Наама Леви: Израел няма да остане безразличен към нито един опит за накърняване на сигурността на гражданите си

Докато Израел е несправедливо осъждан, а терористите - награждавани, сме обречени да наблюдаваме ескалация на насилието, казва дипломатът в интервю за OFFNews

Александра Маркарян 12 април 2023 в 08:30 4420 2

Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България

Снимка Посолство на Израел в България

Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България

Разговаряме с г-жа Наама Леви, заместник-ръководител на мисията на Израел в България, за рязката ескалация на напрежение в Израел и случващото се в региона на фона на вътрешнополитическите протести в страната.

След седмици на вътрешнополитическо напрежение във връзка с масовите протести срещу съдебната реформа в Израел станахме свидетели на провокации и сблъсъци между поклонници и полиция в джамията Ал-Акса, а успоредно с това и на удари от и към Газа, Ливан и Сирия. Какво се случва в Израел и какви са причините за това, г-жо Леви?

Миналия вторник (4 април), в нощта преди началото на еврейския празник Песах, активисти и поддръжници на терористичната организация „Хамас“ се барикадираха в джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим. Въоръжени с фойерверки и тъпи предмети като тежки камъни, те принудиха полицията да реагира, за да предотврати нападенията срещу еврейски поклонници на Западната стена долу и да позволи на мирните мюсюлмански поклонници да се молят в джамията.

Използвайки оправданието, че „Ал-Акса“ е в опасност - а всъщност единствената опасност беше създадената от ислямските радикали, които изстрелваха огромни количества фойерверки в самата джамия - „Хамас“ разшири настъплението си към допълнителни фронтове. Тридесет и четири ракети бяха изстреляни от Ливан от "Хизбула" към израелски общности в Западна Галилея. След това, след премерения отговор на Израел по военните съоръжения на „Хамас“, ракети от Газа бяха изстреляни по израелски цивилни граждани, живеещи близо до южната граница, и честотата на фаталните терористични атаки се увеличи.

Обвиненията за измислена еврейска заплаха към “Ал-Акса” са малък, но много мощен компонент на по-широката кампания за подстрекателство, която се води срещу Израел. В продължение на десетилетия подстрекателството се използва, за да мотивира палестинците да убиват израелци и да удължава продължителността на конфликта.

Смятате ли, че протестите в Израел са свързани с последвалата ескалация? Дали вътрешнополитическите сътресения са създали усещането, че страната е отслабена отвътре, от което някои се опитаха да се възползват?

За съжаление, Държавата Израел и нейният народ са подложени на терористични атаки от десетилетия. Във времена на ескалация на сигурността израелското население и неговото правителство винаги остават единни, за да се противопоставят както на вътрешните, така и на външните заплахи. За пореден път Израел беше обединен от скръбта и мъката от ужасяващите нападения от миналия петък. Две израелски гражданки, родени в Лондон, 15-годишната Рина и 20-годишната ѝ сестра Мая, бяха убити, а майка им Люси бе много тежко ранена, когато палестински терористи обстрелваха с куршуми колата на семейството. Същата вечер при нападение на крайбрежната алея на Тел Авив загина Алесандро Парини, 35-годишен адвокат от Рим, и бяха ранени седем пешеходци, все туристи от Италия и Обединеното кралство.

Ден след като дъщерите ѝ бяха погребани и три дни след като се бореше за живота си в болницата, вчера (10 април) Луси почина от раните си. Няма думи, които да опишат това зло.

Прочетох анализ, според който провокациите и въздушните удари срещу Израел са били координирани от Иран. Има ли нещо вярно в това?

Десетките ракети, изстреляни миналата седмица от Ливан към територията на Държавата Израел, бяха изстреляни със съгласието на подкрепяната от Иран “Хизбула”. "Хизбула" е продължение на иранската терористична ос, която се подкрепя и финансира от Иран. Иран е глобална заплаха, тъй като е лидер на тероризма и дестабилизацията в Близкия изток и в света като цяло. Иран разпространява тероризма в целия свят по различни начини и с различни средства и се ръководи от Ислямската революционна гвардия - организация, чиято причина за съществуване и същност е насърчаването на тероризма и която продължава опитите си да извършва нападения срещу западни, умерени арабски цели и цели, идентифицирани с Израел.

Израел няма да остане безразличен към нито един опит за накърняване на сигурността на своите граждани.

Как според вас ще се развият събитията оттук нататък? Преминал ли е пикът на ескалацията или е предстои да настъпи? В последния случай какво очаква Израел да се случи и как ще ще реагира?

Израел запазва свободата на поклонничеството и съществуващата практика в светите места за представителите на всички религии без никакви промени. Терористичните организации и различните екстремисти действат, като разпространяват слухове и фалшиви публикации, за да подтикнат към насилие, да разпалят гняв и да навредят на ежедневието по време на Рамазан. Израел ще продьлжи да действа срещу подстрекателството с всички средства, с които разполага.

През този период град Йерусалим е в центъра на свещените дни за трите религии - Песах, Великден и молитвите през месец Рамадан. Израел ще направи всичко възможно този период да бъде белязан от религиозна толерантност и свобода на вероизповеданията.

Турският президент Ердоган определи сблъсъците в джамията „Ал-Акса“ като „червена линия“ и заяви, че „ислямският свят трябва да бъде единен срещу атаките на Израел в Палестина“ по време на разговора си с иранския президент Ебрахим Раиси миналата седмица. Реакции имаше и от Съединените щати, Канада и Организацията на обединените нации. Как приемате тези реакции, дори заплахи, и как бихте им отговорили?

Уважението на Израел към мюсюлманските вярвания е в съответствие с ангажимента на еврейската държава да пази свещените места на всяка вяра и да отстоява свободата на поклонничество. Тези ангажименти са залегнали, наред с другото, в декларацията за независимост на Израел, в която се посочва, че Израел "ще осигури пълно равенство на социалните и политическите права на всички свои жители, независимо от религията им... ще гарантира свободата на вероизповеданието... [и] ще опазва свещените места на всички религии..."

Доста се говори в медиите за едновременното отбелязване на Рамазан и осемдневния еврейски празник Песах. Очевидно е обаче, че насилието на Храмовия хълм не е продукт на хронологично съвпадение. Нещо повече, противно на наратива, разпространяван от “Хамас” и антиизраелските защитници, бунтът определено не е спонтанна реакция на предполагаема обида по чувствителни за мюсюлманите теми. По-скоро следва модела на предишните изблици на агресия, като “Хамас” умишлено организира насилствени провокации, планирани да се възползват от деликатния период на Рамазана.

Какво послание изпраща Израел към Ливан, Сирия и палестинците днес? В началото на тази седмица чухме силни думи от министър-председателя Нетаняху. "Нашите врагове отново ще открият, че в моменти на истина гражданите на Израел застават единни и сплотени и подкрепят действията на ЦАХАЛ и другите служби за сигурност в защита на нашите страната и народа ни" - заяви г-н Нетаняху.

Един безпристрастен и основан на информация анализ на актуални и минали инциденти несъмнено би установил, че размириците и другите прояви на насилие, предизвикани от “Хамас”, са неразделна част от внимателно изчислена стратегия. Тази стратегия до голяма степен се оказва успешна от времето на мюфтийството, като облагодетелства екстремистите както на вътрешно равнище в палестинската сфера, така и в международен план в медиите и политическите среди.

Израел не желае нищо повече от това да бъде запазено спокойствието в полза на всички, които желаят да живеят и да се молят в мир. Независимо от това, докато Израел е несправедливо осъждан, а терористите са награждавани, сме обречени да наблюдаваме ескалация на насилието сега и тя да се повтаря в бъдеще винаги, когато това е в угода на злите планове на „Хамас“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

2

опетков

17.04 2023 в 11:20

Къде е "концлагерът", че нещо не се сещам?

1236

1

БотоксПутю

16.04 2023 в 09:30

Уж са братя - семити, а ще се изпотрепят. Та дори едните семити затвориха част от другите семити в концлагер?