Военното разузнаване остава с цивилен шеф

Юлиан Христов 12 март 2012 в 17:17 2568 0

Аню Ангелов

Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната Аню Ангелов назначи Веселин Иванов за директор на служба "Военна информация".

Иванов е първият цивилен служител, който оглавява военното разузнаване. До момента той изпълняваше временно тази длъжност, след като пое поста на генерал Пламен Студенков, който излезе в пенсия. Иванов е титуляр на военното разузнаване от 2010 година, след като военният министър и президентът Георги Първанов не успяха да се разберат за това кой да оглави службата. Президентът не одобри кандидатурата на комодор Валентин Гагашев, с което военният министър назначи за временен началник цивилен ръководител.

Новият държавен глава Росен Плевнелиев одобри миналата седмица указ за постовете, за които трябват висши офицерски звания. Сред изброените длъжности не фигурират тези на ръководството във военното разузнаване, като по този начин е отворена възможността новият шеф на военното разузнаване да бъде цивилен или полковник. По този начин във военното разузнаване вече няма да има генерали, а най-висшият военен разузнавач ще бъде подчинен на шефа на Военна полиция, който е бригаден генерал.

По този начин назначаването на цивилен директор на военното разузнаване не изисква санкцията на президента и върховен главнокомандващ, като по този начин постът минава изцяло под контрола на министъра на отбраната.

Дейността на военното разузнаване все още не е регламентирана с отделен закон, като единствените законови текстове за нея са в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови