"Пейо Яворов" във Фейсбук преди изпита: Дано сте ме научили добре

Верните отговори на въпросите в теста за матурата се продаваха часове преди провеждането й

Александра Маркарян 20 май 2015 в 18:29 39800 12

"Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)"

Този пост се появи снощи във Фейсбук групата "Кандидат-студенти СУ 2015" от потребител с име "Пейо Яворов" и профилна снимка на поета.

Рано тази сутрин, в 5:30 ч., бе генериран изпитният вариант за матурата по български език и литература. Въпреки твърденията на служители на Министерството на образованието, че е невъзможно темата да изтече, защото тестът се генерира от компютър и вариантите за комбинации от задачи са над 11 млн., се падна именно Пейо Яворов със стихотворението му "Ще бъдеш в бяло".

Днес потребителят "Пейо Яворов" пише под поста си:

"Шегата настрана, наистина знаех, че ще се падне.";

"Ако кажа това (бел. ред. въпросът е откъде е знаел един ден преди матурата), колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа :). Не се безпокойте, и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне.";

"Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов, съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7-ми юни. Може и там да изкочи нещо един ден предварително.".

В същото време, се появиха и други профили, на потребители, кръстили се "Елин Пелин" и "Иван Вазов", които написаха в социалната мрежа, че те няма да се паднат на матурата.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието във връзка с изтичането на информация за матурата по литература. Поискахме коментар от отговарящия за провеждането и на матурите, и на изпитите след VII клас зам.-министър Ваня Кастрева. Все още нямаме отговор.

В мрежата отговорите на въпросите от теста за матурите са се търгували за 100-120 лева, показа проверка на Нова тв. Сравнение между продадените отговори и дадените от МОН след края на изпита показаха, че има едно-единствено разминаване, което в оценка означава 6.00 на теста. Продавачите твърдят, че информацията идва от МОН. Отговорната за матурите Кастрева заяви, че щом видела репортажа на Нова, щяла да сезира министъра на вътрешните работи.

Проверка на bTV показа същото - че отговорите за теста се търгуват. Репортер успял да си купи отговорите за 50 лева, поучил SMS по време на изпита и след справка с дадените от МОН се оказало, че само два са грешни.

На фона на скандалния теч на информацията от МОН продължават да твърдят, че такъв няма.

Те изпратиха следното съобщение до медиите и го публикуваха и на сайта си:

Във връзка с публикации в социалните мрежи, относно изтекли отговори за утрешния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), Министерството на образованието и науката уведомява учениците и обществеността, че подобни публикации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие към МОН.

От банката с тестови задачи теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона. Самият изпитен вариант ще бъде генериран пред медиите от произволно избран журналист в 5.30 часа в сградата на МОН.

Окончателният вариант се съставя и се публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в часа на изпита – 8.00 часа.

МОН призовава зрелостниците да не се поддават на емоции, да разчитат на знанията си и пожелава успешно представяне на предстоящите изпити.

Не е ясно дали отговорност за търговията с изпитите ще бъде поета или за поредна година ще бъде размита. За момента единствените наказани – за преписване – са няколко десетки ученици и един квестор. От МОН обявиха, че са анулирани работите на 34 зрелостници. 18 от тях са преписвали, на 16 са подсказвали с мобилна техника. Не е ясно какво точно е нарушението на квестора, вероятно той е подсказвал. От МОН пишат само: "В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!