Иван Стамболов – Сула: Референдумът е далавера „в името на народа“

Последна промяна на 11 януари 2013 в 15:50 5305 15

Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов

Иван Стамболов, по-известен във виртуалното пространство като Sulla, е един от най-легендарните блогъри. От лятото насам той е член на Националния съвет на партията "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

OFFNews потърси мнението на Сула по един от най-горещите обществени въпроси - темата за предстоящия референдум.

 

1. Г-н Стамболов, „Движение България на гражданите“ призовава към бойкот на референдума. Бихте ли обяснили защо.

От уважение към демократичните процедури и гражданското общество. Този така наречен „референдум“ преследва единствено две големи цели. Първо чрез мнението на гражданите да се санкционира защитата на частни и партийни интереси, тоест да се направи далавера „в името на народа и за благото на народа“. Второ, да се компрометира демократичният изборен процес изобщо, а в частност да се саботират парламентарните избори 2013. На 27 януари, вероятно в някоя снежна виелица, хората ще отидат до урните, защото вярват, че живеем в демокрация. За съжалени обаче има голяма вероятност те да бъдат разходени напразно, защото референдумът е организиран така, че най-вероятно ще завърши с провал. Тогава у хората ще остане неприятното усещане, че от гласа им нищо не зависи и че няма смисъл да се гласува на избори. Така избирателната активност през лятото ще е ниска, което пък ще направи по-лесно манипулирането, фалшифицирането и открадването на парламентарните избори.

 

2. Какво ще се случи, ако процентът на гласувалите наистина е нисък? Какво би означавало за съдбата на АЕЦ „Белене“ това?

Референдумът ще се провали, което е изгодно за управляващите. По отношение на „Белене“ нищо няма да се случи, нищо няма да се промени. Просто хората, както казах, ще се отвратят. Партиите, които са се регистрирали за агитация, ще си проведат медийните кампании, ще кажат каквото имат да казват, и това, което ще кажат, ще видите сами, няма да има много общо с проблемите на енергетиката. Единствено ще се случи това, че ще се проведе генерална репетиция за открадването на парламентарните избори. Ще се види как работят избирателните комисии, как откликват медиите и тъй нататък. А процентът на гласувалите наистина ще е нисък, защото виждаме, че много хора са на нашето мнение и че нашата, на „България на гражданите“ позиция да се бойкотира този фарс, от ден на ден, колкото повече приближава датата на референдума, изглежда все по-адекватна и се споделя от все повече хора.

 

3. Смятате ли, че въпросът на допитването е зададен коректно и ако не, как бихте го „подобрили“?

Аз не разбирам какво ме питат. Уморихме се да говорим, че във въпроса има толкова много неизвестни, че наистина е невъзможно да му се отговори. Според мен и експертите вече не могат да му отговорят. Референдуми трябва да се правят по по-обозрими въпроси, например да има ли шадраван на градския площад или не. Ако отида на лекар и кажа, че ме боли кръстът, и лекарят ме попита: „Какво предпочиташ – екстензия или инжекция с кортикостероиди?“, какво да му отговоря? Особено ако не ми е направен преди това ядрено-магнитен резонанс. Но ако пофантазираме и предположим, че на мен е възложено да формулирам въпроса, ще кажа примерно така: „Да продължаваме ли да се занимаваме с проекта „Белене“ или не?“, като много ще разчитам хората да си спомнят всички скандали около него през последните години и последните правителства? Това е въпросът. Всичко друго е някакво усукване. А колкото повече усукваш словото, толкова по-жестоко словото ти отмъщава. Разбра се, дори и така поставен, въпросът изисква сериозна, откровена и отговорна разяснителна кампания – колко ще плащаме, колко ще спестяваме и за колко време.

 

4. Мислите ли, че българските граждани са компетентни по въпроса и могат да направят информиран избор?

Сигурно има десетина души, които са компетентни, но аз се лаская от мисълта, че познавам лично само един или двама от тях. Дори мога да ви кажа кои са: Илиан Василев и Валентин Стоянов. Повечето не са, аз съм в тяхното число и не виждам нищо оскърбително в това. И ви уверявам, че аз по-скоро ще се притесня, ако ме питат за нещо, за което не съм компетентен, отколкото да се обидя, ако не ме питат. Българските граждани трябва да бъдат питани за по-фундаментални неща.

 

5. В четвъртък председателят на РЗС Яне Янев обяви, че ще поиска отмяна на допитването. Как ще коментирате това?

Трябва да ви призная, че не следя изявите на г-н Янев. Но ако е казал така, това е очевидна комуникационна техника за влизане в информационния поток. Много добре знае, че каквото иска няма да се случи, но като го поиска, не може да не му обърнат внимание. Той, като наближат парламентарните избори, може да поиска и тяхното отменяне и сигурно журналистите пак ще го вкарат в емисиите.

 

6. Защо според Вас премиерът Борисов излезе с твърди указания за отрицателен вот на референдума, а ГЕРБ е регистрирана като подкрепяща страна?

Не ми е в стила и възпитанието да обяснявам действията на другите хора. Не съм като господата Борисов и Станишев, които все обясняват на публиката с кого сме щели да се коалираме ние от „България на гражданите“ и с кого не. Но бих обърнал внимание на словосъчетанието „твърди указания“. Дори съвсем повърхностно наблюдение върху управлението на г-н Борисов през последните години ще покаже, че не може да се говори за твърди указания, твърди мнения, твърди позиции и твърда политика. Всичко там е предпоследно и мнението на премиера се люшка на вятъра даже не като тръстика, а като патешки пух. Но и на него не му е леко, защото хем иска да угоди на всички – и на руснаци, и на американци, и на европейци, - хем накрая всички ще му се разсърдят.

 

7. Подкрепяте ли строежа на АЕЦ „Белене“?

Не, не го подкрепям. Най-малкото защото виждам, че интересите са съвсем различни от тези на обществото и на българите. Интересите са първо кой ще вземе комисионните (доста от които, говори се, вече са взети от традиционните русофили и сега трябва да доставят някакво изпълнение на ангажименти), и второ, кой ще изпълнява строителните работи, за да се лапа от тях по познатия начин, по който се лапа и от магистралите. Ще се защитят тези интереси, ще се вземат тези пари, пък нас после кучета ни яли. Колко ще струва токът от Белене, докато се възвърнат инвестицията и кредитите? Ще има ли пазар да изнасяме електричество? На кого ще го изнасяме и срещу каква цена? Какви ще бъдат енергийните нужди на икономиката ни? Това никой не знае, а на този етап и не може да знае. Но то и не интересува комисионерите и строителите. Тяхната далавера е бърза, а последиците от нея – бавни. Затова не подкрепям.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2013 в 05:47

Защото как и е написано в статията, парите са изпратени за русофилските дружестваи петата колона - сега те трябва да изобразят нещо такова... Направят малко вятър по своите сайти, по форумите, в техните медии :) Иначе няма да има повече парички от москва за другия път :)

28.01 2013 в 05:45

Ти чуваш ли се?! :) Исландия е фалирала държава. Длъжник даже на Русия като че ли :)
А Швейцария изобщо съществува само по една единствена причина: дава финансова закрила на всички престъпници по светът. Не може одна система да копира стратегия на друга - принципиално различна от нея, работеща на други принципи

16.01 2013 в 01:47

Я стига вика бе! Кво си се напушил. Кой каза, че непременно трябва да имаме ядрена енергетика? България не е държава, която да си играе с такива опасни играчки. Щото утре някой ще открадне тръбите на охлаждането и после на децата в Северна България ще им раздават ръкавички със 7 пръста. По три ръкавички на дете.

16.01 2013 в 01:41

Има значение как - трябва да се гласува с НЕ. И Сула е посочил най-важните доводи, ще или не ще.

15.01 2013 в 16:04

Другарю, защо такива мераклии като вас не си направите едно акционерно дружество (АД), не си съберете пари, намерите инвеститор и построите АЕЦ Белене? Тогава всичката печалба ще е за вас! Защо искате всички българи да ви плащаме за мераците?

15.01 2013 в 09:31

Оле мале. Еб@си тезите, развити от "легендарния блогър".

12.01 2013 в 14:08

ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ ТРЯБВА ДА СЕ БОЙКОТИРА!!! ВСЕКИ ПОЛОЖЕН ПОДПИС ЛЕГИТИМИРА ПРЕДАТЕЛСТВОТО В ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА, ИЗВЪРШЕНО ОТ КУНЕВА, КОСТОВ, МИХАЙЛОВА, ПАСИ И КОБУРГА!!! СЪЩЕВРЕМЕННО МИНИРА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЗАВЕЖДАНЕ НА ДЕЛО С ПОЗОВАВАНЕ НА ВИЕНСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!! Кунева прави финтиращ ход със своят анонс за бойкот - всъщност тя разчита на противодействие на своето становище т.е. гласуване. ХОРА, РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАК ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА!!! САМОТО ГЛАСУВАНЕ ЧУПИ ГРЪБНАКА НА НАШАТА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА И НИ ПРАВИ ЗАВИСИМИ ЗАВИНАГИ ЗА ТОЗИ НАЙ ВАЖЕН СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩ ОТРАСЪЛ!!!

11.01 2013 в 20:10

Тезите на Иван Стамболов може да изглеждат логични, но от тях той вади напълно погрешни изводи. По номерата:

1. Сещате ли се за вица за диалектиката? Значи ако гласуваш и на референдума и на изборите - това е логика, но ако мислиш, че бойкотирайки референдума спомагаш за демократичността на изборите - ето това вече е диалектика!

2. Да, процентът ще е нисък и вероятно недостатъчен. Това не е аргумент да не отидеш, а точно напротив!

3. А ако лекаря ти каже да избираш между ваксинация и васектомия? Дали няма да отвориш 1-2 енциклопедии поне да разбереш за какво става въпрос? Въпросът е достатъчно точен - искаш ли да строим нов Чернобил или не искаш?

4. Ако не си компетентен, защо даваш интервю по темата? Като запознат с античната история сигурно се сещаш за един обущар, дето коментирал картина, нали?!

5. това дори не заслужава да си търкам клавиатурата

6. пак така

7. Е, ми като не го подкрепяш, айде на 27-и да си вдигнеш задника и да пуснеш една бюлетинка... иначе искаш депутат да ставаш, нали???!!!

11.01 2013 в 19:06

Белене ще има независимо какво се говори. Добре дошли в Нова България.

11.01 2013 в 18:07

ФАКТ !
Тези които уж разбират от енергетика и икономика не могат да се разберат по между си (в медиите пък и изобщо!) какво трябва и какво не трябва .
ФАКТ !
Тези които въобще не им е работа да разбират от това се намират за компетентни (и от едните , и от другите) да решават тези въпроси .
И при това :
ФАКТ !
Тези които уж знаят за какво иде реч , искат отговор на своите въпроси от тези които не могат да дадат компетентен отговор на това по обективни причини (тук не искам да засегна никого).

А казват , че когато фактите говорят - Боговете мълчат !
Предложения за изводи ?!.....
Моят скромен извод е , че за пореден път , и този път съвсем на едро и безогледно се опитват да ни правят на маймуни за лична изгода !.....
Категорично отказвам да приема това като въпрос за референдум ! Няма да гласувам за нещо което ми представят за това каквото то не е !
Няма сведение за други свестни държави да са правили референдуми всеки път , когато са вземали решение за строеж на нова АЕЦ.

......Когато в една държава цената на доматите стане по-висока от цената на ягодите (справка на пазара ) , има нещо тотално сбъркано в тази държава !.....