Българката от Украйна Таня Станева: След руската пропаганда винаги идват танковете

Светослав Метанов 19 декември 2023 в 13:43 12936 6

Бесарабската българка Таня Станева.

По времето на Съветския съюз да израсне кариерно етнически българин, или друг представител на националните малцинства, бе просто невъзможно. Това разказа в подкаста на OFFNews нашата сънародничка Таня Станева от село Чушмелий в Украйна. Тя е журналист, режисьор, сценарист и организатор на етнографския кинофестивал "ОКО".

"За да растеш, просто трябваше да си перфектен руски и съветски човек. Нямаше как да стане с етнически българин, молдовец... Просто етническите малцинства не ги признаваха", казва тя.

Станева обяснява, че при първите си посещения у нас е била шокирана колко силно е проникнала съветската пропаганда в българското общество. 

"След началото на войната започнах да предавам като кореспондент от Украйна за бТВ и в началото плаках, четейки коментарите на тролове и не-тролове. Питах се, как могат тези хора на собствените си сънародници да не вярват, а да вярват на Путин и пропагандата. И така разбрах каква е силата на пропагандата, колко дълбоко засяда в умовете на хората. Често това е неизлечимо. Това ме промени и реших, че е необходимо да отделям повече време и внимание в борбата с това явнение", казва бесарабската българка.

Според нея единственото "лечение" е да се даде повече глас на истината.

"За съжаление ние сме заложници на собствените си демократични ценности. Не можем да забраняваме, да налагаме цензура - въпреки че и в това ни обвиняват журналисти, ретланслиращи пропагандата на Русия. А не става изобщо дума за цензура, а за нормална журналистическа етика. Ние можем само едно да правим - да казваме истината. Но е много сложно истината да стигне до умовете и сърцата на хората, които вече са отровени от пропагандата. Трябва усилията да са насочени към образованието на младите хора, защото възрастните вече сме ги загубили", смята Таня Станева.

Според нея младото поколение е голямата надежда, защото не робуват на клишета и стериотипи и са склонни в по-голяма степен към критическо мислене.

"Трябва да подлагаме на съмнение всичко, което четем. В противен случай ставаме удобни жертви на пропагандата, ставаме полезни идиоти. Във връзка с войната в Украйна ние разбрахме тези механизми по-добре. Когато говорим за пропагандата и информационната война, тя винаги върви преди танковете. Ако загубим информационната война, винаги идват танковете", казва тя.

Според Таня Станева антиукраинската пропаганда в Русия започва много преди анексията на Крим и Революцията на достойнството, т. нар. Майдан от зимата на 2013/2014 г.

"Беше 2009 г. Следвах и се бях върнала на село от Киев. По това време изобщо не гледах телевизия. Татко не знае украински, започнахме да го изучаваме заедно с българския след като Украйна стана независима, и както си стоя в другата стая, чувам новините, които той гледа по някакъв руски канал. С едно ухо чувам какво говорят от телевизора. Цялата емисия беше едно обливане с л***а на Украйна. Още тогава се запитах дали това е нормално. Става дума за една държава със 150 милиона население. Нямат ли други проблеми, а се занимават с Украйна? Говореха колко у нас всичко е зле, каква беднотия цари и това им бяха всичките новини. Още тогава си помислих, тука нещо не е наред, няма как да е случайно", казва Таня Станева.

Тя добавя:

"За да разбереш защо, първо трябва да знаеш кой казва, на кого го казва, какъв е източникът. Тогава ще разбереш защо. Едва след като започна пълномащабната война на 24 февруари 2022 г. аз разбрах какво се случва и пъзелът ми се събра в цялостна картина. Русия се готвеше за тази война много много отдавна", обяснява бесарабската българка.

Таня Станева с екип на Военния телевизионен канал наскоро се завърна от втората линия на украинската отбрана в Херсонска област, където бе командирована от българското Министерство на отбраната.

В момента тя подготвя филм за ВТК, в който ще са всичките й впечатления от студения окоп, от прелитащите куршуми и взривовете... За страховете й преди да отиде на фронта, за срещите й с героите, които с оръжие в ръка се сражават срещу путинските окупатори. А сред тях, противно на твърденията на "БГ-копейките", има и много украински българи, за които също ще стане дума. Премиерата на филма е насрочена на 24-и февруари 2024 г. когато се навършват точно две години от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Още от разговора на Светослав Метанов с Таня Станева вижте във видеото.

Скъпи читатели, за нас е важно видеата ни да стигнат до колкото се може повече хора. Сложете "Like" и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube. Това ще помогне повече хора да видят това интервю.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Tsvyatko Kovachev

26.12 2023 в 14:29

... доста гладко ми се стори това интервю - никакви въпроси , прекалено подредено , емоционално , без фактология ... гледах го 2 пъти и се питам дали не е активно мероприятие , колкото и добре да изглежда ... ?

9030

5

Ivan Terziysky

21.12 2023 в 08:06

"След пропагандата винаги идват танковете".
Колко добре казано. И колко вярно.
Направила е безпогрешна дисекция на русофилия в България. Страшна болест!

10298

4

AntiZ

19.12 2023 в 17:04

"трябва усилията да са насочени към образованието на младите хора" Да, но като знам огромната част от така наречените учители какви дебили са, те и техните родители, деца...възраждане, герб, бкп. Чалга, птрЕотични селташки хорá, русофилия, путинофилия. А децата? А техните родители? Да не са по-различни? Те да не са внесени от Финландия? Каквито са политиците, такива са родителите и техните деца. Така е било от Алеково време, така ще бъде и занапред. Поражеията от 70 години кацапски манталитет са необратими. Изобщо не съм оптимист.

12078

3

edin slep

19.12 2023 в 16:23

Много интересно интервю, вълнуващо, разчуствах се. Обаче звукът ви както винаги е много тих. Редактирайте го преди да го качите ...

12407

2

Bad Horse

19.12 2023 в 16:16

Права е за младите, в тях ми е надеждата. Те са първото поколение израснало с Интернет, над което "медиите" нямат сила. Не че няма дезинформация и пропаганда и в Нета, но поне ги има всички мнения и човек може да си състави информирано мнение. Или да разбере, че не знае достатъчно за да избере страна.

"Пресата", от наполеово време до сега са проститутки, служещи на силните на деня. За първи път им се разби монопола и им се показа истинското лице. Но старото поколение не може още да се оттърве от "да видим медиите какво казват".

Има още хора купуващи вестници! И плащат за телевизия! Не стига че ги зомбират, но и си плащат. И с времето си плащат, което е по-страшно. Гледат часове на ден реклами и помийни шоута, и плащат пари за това!

75

1

230 млрд баксов

19.12 2023 в 14:49

ВАТА е неизлечимо заболяване.
Те чакат руските танкове да ги освободят от трите П-та - пазара, печалбата, парите и най-вече от изборите.

https://www.youtube.com/watch?v=nl8wThsEbKE&list=RDlDN76h4-HRM&index=5
 
X

Да помогнем на украинските деца!