Петър Славов: ГЕРБ събра конституционно мнозинство срещу Слави

Юлиана Ончева 21 април 2016 в 16:26 8233 1

Петър Славов е депутат от Гражданската квота на Реформаторския блок, които не подкрепиха гласуваните промени в Избирателния кодекс днес. 

- Г-на Славов, защо Реформаторите не подкрепихте задължителното гласуване, защо да не е добро, ако ще намали тежестта на купения вот?

- Малко добри неща мога да кажа изобщо за свършеното днес от народното събрание за Изборния кодекс. След пет часа работа - пет параграфа. Всеки може да сметне колко е коефициентът на полезно действие. За задължителното гласуване наистина имаше най-продължителен дебат, доводът, които изтъкнахме и аз, и Мартин Димитров, и други колеги от Реформаторския блок - не може да се налагат санкции на хората, както предвиждаше внесения текст, при положение, че не са създадени възможности всеки навсякъде да гласува. Тоест - няма въведено електронно гласуване.

Не може и да се въвежда задължително гласуване,когато изборът не е добър. Очевидно това, което предлагат партиите, не удовлетворява хората и те не гласуват. Ако харесват кандидатите, и сами ще отидат до урните. Затова предложихме да се засили преференциите - да работи с по-нисък праг и да я има навсякъде. Тези неща щяха да имат много по-голям ефект от налагането на задължително гласуване. 

- Да изиграят ролята на стимули за гласуване?

- Разбира се. Хубавото е, че успяхме да се преборим да няма глоби за негласувалите, това беше наше предложение и се прие. Както и да има стимули, само че за съжаление не във варианта, в който искахме - работещите активни хора да получат отстъпка от данъка върху дохода си. Мнозинството реши, че правителството ще определя какви да са стимулите. Но няма да има глоби, това е важното. 

- То няма да е много трудно човек да си намери извинителна причина да не гласува, за да не бъде глобен.

- Предложих текст, още не се е стигнало до него, докато не бъде въведено дистанционно електронно гласуване, никой да не може да бъде задължен да гласува. Особено сънародниците ни в чужбина - не можем да караме хората да пътуват стотици километри, за да гласуват задължително, и да ги глобяваме след това. 

- Това не обезмисля ли изобщо задължителното гласуване - задължително, ама не следва нищо, ако не го направиш? 

- Това всеки си преценява сам. Решението според мен трябва да се търси в посока по-добри кандидати, по-нисък праг на преференция, електронно гласуване. Възприе се другата теза, но поне няма да има глоби. 

- Няма да има и район "чужбина"?

- Аз бях предложил да има три района "чужбина", в правната комисия бе подкрепено предложението на ГЕРБ за един, а днес в зала неочаквано това отпадна. Колеги от ГЕРБ заявиха, че и за тях било изненадващо, но така или иначе те гласуваха против. Така че сънародниците ни в чужбина ще упражняват вота си, както досега. Обещанията бяха други, но не се спазват. 

- А доводът, че изваждането на негласувалите от избирателните списъци ще ги изчисти от "мъртви души", как Ви звучи? 

- Това го предложиха като алтернатива на нашето искане за активна регистрация. Донякъде ще извърши същата функция, но всичко може да се случи и човек да не гласува веднъж. Но само за това да бъде изваден от списъците, не е разумно. Нашето предложение е това да се случва при две поредни негласувания на избори, има нагласа да бъде прието. 

- Споменахте ефекта от работата на депутатите - какъв очаквате да е той от решението референдуми да не се провеждат заедно с други избори? Няма ли да е твърде отрицателен?

- Това решение е абсурдно, защото може да има естествена ситуация, при която допитването да съвпадне с изборите. Защо трябва да се забранява със закон? Това не е в интерес на гражданите. Да не говорим, че в момента има внесени две подписки за референдум, тоест - правилата се променят по средата на мача. Всички се сещаме, че това е насочено срещу тях. Абсолютно не е коректно. Лошото е, че само от РБ бяхме против. Събраха конституционно мнозинство. 

- Конституционно мнозинство срещу референдума на Слави Трифонов? 

- Да, събраха мнозинството, с което опраскаха промените в конституцията. Отделен въпрос е, че тези промени противоречат на Закона за референдумите, юридически нон сенс. Същите хора преди година твърдяха, провеждането на референдум заедно с изборите ще е по-удобно за гражданите, ще е по-евтино, ще се насърчи гражданското общество. А сега гласуваха точно обратното. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12040

1

Stoyan Hlebarov

22.04 2016 в 11:23

Г-н Славов,а какво стана с обещанието,че ако се премине границата за допустими компромиси с ГЕРБ,РБ ще напусне Правителството и Парламента! Май започнахте да разтягате тази граница на компромисите!?