Напрежението между Сирия и Израел расте след размяна на няколко ракетни удара

Масовите протести срещу съдебната реформа в Израел продължават

OFFNews 09 април 2023 в 08:34 2233 0

Снимка Getty Images

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са нанесли удари по няколко цели в Сирия, след като ракети са били изстреляни към Израел, предаде ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) посочват, че общо шест ракети са били изстреляни към Голанските възвишения. Това допълнително повишава напрежението след избухването на насилие в региона, отбелязва ДПА.

Според ЦАХАЛ ракетните нападения са били две. При втората атака две ракети са "преминали на израелска територия" и една ракета е била прехваната. По-рано са били изстреляни три ракети, като една от тях е паднала в южната част на Голанските възвишения. Няма данни за жертви.

В отговор на нападенията ЦАХАЛ заяви, че са били ударени пусковите установки в Сирия, от които са били изстреляни ракетите, както и база на сирийската армия, военни радарни системи и артилерийски постове. Израелските военни "считат държавата Сирия за отговорна за всички дейности, които се извършват на нейна територия, и няма да допуснат никакви опити за нарушаване на израелския суверенитет", се казва в изявление на ЦАХАЛ.

Експлозии са били чути и в околностите на столицата на Сирия Дамаск, съобщиха рано тази сутрин сирийски държавни медии, предаде Ройтерс.

Сирийското министерство на отбраната заяви, че неговата противовъздушна отбрана е отговорила на израелските атаки и е прехванала няколко израелски ракети. То добави, че не е получило информация за жертви, а само за материални щети, причинени от ударите.

Междувременно масовите протести срещу съдебната реформа в Израел продължават. Заради двете атаки, при които бяха убити трима души в петък, полицията призова демонстрациите да бъдат отменени. Организаторите обаче се съгласиха да няма единствено шествия.

Протестите срещу съдебната реформа в Израел започнаха преди 14 седмици. Това е най-масовото недоволство в историята на страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не се отказва от опитите си да промени съдебната система. Ако реформата се състои, част от правомощията на висшите съдии ще бъдат прехвърлени на изпълнителната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови