Иван Стамболов – Сула: Референдумът е далавера „в името на народа“

Елица Мартинова 11 януари 2013 в 15:50 7060 15

Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов
Иван Стамболов-Сула, Снимка: Сергей Антонов

Иван Стамболов, по-известен във виртуалното пространство като Sulla, е един от най-легендарните блогъри. От лятото насам той е член на Националния съвет на партията "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

OFFNews потърси мнението на Сула по един от най-горещите обществени въпроси - темата за предстоящия референдум.

 

1. Г-н Стамболов, „Движение България на гражданите“ призовава към бойкот на референдума. Бихте ли обяснили защо.

От уважение към демократичните процедури и гражданското общество. Този така наречен „референдум“ преследва единствено две големи цели. Първо чрез мнението на гражданите да се санкционира защитата на частни и партийни интереси, тоест да се направи далавера „в името на народа и за благото на народа“. Второ, да се компрометира демократичният изборен процес изобщо, а в частност да се саботират парламентарните избори 2013. На 27 януари, вероятно в някоя снежна виелица, хората ще отидат до урните, защото вярват, че живеем в демокрация. За съжалени обаче има голяма вероятност те да бъдат разходени напразно, защото референдумът е организиран така, че най-вероятно ще завърши с провал. Тогава у хората ще остане неприятното усещане, че от гласа им нищо не зависи и че няма смисъл да се гласува на избори. Така избирателната активност през лятото ще е ниска, което пък ще направи по-лесно манипулирането, фалшифицирането и открадването на парламентарните избори.

 

2. Какво ще се случи, ако процентът на гласувалите наистина е нисък? Какво би означавало за съдбата на АЕЦ „Белене“ това?

Референдумът ще се провали, което е изгодно за управляващите. По отношение на „Белене“ нищо няма да се случи, нищо няма да се промени. Просто хората, както казах, ще се отвратят. Партиите, които са се регистрирали за агитация, ще си проведат медийните кампании, ще кажат каквото имат да казват, и това, което ще кажат, ще видите сами, няма да има много общо с проблемите на енергетиката. Единствено ще се случи това, че ще се проведе генерална репетиция за открадването на парламентарните избори. Ще се види как работят избирателните комисии, как откликват медиите и тъй нататък. А процентът на гласувалите наистина ще е нисък, защото виждаме, че много хора са на нашето мнение и че нашата, на „България на гражданите“ позиция да се бойкотира този фарс, от ден на ден, колкото повече приближава датата на референдума, изглежда все по-адекватна и се споделя от все повече хора.

 

3. Смятате ли, че въпросът на допитването е зададен коректно и ако не, как бихте го „подобрили“?

Аз не разбирам какво ме питат. Уморихме се да говорим, че във въпроса има толкова много неизвестни, че наистина е невъзможно да му се отговори. Според мен и експертите вече не могат да му отговорят. Референдуми трябва да се правят по по-обозрими въпроси, например да има ли шадраван на градския площад или не. Ако отида на лекар и кажа, че ме боли кръстът, и лекарят ме попита: „Какво предпочиташ – екстензия или инжекция с кортикостероиди?“, какво да му отговоря? Особено ако не ми е направен преди това ядрено-магнитен резонанс. Но ако пофантазираме и предположим, че на мен е възложено да формулирам въпроса, ще кажа примерно така: „Да продължаваме ли да се занимаваме с проекта „Белене“ или не?“, като много ще разчитам хората да си спомнят всички скандали около него през последните години и последните правителства? Това е въпросът. Всичко друго е някакво усукване. А колкото повече усукваш словото, толкова по-жестоко словото ти отмъщава. Разбра се, дори и така поставен, въпросът изисква сериозна, откровена и отговорна разяснителна кампания – колко ще плащаме, колко ще спестяваме и за колко време.

 

4. Мислите ли, че българските граждани са компетентни по въпроса и могат да направят информиран избор?

Сигурно има десетина души, които са компетентни, но аз се лаская от мисълта, че познавам лично само един или двама от тях. Дори мога да ви кажа кои са: Илиан Василев и Валентин Стоянов. Повечето не са, аз съм в тяхното число и не виждам нищо оскърбително в това. И ви уверявам, че аз по-скоро ще се притесня, ако ме питат за нещо, за което не съм компетентен, отколкото да се обидя, ако не ме питат. Българските граждани трябва да бъдат питани за по-фундаментални неща.

 

5. В четвъртък председателят на РЗС Яне Янев обяви, че ще поиска отмяна на допитването. Как ще коментирате това?

Трябва да ви призная, че не следя изявите на г-н Янев. Но ако е казал така, това е очевидна комуникационна техника за влизане в информационния поток. Много добре знае, че каквото иска няма да се случи, но като го поиска, не може да не му обърнат внимание. Той, като наближат парламентарните избори, може да поиска и тяхното отменяне и сигурно журналистите пак ще го вкарат в емисиите.

 

6. Защо според Вас премиерът Борисов излезе с твърди указания за отрицателен вот на референдума, а ГЕРБ е регистрирана като подкрепяща страна?

Не ми е в стила и възпитанието да обяснявам действията на другите хора. Не съм като господата Борисов и Станишев, които все обясняват на публиката с кого сме щели да се коалираме ние от „България на гражданите“ и с кого не. Но бих обърнал внимание на словосъчетанието „твърди указания“. Дори съвсем повърхностно наблюдение върху управлението на г-н Борисов през последните години ще покаже, че не може да се говори за твърди указания, твърди мнения, твърди позиции и твърда политика. Всичко там е предпоследно и мнението на премиера се люшка на вятъра даже не като тръстика, а като патешки пух. Но и на него не му е леко, защото хем иска да угоди на всички – и на руснаци, и на американци, и на европейци, - хем накрая всички ще му се разсърдят.

 

7. Подкрепяте ли строежа на АЕЦ „Белене“?

Не, не го подкрепям. Най-малкото защото виждам, че интересите са съвсем различни от тези на обществото и на българите. Интересите са първо кой ще вземе комисионните (доста от които, говори се, вече са взети от традиционните русофили и сега трябва да доставят някакво изпълнение на ангажименти), и второ, кой ще изпълнява строителните работи, за да се лапа от тях по познатия начин, по който се лапа и от магистралите. Ще се защитят тези интереси, ще се вземат тези пари, пък нас после кучета ни яли. Колко ще струва токът от Белене, докато се възвърнат инвестицията и кредитите? Ще има ли пазар да изнасяме електричество? На кого ще го изнасяме и срещу каква цена? Какви ще бъдат енергийните нужди на икономиката ни? Това никой не знае, а на този етап и не може да знае. Но то и не интересува комисионерите и строителите. Тяхната далавера е бърза, а последиците от нея – бавни. Затова не подкрепям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!