Израел удари цели в ивицата Газа и Ливан след ракетните атаки срещу страната в четвъртък

OFFNews 07 април 2023 в 12:55 1483 0

Снимка БТА

Ракети, изстреляни от територията на Ливан, предизвикаха в четвъртък поражения в северните части на Израел.

Израел нанесе серия от въздушни удари в ивицата Газа през нощта в четвъртък срещу петък, поразявайки цели в райони, контролирани от терористичната групировка Хамас. „Това е отмъщение за ракетния обстрел от палестинския анклав“, пише Times of Israel. На прицел беше и Ливан, от чиято територия от четвъртък насам бяха изстреляни 44 ракети. Изпълняващият длъжността министър на външните работи и миграцията на Ливан Абдала Бу Хабиб инструктира мисията на страната си в ООН да подаде жалба до Съвета за сигурност на световната организация във връзка с ракетната атака на израелските военни по южната част на републиката.

Израелската армия е започнала атаки срещу цели, за които смята, че са свързани с Хамас в ивицата Газа , както и в Ливан . Там според Times of Israel е трябвало да бъде ударена "терористична инфраструктура" .

„Ливан е отговорен за всичко, което се случва на негова територия, дори за изстрелването (на ракети) от палестинските фракции на Хамас . Няма да позволим на Хамас да действа от ливанска територия“, каза израелският военен говорител Даниел Хагари.

Два източника от ливанските сили за сигурност казаха, че целта на израелския удар е била ракетна установка в една от земеделските земи, откъдето преди това са били изстреляни ракети срещу Израел. Няма данни за пострадали.

Началото на размяната на огън дадоха сблъсъците между израелските сили за сигурност и палестинците в джамията Ал-Акса в Йерусалим. Боевете продължават и през периода, когато евреите празнуват Пасха , а мюсюлманите отбелязват свещения месец Рамазан . В същия период през 2021 г. се водеше 11-дневната война между Израел и Хамас.

Според израелските медии това е най-голяма атака от този вид от Втората ливанска война през 2006 г. , когато Израел поведе война срещу арабската шиитска организация Хизбула. Ройтерс обяви, че палестински фракции в Ливан , а не тежко въоръжената ливанска групировка Хизбула, стоят зад атаките.

ТАСС пише, че лирански войници са открили в района на град Марджаюн, разположен срещу израелското селище Метула, импровизирана ракетна установка. Агенцията се позовава на съобщение на ливанската армия в Туитър от петък.

„Армейска част откри ракетна установка в равнината Марджаюн с няколко ракети, които не са били изстреляни, работи се по нейното демонтиране“, се казва в изявление на военните. На публикуваната снимка се вижда импровизирана пускова установка, състояща се от 12 тръби. Шест снаряда са останали в установката.

„След консултации с министър-председателя Наджиб Микати, министърът на външните работи и миграцията Абдула Бу Хабиб инструктира постоянната мисия на Ливан към ООН в Ню Йорк да подаде официална жалба до Съвета за сигурност на ООН във връзка с умишлената атака на Израел тази сутрин срещу Южен Ливан ", се казва в съобщение, публикувано в петък на страницата на външното министерство на републиката в Twitter.

Отбелязва се, че израелският обстрел на южните райони на Ливан е „явно нарушение на ливанския суверенитет и грубо нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН“. Израелската атака "застрашава стабилността, установена в южната част на страната", добави външното министерство.

На новината за ескалацията на напрежението в Близкия изток реагира Пекин. „Китай призовава всички замесени страни, по-специално Израел, да проявяват сдържаност <...> и също така ги призовава да избягват действия, които биха могли да доведат до изостряне на настоящите противоречия и ескалация на ситуацията“, обяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Процесът на уреждане на конфликта между Палестина и Израел се върна далеч назад в резултат на сблъсъците и едностранните действия на двете страни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите в петък в Анкара с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови