Ненчев уволни шефа на Военното разузнаване заради ДС агенти

Последна промяна на 09 март 2015 в 14:01 10457 15

Ненчев уволни шефа на Военното разузнаване заради ДС агенти

Министърът на отбраната Николай Ненчев е освободил от длъжност директора на Служба "Военна информация" Веселин Иванов. 

Заповедта е издадена на 9 март. 

"С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото ѝ развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.". Така военният министър е обяснил причините за смяната на Иванов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват, коментира още Ненчев.

За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация“ е назначен полк. Светослав Даскалов.

Министър Ненчев очаква от новото ръководство на служба „Военна информация“ да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности. В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия, съобщават от министерството.

Смяната на Иванов беше очаквана, след като Комисията по досиетата поиска повече от 30 хиляди архивни единици от Военното разузнаване. Според Веселин Иванов обаче, ведомството му е предало абсолютно всичко на комисията по досиетата и е изпълнило закона. 

Мотивите на военния министър се покриват изцяло с оповестената от депутата от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев информация, че 39% от хората, които заемат ръководна длъжност в Служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г., като 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР.

Според разузнавачите става въпрос за натиск за предаване на досиета, които биха осветили действащи агенти. 

Бивши разузнавачи сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради изявление на военни министър за това, че те се държат като терористите в редакцията на "Шарли Ебдо". „На мен ми се струва, че бившите военни разузнавачи действат приблизително по начина, по който действат тези терористи. Искат да вземат страха на хората и да ме накарат да се водя по други правила, а не по правилата, които са разписани съобразно закона и моите вътрешни убеждения”, каза министърът в свое интервю. 

Веселин Иванов беше назначен на поста от министъра на отбраната в първото правителство на ГЕРБ Аню Ангелов. С този акт той стана първият цивилен ръководител на "Военна информация". Иванов е титуляр на военното разузнаване от 2010 година, след като военният министър и президентът Георги Първанов не успяха да се разберат за това кой да оглави службата. Президентът не подписа указа с кандидатурата на комодор Валентин Гагашев. Това принуди Ангелов да назначи временен ръководител на разузнаването. С идване на пост на новия президент Росен Плевнелиев беше променен указът, който регламентира какви звания са нужни за важни ключови постове в армията и въоръжените сили. Шефът на Служба "Военна информация" беше изключен от този списък, което даде зелена светлина за назначаването на цивилен ръководител. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2015 в 09:38

Да страшничък си е разведката от снимката, само му липсва камата в устата,ама и други има.Тези мили хора са от едно и също червено гнездо, там са расли ,а и сега ПАК ТАМ растат.И такаа до края на светааа.Какво самочувствие само.

10.03 2015 в 10:23

Я го вижте тоя от снимката горе как гледа като руски "опълченец" в Донбас! С този външен вид никого не може да вербува дори ескимосите и чукчите в Сибир.

10.03 2015 в 10:06

Тотална лустрация! Иначе спасение няма!

10.03 2015 в 08:45

хахах,няма такъв палячо като Военния министър...подлога на Бойко

10.03 2015 в 00:19

пък там каква мъгла е ...
бедна Ви е фантазията, чак заплатите им са секретни :-)
що бюджет се харчи по тях. нека разузнават хората, ама не ония - дето ни разузнаваха и зачерняха цели фамилии преди 10-ти.
като чуя за военно контраразузнаване, си спомням за един скорошен областен управител. изритан безславно. инак, член на научно-изследователсите среди. даже съосновател на някакво научно сдружение. на доносничеството вече наука ли му казват ? - колко възвишено !

09.03 2015 в 18:28

Поздравления за министър Ненчев. Така трябва да се процедира в целия сектор сигурност. Само че ББ се е запънал като магаре на мост.

09.03 2015 в 18:19

Една голяма победа за политолога Антон Тодоров, който от години единствен води последователна битка с тези търгаши и национални предатели.

Скандал: И шефът на военното разузнаване е свързан с комунистическите служби. Директорите на двете разузнавания са в тотален конфликт на интереси

http://desebg.com/2011-01-06-11-44-48/1464-2013-10-03-16-21-40

Параграф 12 и „бандата на петимата“
http://frognews.bg/news_59356/Paragraf-12-i-bandata-na-petimata/

Служба „Военна информация“ се нуждае от радикално прочистване
http://frognews.bg/news_58134/Slujba-Voenna-informatsiia-se-nujdae-ot-radikalno-prochistvane/

09.03 2015 в 17:56

Ето защо зареваха пак за Симеончо като през 1999г.

09.03 2015 в 17:53

Нещо се задейства , нещо почва да върви, дай боже всеки ден да е така до окончателната раздяла с комунистическата лепкава и черна кал изцапала България.

09.03 2015 в 16:18

ЕЙЙЙЙ ИЗРОДА ОТ СНИМКАТА!! МНОГО СИ СТРАШЕН БЕ БОКЛУК!!