Юлиан Ангелов, ВМРО: Дадоха 2 млрд. за саниране, а само един е нужен, за да стане пенсията 300 лева

За детските градини да няма такса, искат Обединени патриоти

Владимир Йончев Последна промяна на 17 март 2017 в 07:35 10408 6

Юлиан Ангелов е роден на 5 май 1975 г. Организационен секретар на ВМРО, депутат в последното народно събрание. Водач на листата на Обединени патриоти в 24 МИР в София.

Г-н Ангелов, социологическите прогнози отреждат на "Обединени патриоти" твърдо трето място. Едва ли ще бъде възможно да се състави каквато и да е коалиция без участието на Обединени патриоти. Сега за първи път ще имате възможност да изпълните обещанията си, за които много хора са ви обвинявали, че са популистки. Кое от обещанията може да се осъществи и как? 

Първо искам да кажа, че "Обединени патриоти" се борят да са основна политическа сила в България. На президентските избори социолозите ни отреждаха два пъти по-нисък резултат, от 7-8%, ние направихме 15%. Сега ни отреждат 12-13%, надяваме се да направим 20%.

Голяма част от обещанията в последните години успяхме да ги реализираме. Най-много държим на това да се реши огромната несправедливост в България минималните пенсии да са най-ниските в Европа. По-ниски от Албания, Македония, Сърбия, Косово. Недопустимо е в 21 век една немалка част от населението на България да живее със 160-200 лв. пенсия.

Затова ние предложихме минималната пенсия да е съобразена с прага на бедността в България, който е в рамките на 300 лв. Става въпрос за тези хора, които са работели и имат трудов стаж. Не говорим за социални или други пенсии, които са около 160 лв.

Направили разчети, които предложихме и в разчета за бюджета за 2017 г., но тогава Народното събрание ги отхвърли. Имаше партии, които на думи подкрепяха нашето предложение, но така и не направиха опит да си съберат депутатите, включително и БСП, които подкрепиха предложението ни, но бяха 20 души в залата, за да не мине. И така, с 5-6 гласа увеличението на пенсиите не мина в Народното събрание.

Многократно сме посочвали откъде могат да дойдат средствата. Първо - от това да се спрат всякакви безумни проекти от типа - саниране, което беше предложение на ГЕРБ, като се похарчиха 2 млрд. безумни пари.

Колко точно средства са необходими, за да се увеличат пенсиите до 300 лв?

Идеята ни е, не само минималните да се увеличат на 300 лв., а и всички останали пенсии да бъдат индексирани с определен коефициент, защото е нормално тези, които взимат по-високи пенсии да кажат: "Защо на тях увеличават, а нашите не".

Нужните средства зависят от това колко ще бъде увеличен размерът, дали останалите политически сили в парламента ще се съгласят този коефициент да е от 2013 или от друга година, дали ще се съгласят самата пенсия да бъде 300 лв. или 280 лв. Разчетите са най-различни. Ние бяхме предложили два варианта - между 400 и 500 млн. на година беше най-нискобюджетният бюджетен вариант, а другият беше в размер на около 1 млрд. и 200-300 млн. лв., които бяха необходими за увеличаване на минимална пенсия 300 лв. и индексация на останалите пенсии.

За саниране се изразходиха 2 млрд. лв. Нямаме нищо против това да има енергийна помощ за всички българи и сградите да бъдат подновени, но смятаме, че тези пари отидоха за друго?, Защото самите изпълнители на този проект работят доста некачествено.

Освен това има и дискриминация, защото само определени сгради могат да кандидатстват, а не всички. А това все пак са пари на всички българи. По-големият проблем в България е бедността и социалната несправедливост, а не това, дали сградите ще бъдат енергийно ефективни или не. Приоритетът на държавата трябва да бъде друг. Това са пари, които се изразходиха за тези 2-3 години, а можеше да отидат точно за пенсиите. Помните също, че държавата покри всички загуби, свързани с КТБ, т.е. занапред няма да има свързани с КТБ загуби или други плащания. Плащането за "Белене" също беше направено, т.е. няма да има такива огромни плащания, което значи, че държавата има достатъчно средства.

Ако държавата спре институциите да източват средства по различни обществени поръчки, които всички виждаме в системата, в Министерството на отбраната, на вътрешните работи, как се правят поръчки за униформи и други неща, които са няколко пъти по-скъпи отколкото в магазините на дребно. Това показва, че държавата явно е богата, щом за една униформа може да плати 600 лв., при положение, че същата може да се намери за 100-тина лева в магазина и с по-добро качество. Най-важното е да се намали източването на държавата, кражбите.

Виждаме и другите държави в ЕС, те винаги правят своите бюджети с по-голям дефицит от максималния, който е допустим в ЕС, а ние винаги се правим на най-послушните и залагаме по-нисък дефицит в бюджета на държавата. А именно чрез този дефицит се стимулира българската икономика и потребление. Може и с това да се увеличи дефицитът в България и да има определени средства, които да се отделят за пенсии.

По-важният проблем е, че трябва да има справедливост. Всички тези хора са работили, плащали са си данъците, осигуровките, били са на работа по 40 години, направили са си годините за пенсия. Самата реформа, която беше направена от предните правителства, е направена така, че да ощети тези хора, които са работили по времето на комунизма или първите години на демокрацията, което не е справедливо към тях.

Санирането, КТБ и Белене бяха тая година. Но ако веднъж се вдигнат пенсиите, след това не могат да се свалят и трябва да има пари за пенсиите и през следващите години.

Тази година сме платили няколко милиарда, които в следващите години няма да се плащат. Значи бюджетът е достатъчен да поеме увеличените пенсии. Освен това не е справедлво социалните и инвалидните пенсии да са в НОИ, защото самото социално министерство да изплаща обезщетенията на хората. От там също идва голямата разлика хората в България да получават пенсия за години стаж. Всички, които са плащали през годините имат право да получават по-високи пенсии. Системата се източва именно от социални и инвалидни пенсии, които държавата трябва по друго перо да покрива, а не чрез пенсионните фондове. 

Това, което също предлагаме, като направихме и поправки в закона е, социалното министерство да направи ревизия на инвалидните пенсии. Според нас може би около половината от 900-те хил. инвалидни пенсии, са фалшиви. Това е общоизвестна тайна за всички. Знаем, че цели села и махали с хора от друг етнос са болни от една и съща болест. Това означава, че някой е давал пари някъде, някоя комисия е издала определения процент инвалидност.

Смятаме, че фалшивите инвалидни пенсии трябва да бъдат спрени и да се направи ревизия, а всички останали хора с увреждания, които наистина имат нужда, трябва да си получават инвалидните пенсии. За съжаление, много от българите, които имат инвалидизация, не получават необходимите им пенсии, а много от малцинствата, които нямат инвалидизация, я получават. Тази несправедливост трябва един път завинаги да бъде пресечена.

Говорехме много за по-възрастните хора, а за младите - каква е политиката ви?

Политиката, която сме предлагали през последните години е обвързана с демографската криза. Големият проблем на България е демографската криза, в частност раждането на все по-малко деца, младите българи емигрират и държавата се обезлюдява. Смятаме, че е редно да се направят следните неща:

Първото и най-важно - да спре дискриминацията за детски надбавки, а да бъдат обвързани с доходите на семействата. Не може да разделиш семействата на база на това, че имат по-висок среден доход и за това нямат право на детски надбавки. Трябва да стимулираме и семействата, които работят и са образовани, които получават по-високи доходи. Държавата, вместо да стимулира тези семейства, тя ги наказва, за това, че са по-образовани, имат по-престижнa работа. 

Има два начина това да се промени - или да се премахне обвързването на детските надбавки с доходите, или да бъде обвързано с това, в края на годината, на всички тези млади семейства с деца да се връщат голяма част от данъците, които са внасяли, а не както в момента, беше предложено и направено от ГЕРБ - в рамките на 20 лв. годишно да се връща на тези семейства, което е смешно.

Колко средства са нужни да се направи това?

По груби сметки, между 70-100 млн. лв. годишно в зависимост от това колко семейства засяга и дали всички семейства ще подадат молба да ги получават. Лично аз, не бих подал такава молба да получавам детски надбавки, с оглед на това, че имам достатъчни доходи и не бих искал държавата да се обвърза с мен или с отглеждането на моите деца. Предполагам, че и други хора, които получават по-високи доходи, не биха се възползвали от това.

Дори и да има детски надбавки за всички, това не е достатъчно за отглеждането на деца и не е достатъчно за връщане на тези, около 2 млн. българи, които са в чужбина. Какви още неща предлагате?

Така е. Това е само едно от нещата, които предлагаме. Другото - да се сложи край на тази дискриминация в детските градини и ясли, родителите да плащат такси. Това е недопустимо. Знаем, че когато детето бъде прието в 1-ви клас, до 12-ти клас няма такса за училище, а когато децата са най-малки и когато родителите и държавата трябва да полагат най-много грижи в тяхното възпитание и интегриране в обществото - тогава се плащат такси.

Таксите не са големи, между 50-70 лв. са в различните общини, но ако искаме да помогнем на родителите и на децата, по-добре тези средства, които дават за такси, да ги отделят за нещо друго за детето. По този начин ще решим и друг проблем, а именно интегрирането на малцинствени групи. Една част от децата на тези хора не посещават детски заведения, поради факта, че трябва да плащат такси. Така ние губим вече няколко поколения от тези етноси, защото те не влизат в тези заведения, не могат да научат добре българския език, не мога да се интегрират, нямат социални контакти с други деца. Ние сами си създаваме една огромна бомба, която малко по малко се възпламенява, но един ден ще избухне. Това е другото ни предложение.

Конкретно за стимулирането младите българи да се завръщат обратно и за това да привличаме хора от старите български общности в различни държави, в които живеят като малцинствени групи, предлагаме българският парламент да приеме стратегия за сънародниците ни зад граница, в която ясно и категорично е казано как българската държава трябва да се грижи за общностите извън България и по какъв начин да ги стимулира да се връщат обратно. След приемането на тази стратегия, може да се направи необходимото законодателство и стимули. Имаме достатъчно примери в това отношение. Знаем в първите години на демокрацията какво направиха страни като Германия, Австрия, Унгария, Полша, да не говорим за Гърция, която привлече близо 2 млн. гърци от бившия Съветски съюз и ги интегрира успешно.

Моделите ги имаме, знаем как е направено - с безлихвени заеми, определени години да се получава социална помощ за семействата, докато си стъпят на краката. Измислено е, само трябва да го видим и приложим. Това е начинът да върнем поне една част млади хора в България и поне частично да решим демографския проблем. Вярно е, че тези мерки не бяха направени от предишния парламент, въпреки, че имаше ресорен вицепремиер по демографските проблеми. Очаквахме повече от него, от гледна точка на това да се изработи и направи законодателство и програми, свързани с решаването на проблемите за демографската криза. Надяваме се обаче в този парламент, при положение, че ние, патриотите, ще имаме много по-голяма група и по-голям брой народни представители, да наложим такава стратегия за българите зад граница и да предложим конкретните мерки, включително и законодателни, за да стимулираме младите българи да се връщат обратно в България. 

Другата мярка, която ще предложим, е свързана с проблемите на българите, родени в чужбина да получават българско гражданство. Процедурата се бави много, хората чакат с години, а някои държави като Украйна не позволяват двойно гражданство. Това, което от Обединени патриоти ще предложим е - всички българи по произход от чужбина, без значение какви граждани са, да може в рамките на 3 месеца да получат зелена карта за постоянно пребиваване в България, която да им даде възможност да учат, работят и живеят в страната, включително и да гласуват, ако живеят тук. По този начин ще решим проблема със забавянето на българско гражданство и ще дадем възможност на милионите българи да имат такъв документ до живот, с който да могат да влизат безвизово, защото една част от държавите, в които живеят българи, се изисква и виза. По този начин критиките, че някои взимали българско гражданство, за да работят в чужбина ще отпаднат. Получава зелена карта като българин от чужбина, има право да пребивава в България колкото пожелае. Така ще ги привличаме тук, а не да им осигуряваме възможност да работят в чужбина.

Държа да отбележа и няколко неща, които успяхме да свършим в тази насока. Това, което направихме в предишното управление по наше предложение, беше да вдигнем стипендиите на българите от чужбина с 40% - от 105 на 150 лв. Вече две години българите от чужбина - Украйна, Молдова, Македония и Сърбия получават по-голям размер стипендия. За тях това е от огромна помощ, понеже идват от места, в които заплатите на родителите са много ниски, за да ги издържат. Може да не е огромна помощ, но мисля, че за момента е достатъчно.

Друго, което сме направили, за да привличаме млади българи от чужбина да учат у нас: по наше настояване беше вдигната бройката за студенти-докторанти и специализанти в България. Преди, тя беше 450 души, в момента е 1150 души, които могат да кандидатстват от цял свят, включително и от новата българска емиграция - деца, които са завършили средното си образование например в Англия, САЩ или други държави, имат право да се възползват от това постановление и да кандидатстват. Българите от Албания, които кандидатстваха да учат тук, бяха единици, сега са се записали 60 българи за студенти, 12 докторанти и няколко специализанти, което е огромен успех. Мерките, които направихме с вдигането на стипендията и с увеличението на приема на деца от чужбина, веднага доведе ефект със себе си.

Разчитам, че тази година ще бъде направена и добра кампания сред българските общности и в новата емиграция, за да могат и техните деца да учат тук. Надяваме се, че привличането на по-голям брой студенти и учащи в България, ще доведе до това, те да намерят своята перспектива в страната ни.

Така или иначе, след изборите ще се наложи коалиция. Какви компромиси в една коалиция могат да се направят и какви не?

По определени неща компромиси в политиката трябва да има, когато искаш да достигнеш някаква цел, но компромиси на всяка цена - няма да правим. Доказахме го в предния парламент, с това, че гласувахме против тази пенсионна реформа, доказахме го и с това, че гласувахме против тегленето на 16 млрд. лв. заем, с това, че гласувахме против санирането. За всички тези неща, които не отговарят на нашите виждания, не сме се поддали на натиск и сме гласували против.

Една от много обсъжданите теми тези дни, е гласуването в Турция, където има извънредно положение. Реформаторският блок призова Румен Радев да преосмисли гласуването в Турция. Каква е позицията на ВМРО?

Бих попитал Реформаторският блок къде бяха те в парламента, когато предлагахме на територията на Р Турция да има секции само в консулства и посолства? Защо тогава те излязоха като най-големи защитници на българите в чужбина и гласуваха как трябва да има огромен брой секции във всяка една държава, включително и в Турция? Защо тогава провеждаха такава политика и благодарения на тях и на ГЕРБ се позволи да има такъв голям брой секции в Турция? Ако бяха приели нашето предложение, нямаше да се стигне до това.

Ние направихме две срещи с новия външен министър по повод секциите в Турция зарди това, че тя се намесва във вътрешните работи на България чрез изборите.

За съжаление, не бяхме послушни както от предното правителство, така и от сегашното за това, че Надежда Нейнски да бъде отзована като посланик от Анкара, защото тя е човекът, който активно работи затова да има повече секции в Турция. Тя трябва да докладва пред МВнР и да прецени Турция спокойна страна ли е, намесва ли се във вътрешните работи на България, организира ли тя нашите избори. Нейният доклад трябва да се изпрати във външно министерство, то от своя страна да го препрати към ЦИК. Ако тя си свърши работата като български дипломат и защити нашите интереси, тя трябваше да каже - в Турция трябва да има секции само в посолства и консулски служби, но тя не го направи, защото защитава други национални интереси. За нас е недопустимо тя да е посланик в Р Турция.

Казали сме си мнението и сме си направили предложенията, въпросът е, защо другите се усещат чак след като стане проблемът? Нима досега не знаеха, че Турция се намесва във вътрешните работи на България? Или не знаеха, че Турция изпраща автобуси и ги плаща, че организира хората, за да гласуват по секциите? Това не го ли знаеха - знаеха, но имаха интерес. Имаха интерес от това, че коалиционен партньор на Реформаторите беше протурска партия и че от там ще изкарат гласове. ГЕРБ и БСП имаха интерес от това да си имат уйдурми с ДПС по определени гласувания. Заради политическия интерес направиха компромиси с турската държава и сега берем плодовете.

Оградата на границата, която ВМРО и "Обединените патриоти" много искаха, помогна ли?

Рязко спадна трафикът на нелегални емигранти от Турция. Сега нелегални емигранти по-скоро влизат от гръцко-българската граница, отколкото от българо-турската.

Като организационен секретар на ВМРО пътувате из градовете - получавали ли сте сигнали за купуване на гласове, за контролиран вот?

За пореден път има. На президентските избори бяха по-малко, от страна на големите партии, но явно на парламентарните избори залогът е огромен. По наши сигнали и наблюдения има огромно раздвижване на пазара, включително привикване на фирми, говорене с шефове на фирми за кого трябва да гласуват, привикване на администрация по общини - там, където определени партии имат позиции. Това за нас е недопустимо. Винаги сме били против и затова нашето предложение за задължително гласуване беше именно за това - когато повече хора излязат да гласуват, тогава купеният и корпоративен вот рязко намалява. То се доказа на президентските избори - всички очакваха един резултат преди президентските избори, а накрая се получи друг. Това се случи, защото много повече българи излязоха да гласуват. И за патриотите резултатът беше два пъти по-висок, отколкото социолозите ни даваха.

Материалът е публикуван съгласно договор от 07.03.2017 г. между ПП ВМРО - БНД и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10355

5

neverland

17.03 2017 в 16:29

300 лъва? Само? Изглежда е зле положението, защото още преди години обещаваха(други лица де :)) 500 на 1000 лв.

Как ще сравняваш разходи за саниране или инфраструктура с разходи за пенсии, те тва са несравними неща.
Сещам се за "не ядем асфалт", да но контрата на "не ядем асфалт", е "писна ни да си трошим колите", пък и ще се случи някой който и не шофира и няма автомобил...Абе, сложни са нещата и не могат реално да се сравняват, просто въпрос на различна гледна точка и светоусещане :)

12009

2

Nik68

17.03 2017 в 09:34

С един милиард ще направи минималната 300 лева. А останалите на същото ниво ли да останат. И която е 150 и 250 да стане 300 така ли. А която е 302 да си остане толкова. И после как ще накараш хората да се осигуряват и да работят законно. Да каже този гений счетоводен, колко пари ще са нужни да се увеличат пенсиите с 20, 30 или колкото според него е нужно процента. Ноо едва ли е подготвен за това. Той си е наумил някаква негова версия и ходи и си я повтаря като латерна.

8316

1

Алекс

17.03 2017 в 08:55

Юлиан Ангелов е един от най-смислените депутати в миналото народно събрание. Без да влиза в излишни малоумни разправии и скандали - винаги ангажиран с проблемите на българите зад граница! Половината депутати от всички политически сили да бяха като него - положението в България щеше да е доста по-добро.