Веселин Иванов: Военните разузнавачи са застрашени, ако бъдат разсекретени делата на чужди граждани

Юлиан Христов 10 март 2015 в 10:10 11876 10

Веселин Иванов: Военните разузнавачи са застрашени, ако бъдат разсекретени делата на чужди граждани

Веселин Иванов е първият цивилен ръководител на Служба "Военна информация" (военното разузнаване, бел.ред.). Той беше назначен от министъра на отбраната Аню Ангелов при първото правителство на ГЕРБ. Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев той беше освободен от поста си. Единият от мотивите е несъгласието на Иванов да предаде оперативни дела на чужди граждани, които са сътрудничили на военното разузнаване. Пред OFFNews Веселин Иванов заяви, че е предал всички документи, а законът не предвижда да освети въпросните дела.

Г-н Иванов, вярно ли е, че смятате да оспорите в съда заповедта на военния министър, с която той ви освободи от длъжност?

Не, нямам такова намерение. Нали разбирате – един ръководител, когато не иска да работи с вас, какво трябва да се направи?

Министърът ви отстрани с мотивите, че не сте намерили консенсус в работата ви и службата няма необходимата съвместимост с тези на НАТО...

Тази мотиви са абсурдни. Нито един от тях не е верен. Особено вторият – за оперативната съвместимост. Точно обратното е. Точно където сме най-добри – и това е доказано, не е моя оценка, това е посочено като мотив за отстраняването ми. Добрата ни работа е доказана от всички партньори. А другият аргумент, който е за това, че 39% от състава на службата са назначени преди 1991 година – не директорът на службата може да решава този въпрос, а министърът. Той може да ги уволнява, разбирате ли? Аз нямам правомощия, нямам права за това нещо. Негови са правата и никога не е обсъждан този въпрос.

В момент, в който има рокади по върховете на службите и проблема с бежанския натиск и транзитното преминаване на джихадисти през България, може ли да има ли притеснения за сигурността?

Отговорът е логичен и вие много добре го знаете. Не го искайте от мен.

Съзирате ли политическа намеса за отстраняването ви?

Не съм сигурен дали става въпрос за политическа или друг тип намеса, защото службата винаги е била деполитизирана, била е на равно отстояние от всички политически партии и до този момент никой не се е опитвал да влияе по един или друг начин на дейността ѝ – от министър Аню Ангелов, през министър Ангел Найденов и досега. Не виждам и от каква полза може да бъде една политическа намеса.

Смятате ли, че бъдещият титуляр на службата, ще се съгласи с министъра и ще предаде всички документи, които не са предадени в Комисията по досиетата?

Министърът разпорежда нещо на подчинените си чрез заповед. Той такава заповед не е отдал до ден-днешен. Няма и да даде, защото, аз съм сигурен, че тя няма да е юридически издържана.

Верни ли са твърденията, че Военното разузнаване не е предало всички документи на Комисията по досиетата?

Има заповед на министъра, след като влиза в сила закона за комисията по досиетата през 2007 година, с в която заповед е казано, че досиетата на българските граждани и всички документи на български граждани трябва да се предадат в Комисията и е описана самата процедура. Досега са предадени всички документи. Ако има отделни страници и листа, които са останали, това се проверява и ще бъдат предадени. Но това са единични случаи.

Другото, което е по-важното, оперативните дела на чуждите граждани не са предадени, защото законът не ги визира тях. Ако има и такова визиране, ще бъдат предадени, но това трябва да го каже Народното събрание или да бъде издадена изрична заповед. А аз смятам, че в този закон за тези дела няма нито предвидена процедура, няма и такава практика в съда. Знаете ли някъде чуждите граждани да се извадят от една разузнавателна служба и да се дадат на каквато и да е комисия? Ако има такъв прецедент в света, кажете ми, за да знам и аз.

Застрашени ли са по някакъв начин военните разузнавачи?

Ако делата на чуждите граждани бъдат предадени в комисията, определено – да.

Дали ще се стигне до натиск за предаване на делата им?

Не мога да гадая. Повече нищо не мога да направя. Ако предам тези дела, утре може да бъде повдигнато обвинение срещу мен защо съм го сторил.

Притесняват ли ви евентуални ревизии, след вашето напускане?

Не, дори бих се зарадвал да се направи нова ревизия. Ако имаше нещо, то щеше да излезе преди това. Миналата година имаше тотална проверка от прокуратурата, имаше одит от Инспектората. И между другото, защото се спекулира с ремонтите в службата – за две години за усвоени 1.1 млн. лв. Говори се за 18, 20 млн. и т.н... За всичко е имало най-строг контрол. Не се притеснявам от проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!