Иван Стамболов – Сула: Не ругайте властта. Гласувайте, за да стане ваша

Елица Мартинова 23 април 2013 в 11:10 5011 8

Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов
Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов

"Не бива да се ругае парламента, само защото в него има простаци. Когато гласуват на избори, гражданите гласуват за себе си, а не за някого другиго". Това заяви в интервю за OFFNews Иван Стамболов - Сула, който е водач на листите на "Движение БГ" в Хасково и в 24 МИР София.

Г-н Стамболов, партията, в която членувате, обеща да върне България на гражданите много преди протестите през февруари. Въпреки това социолозите отчитат, че подкрепата ви пада след демонстрациите. Как си обяснявате това твърдение и вярвате ли на социолозите?

- През февруари всички класически партии загубиха подкрепа заради надигането на антисистемните настроения. Улицата каза „Всички политици са лоши!” и рейтингът на партиите се срина. Нормално. Ние сме доволни, че все пак ударихме някакво дъно, от което се оттласнахме и сега отново растем. Защото можеше да изчезнем напълно. Уличните вълнения в политиката са форсмажор, както земетресенията и наводненията в бизнеса. Има и друга причина хора като нас да губят популярност в условия на популизъм. Тя е, че ние се стараем да говорим истината, а истината невинаги е приятна за слушане. Кроткият и нормален тон не може да надвика крясъците от площада, а скептицизмът по отношение на положението в страната не е така примамлив като фантастичните обещания на същите кресливи оратори. Дали вярвам на социолозите? Социологията е наука, докато вярата е състояние на душата и обикновено към нея се прибягва в ненаучни ситуации. Ще кажа само, че една злонамерено манипулирана социология може да нанесе страшни щети и дори да унищожи някой политически проект.

Енергията на протестната вълна не успя да се концентрира в една политическа формация, а се разпадна на много партии. На какво, според Вас, се дължи това?

- Единствено на факта, че протестите престанаха да са автентични твърде рано. В момента всеки гледа да рентира за себе си първоначалния им заряд, който обаче вече не е същият. Толкова метаморфози претърпя публичното говорене, наречено „глас на улицата”, че чак вече е смешно. Накрая ще стане така, че г-н Борисов, който беше принуден да подаде оставка под уличен натиск, сега ще се върне едва ли не да оглави протестите срещу себе си и пак да бъде първа политическа сила с цената на всичко. Но ако това се случи, независимо дали защото сме гласували така по убеждение или защото за пореден път сме се оставили да ни откраднат изборите под носа, не бива да се сърдим на никого. Дори и най-изродената демокрация е форма, при която обществото възпроизвежда себе си във властта. А аз мисля, че все още живеем в демокрация или поне се надявам да е така. 

Основното искане на протестите бе за обновление сред политическия елит. Смятате ли, че кандидатите на „Движение България на гражданите“ отговарят на това изискване?

- Да, разбира се. От 25 члена на Националния съвет само седмина имат някакъв предишен политически опит и сред тях е самата Меглена Кунева, която беше добър преговарящ за присъединяването на България към ЕС и успешен български еврокомисар. Сред тези хора са и Даниел Вълчев – може би най-яркият реформатор сред министрите на прехода и Прошко Прошков, който проведе блестяща кметска кампания в София и не спечели мястото по съвсем независещи от него причини. Останалите хора са граждани като мен, които за първи път се опитват да влязат в политиката и, вярвайте ми, правят го със свито сърце. Ние сме различни хора и по възраст, и по професия, и по убеждения дори. Свързва ни обаче общото мнение, че е дошло време да се заемем лично и да върнем нормалността в отношенията между хората, да спрем безпрецедентната престъпност и да накараме икономиката да заработи отново и то в условия на предсказуемост, законност и честна конкуренция. Лично аз бих предпочел да си гледам бизнеса и да си пиша книгите, вместо да се занимавам с политика, но щом са ми отнели възможността да правя тези неща по нормален начин, ще си върна тази възможност със законните средства, които предвижда демокрацията. 

Как възнамерявате да върнете контрола над страната в ръцете на гражданите?

- Контролът произтича от властта. Гласувайте за гражданите, дайте им властта и ето ти го и контролът в техни ръце. Аз съм привърженик на консервативните решения и уважавам институциите. Не бива да се ругае парламента, само защото в него има простаци. Не бива да се ругаят и другите институции, само защото представителните позиции в тях временно се заемат от непригодни хора. Само ако уважаваме институциите, можем да изпратим в тях такива хора, които няма да ги петнят и компрометират. Недейте да делите хората на политици и на граждани. Всички политици са граждани, макар и не всички граждани да са политици. Когато гласуват на избори, гражданите гласуват за себе си, а не за някого другиго. Или поне така трябва да се чувстват и така трябва да бъде. Когато това е така – ето ти го контролът в ръцете на гражданите.

Кой е първият закон, който според Вас „Движение БГ“ трябва да инициира, ако влезе в 42-рото Народно събрание?

- Според мен законите не са проблем. Проблем е, че не се спазват. Но ако трябва да отговоря конкретно на въпроса ви, добре е всяко следващо народно събрание да започва със закон за ревизия на предишното управление, за да се знае в какво състояние се заварва страната, да се търси отговорност, а не да се мрънка после цял мандат и да се хвърля вината за всичко на предишните. Друг закон, който трябваше да се приеме още заедно със закона за реституцията, беше законът за лустрацията. Но, честно казано, вече не храня надежда, че някога такъв закон ще бъде приет. Пък вече и няма за кога. Иначе като цяло законодателството ни е твърде добре синхронизирано и, пак казвам, проблемът не е какви са законите, а това, че не се спазват.

На 17 април „Уолстрийт Джърнъл“ публикува анализ на бившия финансов министър Симеон Дянков. В текста Дянков посочва, че според него кабинетът „Борисов“ е паднал не заради бедността в страната, а заради липсата на реформи в енергетиката. Какъв е Вашият коментар?

- И бедността в страната, и липсата на реформи в енергетиката са резултат от некадърността на кабинета, чийто изявен член беше и господин Дянков. Тъй че по която и от двете причини да се е сринало правителството, технически няма значение. Формалната причина беше цената на тока, която пък е функция от политиката в областта на енергетиката. Около 800 милиона правителството, в което г-н Дянков беше вицепремиер, наля в така наречения „гьол” на Белене и сега всички плащаме дълга. И за съжаление ще го плащаме колкото и да протестираме или да не протестираме. Листът хартия, на който е написана присъдата ни, не е сметката за ток, която развяват протестиращите по улиците, а бюлетината, с която са гласували през 2009 за ГЕРБ.

Вие сте водач на листите на „Движение БГ“ в Хасково. В началото на март граждани започнаха подписка срещу кмета Георги Иванов. Те упрекнаха градоначалника, че управлява непрозрачно. Какво може да направи „Движение България на гражданите“ за проблемите на хората в Хасково?

- Конкретни регионални проблеми ще решат кметовете на „България на гражданите”, които ще бъдат избрани в единайсетте общини на областта през 2015 година. Дотогава може да се надяваме, че ще помогнем на хората от Хасково със свой областен управител и, разбира се, с парламентарната си група, в която те ще бъдат представени. Имаме интересни идеи в областта на икономиката, демографията и селското стопанство, като включително провеждаме и конкретни опити за внедряването на нови култури с висока доходност. Сред нашите членове и активисти в Хасково и областта има и много представители на бизнеса и с тях имаме ясен поглед и интересни идеи в областта на бизнес климата, което е в пряка връзка с въпроса, който ми задавате. Сигурен съм, че ограничаването на корупцията и гарантирането на предвидими условия и честна конкуренция ще даде в Хасково същите плодотворни резултати, каквито ще даде в другите градове на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!