Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как изтече темата за матурата? "Пейо Яворов" в интервю за OFFNews

Александра Маркарян 25 май 2015 в 12:58 22639 10

Профилната снимка на "Пейо Яворов" във Фейсбук

Вечерта преди матурата по литература изтече информация за автора, който ще се падне. Човек, кръстил се "Пейо Яворов", написа във Фейсбук групата "Кандидат-студенти СУ 2015": "Дано сте ме научили добре". Следващата сутрин на изпита се падна именно Пейо Яворов с "Ще бъдеш в бяло". Как "Пейо Яворов" е научил предварително кой автор ще се падне и какво го е провокирало да го каже на бъдещите кандидат-студенти в СУ? Дали става въпрос за организирана търговия с информацията за изпитите или тази година тя е изтекла случайно? Вижте отговорите на "Пейо Яворов", с когото направихме интервю, отново чрез Фейсбук, тъй като той не желае да разкрива самоличността си. Публикуваме разговора ни дословно.

Знаехте предварително кой автор ще се падне. Случайно ли беше това изтичане на информация преди изпита или то всъщност е било планирно и добре организирано?

Не бих казал, че е било случайно, тъй като имах предварителна информация от един мой източник.

Този източник свързан ли е с МОН и как е организирано изтичането на такава информация?

Интересното е, че не е пряко свързан с МОН. Изтичането на информация не е толкова трудно, колкото си мислят хората. Не бих казал, че е било нещо предварително организирано, но да, системата има пролуки и ако знаеш къде са, можеш да извлечеш полза.

Къде са тези пролуки?

Главно са свързани с хората, които съставят въпросите на матурите, тъй като те знаят много добре кои теми ще бъдат генерирани.

Каква информация може да бъде получена предварително - въпросите от теста, авторът, темата или всичко това?

Въпросите не могат да се получат предварително, тъй като се генерират сутринта преди изпита, но темата, върху която се пише, се знае в деня преди матурата. Аз знаех само автора, но предположих, че стихотворението може да е "Ще бъдеш в бяло" и така и стана.

Искам да вмъкна едно нещо тук, което мисля, че е доста важно. Много хора писаха на този профил да искат отговори, като даже предлагаха и пари. Искам да се знае, че на абсолютно никого не е дадена такава информация и че това, което правя, не е за пари.

Въпросът за парите беше насочен по-скоро към тези, които първи изнасят информацията. Те продават ли я?

В повечето случаи да. Някой път обаче се получава и друг сценарий. Казват на някой техен близък, който ще се явява на матура, и информацията тръгва да се разпространява като чума. Нерядко е имало такива случай.

Тук говорим само за МОН.

Колко струва да знаеш предварително автора за матурата и кога го научаваш? Ако аз, например, искам да науча предварително кой автор ще се падне, какво трябва да направя?

Бих казал, че за Вас е почти невъзможно да разберете кой е авторът. Трябва да сте някой наистина влиятелен човек, който да има контакти навсякъде и, разбира се, доста пари. Не знам за колко биха Ви казали автора и тогава, но предполагам, че е четирицифрено число.

А Вие защо го написахте във Фейсбук? Защо дадохте безплатно максимална публичност на скъпа информация?

Доста са мотивите, които ме накараха да го направя това. Един от тях беше отвращението ми от това как хора с пари се снабдяват предварително с информация, а тези, които наистина са се потрудили, остават с едно голямо нищо. Именно заради постнах това само в една група, където съм сигурен, че множеството от зрелостниците са си научили материала и моята тактична подсказка ще бъде интерпретирана правилно. Друг мотив беше идеята да се насочи общественото внимание към МОН.

Според Вас наистина ли ще съм толкова глупав да напиша "Не мога да кажа това, тъй като колегите от МОН ще ме надушат" просто ей така само, за да дам информация за себе си? Напротив, честно казано, нямам нищо общо с МОН, но знаех, че ако представя нещата така, ще привлека общественото внимание и така и стана. Да манипулираш хората в България е толкова лесно, че направо ме изумява. Но моята цел не е такава. Засега аз просто искам МОН да започне реформи, защото много добре знаем в какво състояние е образователната ни система в момента.

Мислите ли наистина, че ще започнат реформи? Ако съдим по резултатите на образователната ни система, политиката води образованието към регрес, а не към прогрес. А ако говорим за конкретния случай с провала на матурите, как може да се очаква промяна от министър, който дори не вижда, че има проблем? Вчера той заяви, че това били най-успешните матури от доста години.

Това негово изказване доста ме развесели, ако трябва да сме честни. И тази година матурите бяха един голям провал, както винаги са били. Както казах и в поста си на стената, г-н Танев се интересува само и единствено от престижа на МОН. Него не го интересуват учениците, а това да прехвърли отговорността на някоя друга институция, в нашия случай на МВР. Съгласен съм с Вас. Цялостната политика на правителството е насочена към регрес и това не е случайно. Ако сте чели "Ран-ът" ще разберете, че основната цел е влошаване качеството на образование в България, с цел по-лесно контролиране на общественото мнение на хората. Това вече е по-задълбочено и не мисля, че от значение. Всички знаем чия "колония" сме в днешно време.

Нека се върнем на конкретния случай. Вие имате достатъчно информация и за изтичането на темата, и за търговията с изпити. Ще сезирате ли прокуратурата?

Засега нямам такова намерение, но ще видим.

Защо? Не мислите, че в България има реално правосъдие или защото ще трябва да свидетелствате срещу човек, който ви е близък?

И от двете по малко. Не мисля, че прокуратурата ще вземе необходимите мерки. Всички знаем каква корупция има там и как е обвързана политически с властта. Нямам такова намерение. Аз си преценявам ходовете внимателно, преди да действам, но бъдете сигурна, че, рано или късно, ще има промяна.

Дано! Благодаря Ви! Как да Ви представя пред читателите ни?

Може да ме представите като член на П.Т., което скоро ще се разбере какво е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews