Парламентът реши българите в чужбина да не избират свои депутати

Симона Костадинова 21 април 2016 в 13:30 12428 7

Няма да има избирателен район "Извън страната". Българите в чужбина няма да могат да избират свои депутати.

Правната комисия към Народното събрание беше подкрепила идеята хората извън страната да могат да гласуват за личности, но изненадващо в пленарна зала това предложение беше отхвърлено със 137 гласа "за", 18 против и 2 "въздържал се".

Текстовете бяха приети от ГЕРБ, ДПС, БСП, ПФ, АБВ, "Атака" и БДЦ. Единствено от РБ и двама независими бяха против, а въздържа се един реформатор.

От партията на Борисов бяха "за", въпреки че предложението да има избирателен район извън страната беше именно тяхно. Промяната в мнението на ГЕРБ дойде след серия от консултации между партиите в управлението. АБВ и ПФ бяха против създаването на такъв район.

Още по време на заседанията на правната комисия ДПС също се обявиха против идеята, защото изразиха притеснението си, че така ще се създадат нови партии, които да обслужват интересите на българите извън страната и така те няма да гласуват за традиционните партии - ДПС, ГЕРБ, БСП и т.н.

След днешното гласуване се запазва сегашното положение, при което гласовете от чужбина се разпределят в страната. 

"Някаква бясна сделка в парламента по Изборния кодекс. Имаше принципно разбиране да се отдели 32 МИР "Чужбина" за всички българи зад граница. Дори правна комисия реши да е с 4 мандата, макар че според броя гласували трябва да е с 8 мандата.
Сега ДПС и БСП предлагат това създаване на нов избирателен район да отпадне и... ГЕРБ подкрепя", коментира след гласуването независимият депутат Георги Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

7

Новак

22.04 2016 в 06:53

Умен, управляващата коалиция ГЕРБ,ДПС,БСП/АБВ не се разраства, тя винаги си е била такава. Сега просто излезе на светло. Всъщност се оказа, че няма и формална опозиция - всички са управляващи обединени от общата цел да не пуснат кокала.
РБ нещо се пънат, но освен ДСБ другата гмеч здраво краде под предтекста "провеждане на реформи".
Всъщност депутатите спазват написаното на Народното събрание - Съединението прави силата. Обединени са срещу народа и към момента са доста силни. Манипулират изборите, сега обезсмислят и референдумите, лишават българите в чужбина от легален вот, затлачиха електронното гласуване.
След 26 години на промени се оказа, комунизмът е по-жив от всякога - просто клонираха БКП няколко пъти и си назначиха тъпите пазачи да ни управляват.

7506

6

Матрялът е ясен.

Единствено ги е страх от българите в чужбина.

11300

4

Танг

21.04 2016 в 15:23

"Още по време на заседанията на правната комисия ДПС също се обявиха против идеята, защото изразиха притеснението си, че така ще се създадат нови партии, които да обслужват интересите на българите извън страната и така те няма да гласуват за традиционните партии - ДПС, ГЕРБ, БСП и т.н." - XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA. #КОЙ се страхува, че статуквото ще се разпадне? Ето ЕДИНСТВЕНАТА причина повечето, будни българи да нямат собствен, избирателен район и да не могат да избират свои народни представители. В същото време димката със задължителното гласуване ще отече през КС, свършила си работата в точния момент, на точното място и за точните хора. Резултат Лустрация:Статукво - 0%:100%.

12017

3

Кулин бан

21.04 2016 в 14:16

Както Унгария направи закон така и тук да направим ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ от другите държави граждани на БГ.

12155

1

Ivo Marinov

21.04 2016 в 13:42

Някой спешно да спре работата на парламента за днес!