Сблъсъци и въздушни удари в Израел

OFFNews 05 април 2023 в 11:49 2364 0

Дим се издига след израелски въздушни удари по военен лагер на Хамас в град Газа, сряда, 5 април 2023 г.

Снимка БТА/АП

Дим се издига след израелски въздушни удари по военен лагер на Хамас в град Газа, сряда, 5 април 2023 г.

Израелски самолети нанесоха удари по Ивицата Газа рано тази сутрин след ракетен обстрел от палестинския анклав по територията на Израел, предадоха Ройтерс и БТА. До ескалацията се стигна след сблъсъци между израелската полиция и десетки палестински поклонници в комплекса на джамията "Ал-Акса" на Храмовия хълм в Йерусалим. Според радио "Хамас" израелските удари са засегнали два тренировъчни лагера, единият - в Газа.

Вчера йерусалимската полиция влезе в комплекса на джамията на Храмовия хълм, за да арестува "маскирани агитатори", които се били заключили в "Ал-Акса". "Хамас" призова палестинците да защитят джамията. Стигна се до сблъсъци на няколко места на Западния бряг. Един израелец е ранен.

Официалната палестинска информационна агенция Wafa съобщи, че десетки богомолци, които са прекарали нощта в молитва, са били ранени при полицейската атака. Израелската армия съобщи, че един войник е бил застрелян при отделен инцидент в окупирания Западен бряг.

Действията на израелската полиция бяха остро осъдени от Йордания и Египет.

Последва нощен вой на сирени в пограничните общини на Газа: към южната част на израелската територия са били изстреляни между 16 и 18 ракети, пише Ynetnews. Повечето са били прихванати от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" или са паднали в открити полета. Една от ракетите е паднала близо до фабрика край град Сдерот и е нанесла щети на предприятието.

Военни източници твърдят, че ракетите са били изстреляни от фракцията "Ислямски джихад".

Тази сутрин израелските отбранителни сили отговориха с въздушни удари по Газа.

Ескалацията става, докато мюсюлманите празнуват Рамадан и в навечерието на един от най-големите израелски празници - Песах. Той започва тази вечер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!