" не беше спазен!

2550

1

alfakentavur

02.11 2023 в 21:19

ЦИрК първо ще кажат, че няма да има машини и на втори тур. Причината ще измислят след това.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика