"Пейо Яворов" във Фейсбук преди изпита: Дано сте ме научили добре

Верните отговори на въпросите в теста за матурата се продаваха часове преди провеждането й

Александра Маркарян Последна промяна на 20 май 2015 в 18:29 38217 12

"Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)"

Този пост се появи снощи във Фейсбук групата "Кандидат-студенти СУ 2015" от потребител с име "Пейо Яворов" и профилна снимка на поета.

Рано тази сутрин, в 5:30 ч., бе генериран изпитният вариант за матурата по български език и литература. Въпреки твърденията на служители на Министерството на образованието, че е невъзможно темата да изтече, защото тестът се генерира от компютър и вариантите за комбинации от задачи са над 11 млн., се падна именно Пейо Яворов със стихотворението му "Ще бъдеш в бяло".

Днес потребителят "Пейо Яворов" пише под поста си:

"Шегата настрана, наистина знаех, че ще се падне.";

"Ако кажа това (бел. ред. въпросът е откъде е знаел един ден преди матурата), колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа :). Не се безпокойте, и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне.";

"Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов, съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7-ми юни. Може и там да изкочи нещо един ден предварително.".

В същото време, се появиха и други профили, на потребители, кръстили се "Елин Пелин" и "Иван Вазов", които написаха в социалната мрежа, че те няма да се паднат на матурата.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието във връзка с изтичането на информация за матурата по литература. Поискахме коментар от отговарящия за провеждането и на матурите, и на изпитите след VII клас зам.-министър Ваня Кастрева. Все още нямаме отговор.

В мрежата отговорите на въпросите от теста за матурите са се търгували за 100-120 лева, показа проверка на Нова тв. Сравнение между продадените отговори и дадените от МОН след края на изпита показаха, че има едно-единствено разминаване, което в оценка означава 6.00 на теста. Продавачите твърдят, че информацията идва от МОН. Отговорната за матурите Кастрева заяви, че щом видела репортажа на Нова, щяла да сезира министъра на вътрешните работи.

Проверка на bTV показа същото - че отговорите за теста се търгуват. Репортер успял да си купи отговорите за 50 лева, поучил SMS по време на изпита и след справка с дадените от МОН се оказало, че само два са грешни.

На фона на скандалния теч на информацията от МОН продължават да твърдят, че такъв няма.

Те изпратиха следното съобщение до медиите и го публикуваха и на сайта си:

Във връзка с публикации в социалните мрежи, относно изтекли отговори за утрешния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), Министерството на образованието и науката уведомява учениците и обществеността, че подобни публикации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие към МОН.

От банката с тестови задачи теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона. Самият изпитен вариант ще бъде генериран пред медиите от произволно избран журналист в 5.30 часа в сградата на МОН.

Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита – 8.00 часа.

МОН призовава зрелостниците да не се поддават на емоции, да разчитат на знанията си и пожелава успешно представяне на предстоящите изпити.

Не е ясно дали отговорност за търговията с изпитите ще бъде поета или за поредна година ще бъде размита. За момента единствените наказани – за преписване – са няколко десетки ученици и един квестор. От МОН обявиха, че са анулирани работите на 34 зрелостници. 18 от тях са преписвали, на 16 са подсказвали с мобилна техника. Не е ясно какво точно е нарушението на квестора, вероятно той е подсказвал. От МОН пишат само: "В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.05 2015 в 23:39

NE SE PRITWSNQVAITE DECA. KATO VLEZNETE VAV VYX NE SI MISLETE CHE E LESNO. V KAKTO STANA S MOITO DETE. V CHETVARTI KURS MU PREKRATIHA STUDENTSKITE PRAVA. ZASHTOOOOOO, OBACHE. ZASHTOTO DETETO E IZRQDNO VAV VSICHKO I NAKRAQ IZLEZNA CHE NE SI E PLATILO SEMESTARA, NAPROTIV, VSICHKO E PLATENO NOOOO, SEKRETARKITE NE SI SVARSHIHA RABOTATA. I DANO MON DA SI SVARSHI RAOTATA DO KRAI, AKO NE SHTE PISHEM JALBA DO EVROPEISKOQ SAIUZ V BELGIQ. PISNA MI OT TAZI DARJAVA.

21.05 2015 в 21:33

Пейо ли си, Гейо ли си...ще ти съдера путето и на теб..ах мам-мааа :)))

21.05 2015 в 16:57

Това беше бъзик, няколко момчета не сдърпаха и бяха изключени от групата. И за да си го върнат си направиха нови акаунти и почнаха да се бъзикат с хората :) Който вярва, че някой ще си направи фейсбук акаунт и преди изпита ще спами навсякъде кой ще се падне не мисли последователно и логично.

21.05 2015 в 12:40

"Само" 10 човека от МОН знаят темата предварително ( цит. Зам. министър Кастрева).
Ох, добре, че са само 10! Аз се притесних, че са 11, тогава вече можехме да се съмняваме, че ще изтече информация!
Ей, я чакай малко! Ако 10 човека знаят предварително че Яворов ще се падне на матурата, тогава за какво да разиграваме този цирк, че уж теглим темата? Можем направо да ги питаме тези 10 души коя тема ще се падне.
Тези министри май наистина ни вземат за тревопасни.
"Много ора са за затвора" или поне - за оставка, както биха направили в нормалните държави.

21.05 2015 в 03:15

Не се оплаквайте бе. Кандидат-студентите сте малоумни. Баловете ви са сред най-грозните неща, които съм виждал. Дано да ви е гадно.

21.05 2015 в 01:04

Пълна порнография, но не съм изненадан днес докато бях на въпросния ДЗИ, мога да ви кажа, че не само имаше хора, които имаха отговорите, а също така толкова БРУТАЛНО ОЧЕВИДНО се преписваше, дори и по най- простия начин, с подсказване с ръце. Но нека, преписват хората, то в един момент ще си покаже!

20.05 2015 в 22:22

Това е безобразие... Много жалко! Моля образователния министър за изкаже становище. Значи някои зрелостници могат да се справят и без да са прочели нищо. Къде са отговорните експерти от МОН и инспекторатите? Как не им тежи на съвестта на квесторите?

20.05 2015 в 22:12

Без мрънкане! Децата да свикват! В тази държава е така!

20.05 2015 в 21:44

Е, и! Тоя фокус е стар като света - Да направиш такива постановки на всички възможни варианти. А след като е изтеглена темата да изтриеш останалите и да оставиш само падналата се тема и да я направиш достояние на медиите.

20.05 2015 в 21:21

Добре бе, колко е трудно ЕДИН човек да тегли тема, примерно министърър или зам-министър. Една тема от 10-20, без такива неща като "защитен сайт", 3-4 знаещи и т.н.