Депутатите разрешиха на Горанов да преговаря за 3 млрд. лв. нов дълг

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 15:00 2417 5

Снимка Сергей Антонов

Дадохме мандат на правителството да започне да води разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева, тъй като има много малко време до края на годината и това обоснова решението да е сега.

Това обяви след заседание на временната бюджетна комисия Петър Чобанов, депутат от ДПС и бивш финансов министър в кабинета "Орешарски".

Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар. В актуализацията на бюджета, която се обсъжда от депутатите днес в Народното събрание, е предвидено изтеглянето на нов дълг до 4.5 млрд. лв. до края на годината.

Заседанието на комисията се състоя в почивката между доклада за актуализацията на Бюджет 2014 г. и дебатите по него.

"Разрешението за емитиране на нов дълг ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг", уточни Чобанов. 

Бившият финансов министър обясни също, че новият дълг ще е най-вероятно под формата на синдикиран, а няма да е облигация, защото за облигация нямало време.

Този вид заем е по-малко ликвиден и по-скъп, но при по-малко ликвиден инструмент е нормално да бъде по-скъп, разясни още Петър Чобанов.

Според него преговорите за новия заем трябва да започнат веднага, защото е реалистично актуалзиацията на бюджета да бъде обнародвана в държавен вестник най-рано в началото на декември и тогава няма да има време.

За да се водят разговори, трябва мандат и затова сега се дава мандатът, обясни още депутатът от ДПС.

Финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови