Пернишки урок за невалидни гласове: Секционна комисия не е слагала печати върху бюлетините

Йорданка Веселинова 02 ноември 2023 в 16:34 6410 2

Снимка Стопкадър, evideo.bg

Броенето на гласовете в с. Садовик, община Брезник

Бай Ганьо прави избори се превърна в цяла поредица за вота в България от предната неделя. Този път в Пернишко членовете на секционна комисия през изборния ден не са слагали печати, след което са отчели бюлетините като невалидни.

Действието се развива в община Брезник, област Перник. В секция 140800012, единствената в село Садовик, членовете на секционната комисия допускат грешки - умишлено или не, а впоследствие гласовете се приемат за недействителни. 

Според методическите указания на ЦИК, за да бъде една хартиена бюлетина валидна, на нея трябва да са поставени два печата - единият се слата преди гласоподавателят да отиде да гласува, а другият - преди да пусне бюлетината в урната. Освен това серийният номер на бюлетината трябва да съвпада с този от кочана. Тези защити гарантират, че в урната няма да се озоват предварително напечатани бюлетини. В противен случай - когато върху хартиената бюлетина има един печат, тя би следвало да се счете като невалидна.

За сравнение при машинното гласуване невалидни бюлетини няма и ничий глас не би бил подменен или счетен като недействителен. Членовете на СИК в цялата страна са запознати с указанията и обучени от ЦИК. Членовете на СИК в брезнишкото село установяват, че през деня не са слагали печати върху бюлетините. 

За това става ясно по време на разговор, който е записан и излъчен в системата за видеонаблюдение. По време на броенето членовете на секционната комисия установяват, че има три бюлетини - една за общински съветници и две за кмет, които са без печат и заявяват, че е тяхна грешка. Една от жените в комисията казва, че те са невалидни, но друга, по-настойчива, решава да се обади на Общинската избирателна комисия, която да даде насоки какво да правят с тези гласове и дали могат да се поправят.

Разговорът с ОИК-Брезник е ясен - бюлетините са невалидни и виновни са членовете на СИК, които след края на изборния ден ще получат възнаграждение за труда си:

- Сичките сме виновни.

- Ако някой каже, че не е виновен, да сте си отваряли очите.

- Това е положението.

- Трябва да обясним, че не е умишлено.

- Те си мислят, че е умишлено, което не е.

- Е, ти няма как да знаеш кой за кой ще гласува, та да не му сложиш печат, примерно.

- Ще обясним, ще обясним - завършва разговорът, а броенето продължава.

В селото балотаж няма да има и членовете на комисията няма да бъдат сменяни. OFFNews потърси за коментар ОИК-Борован, откъдето съобщиха, че са се самосезирали след телефонния разговор в изборната нощ. След това бюлетините от секцията са били повторно преброени, а във филналния протокол тези гласове са отчетени като невалидни. 

Случаят от с. Садовик е малък, почти незначителен на целия фон с изборни машинации, купен и контролиран вот. Той обаче показва колко лесно се правят невалидни бюлетини. За виртуозите по темата има и цяло видео с насоки, публикувано в Ютуб. На него се вижда как бившият шеф на структурата на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев обучава партийния актив как да прави невалидни бюлетини. Видеото носи името: "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1135

2

единдвама

03.11 2023 в 08:12

Съжалявам за цинизма, но да. Докато измрат пенсионерите и в момента младите, на по 20 и, 30 години. Аз не виждам как ще стане това с честните избори. А за умни решения да не говорим въобще - няма шанс, докато тия партии имат фенове.

12073

1

Панелен земеделец

02.11 2023 в 19:54

Уж не се имам за такъв, но, моля, обяснете като на прост човек:
Тоя тур на тези избори мина. Какъвто-такъв. Понеже някъде си пуснаха и видеото (в СИК-ове и т.н.), сега се виждат не "неразбории", а престъпления. Защото незнанието не променя виновността, тъй смятам. Изчезнали, недописани, дописани, надписани... бюлетини. Четвърти ден през медиите се събират тези случаЕности.
Някой да ми каже, какво става после? На 2-3-5 места подават молби за касиране. А при останалите "случки"? Нещо съд? Нещо ЦИК? Нищо, нали? (Съобщавате за 100-200-300 гласа, приписани на друг. Дори имена не споменавам. Но не съм прочел, че са му ги "върнали". Защо?)
И докога? Докато измрем моето и още едно поколение ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика