Quantcast

Изненадващо кабинетът реши да изтегли 16 млрд. лв. нов дълг

Нели Чолашка Последна промяна на 11 февруари 2015 в 12:19 30258 71

Владислав Горанов

Снимка Боби Тошев/БГНЕС

Владислав Горанов на заседание на Министерския съвет

Нов дълг от 8 млрд. евро или 16 млрд. лв. се готви да изтегли правителството. Проектът за ратификация ще бъде обсъждан и гласуван на извънредно заседание на бюджетната комисия днес следобед.

Бяхме изненадани късно вечерта вчера с имейл за извънредно заседание на бюджетната комисия, на което ще се гласува ратификация за нов външен дълг, оплака се Румен Гечев от БСП, който е зам.-председател на бюджетната комисия.

Той напомни, че за тази година вече беше изтеглен дълг от 8.1 млрд. лева.

По изчисления на социалистите с този нов дълг България влиза в опасната зона - 60% от БВП да са дългове.

Румен Гечев припомни, че в прогнозата за 2015 г. към държавния бюджет е записано, че дълговете няма да надвишават 30% от БВП с тенденция следващите години да намалява този процент.

Социалистът е категоричен, че новият дълг не се тегли, за да се покрият стари емисии. 

Няма мотиви към проекта за ратификация, искат от нас да подпишем празен чек на правителството, обяви Жельо Бойчев от БСП.

Според червените единствената причина да се тегли този нов дълг е правителството да си осигури комфорт през следващите години.

Това, което г-н Гечев твърди, категорично не е вярно, коментира председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Тези 16 млрд. лв., за които той говори, се отнасят за 3-годишен период. 14 млрд. лв. са нужни, за да се рефинансират стари дългове.

Това е нов инструмент, програма за финансиране с външен дълг, който се използва за първи път и чието нормативно основание се намира в Закона за държавния бюджет", уточни Стоянова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2015 в 12:31

Какви са тези дългове ? Започнете реформи,подкрепете малкия и среден бизнес.Трябва да почнем да произвеждаме да увеличаваме износа и пазара,не само да харчим за небивалици.И всичко това се прави без да се пита народа,който всъщност ще плаща всичко

12.02 2015 в 19:36

Oresharski predi iskashe 1,5 miliarda da tegli I vsi4ki viknaha NEEEE< OStavkaaaa.....nikoga 4oveka ne e spomenaval za takiva golemi dylgove za refinansirane...a sega Bate vi Boiko tegli 16 miliarda leva...ZA KAKVO?????Kyde ste protestirashtite?????Estestveno 4e ot BSP shte sa protiv takiva golemi sumi....vaobshte tova sa 16 miliarda po dqvolite?!?

12.02 2015 в 14:14

а, па зимайте, ама и си го връщайте после..или поне вашите избиратели - мангустите да го връщат. Аз си бегам, ако трябва и в южното полукълбо - аман от крадци...

12.02 2015 в 09:27

ТАКЪВ ДЪЛГ Е ОПРАВДАН, САМО АКО ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПАДНЕ МЕТЕОРИТ И ТЕ ЩЕ Я СПАСЯТ. ГОРКИТЕ НИ ДЕЧИЦА. УПРАВЛЯВАТ НИ НЕ МИСЛЕЩИ ХОРА. ЖАЛКО. ЩЕ ЗАРОБЯТ НАШИТЕ ДЕЦА С МИЛИАРДИ ЛЕВА ЛИХВИ. И СЕГА КАТО НИ НАБУТАТ В ШЕНГЕН И С ЕВРОВА ВАЛУТА, ДЕЦАТА НИ ЩЕ СТАНАТ РОБИ НА СИЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ. ЗА ТОВА ЛИ ЛЕВСКИ ДАДЕ ЖИВОТА СИ? ОТ ТУРСКО РОБСТВО ДА МИНЕМ В ЕВРОПЕЙСКО РОБСТВО. МИЛ ГОСПОД ДА НИ ПОМАГА. ДОБРЕ, ЧЕ Е ОБЕЩАЛ ДА СЕ НАМЕСИ СКОРО.

11.02 2015 в 19:55

Тихомълком през терминал 2 на летище София минават ежедневно десетки българи ... Има-няма 5-10 години и ще им останат само мангалите (буквално) дето грам работа не пипат, кой ще ги плаща тия милиарди тогава ми е много интересно... Прост народ - слаба държава!

11.02 2015 в 19:13

ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ГЕРБ СА ЛЯВО-ПОПУЛИСТКА ПАРТИЯ, НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА ПИШАТ И КЪДЕ ЧЛЕНУВАТ (по делата им ще ги познаете)

11.02 2015 в 19:03

а, пичес, нещо нов дълг ли? Ами аз отдавна тръбя, че ГЕРБ са ЛЯВА ПАРТИЯ. Това се измерва най-лесно по увеличаването дела на държавата в икономиката и по увеличените бюджети, по-специално дефицити без да се провеждат каквито и да е реформи.

Аз да ги критикувам за левите политики как да е. Ама да крякат тука разни мършляци, за които идеалът за икономическа политика е ала-СИРИЗА, не върви. Вие, понеже сте глупаци, искате точно това - държавата да харчи и да задлъжнява...това, което прави ГЕРБ в момента. Що не се радвате? Врякате само защото парите се теглят от ГЕРБ, а не, да кажем от Сидеров или Миков.

Еми така ще е с простолюдието. За себе си съм казал, че ще емигрирам в момента, в който ГЕРБ и БСП разберат, че са от едно котило, пляснат с ръце и се прегърнат. Скоро ще да е. За сега, единствено от хорска срама, има някои различни политики.

11.02 2015 в 16:57

Това, ако е вярно, продавайте квото имате и се махайте от тази прогнила кочина! Тази България няма нищо общо с онази, за която Паисий, Берон, Левски, Ботев, Делчев, Дрангов, Вазови, Алеко и т.н. са отдали живота си... Единственото, на което се надявам, е този заем да е някоя поредна димка на комунетата!

11.02 2015 в 16:47

Абе има ли още някой който да вярва на Гумрн Речев ?!?

11.02 2015 в 16:42

А най-най-интересното е, че срещу нов дълг са се завайкали тия, дето обясняваха, как трябвало да се вземат нови дългове. Как не ви е срам да врякате, като сте толкова късопаметни бе!