Gonjasufi: Музиката трябва да се преподава, не само да се сваля

OFFNews 12 май 2017 в 15:45 3181 0

Gonjasufi.

На 14 май в "Mixtape 5" ще излеле калифорнийският гуру на шумния алтернативен звук, отдавна излязъл извън категорията “хип-хоп” - Gonjasufi, за да представи новия си албум Mandela "Effect".

Концертът е част от поредицата Falshimento и ще включи в себе си и изпълнения на живо на Skrapez и Стругаре. Билети може да намерите онлайн.

По-долу може да прочетете интервю с Gonjasufi за престоящото му идване у нас:

Феновете и медиите постоянно търсят и изискват нова и нова музика от артистите. Кога решаваш, че имаш готово нещо за издаване?

Кoгато се изпразни банковата ми сметка.

В "Mandela Effect", новият ти албум, тече кръвта на този от миналата година. Как усети новия прочит на "Callus"?

Пoнякога се нагърбвам с прекалено много неща - пиша, свиря, записвам, продуцирам всичко. И, нали е много лично за артиста, не искаш да даваш нещата в ръцете на други. Страх те е да не се изгуби посланието ти. Но, ето, след "Callus" бях свръхизтощен. Казах си, че е време да се упражня в малко гъвкавост, да изляза още от зоната си на комфорт. Да доверя на други артисти файловете с пистите от студийните си сесии, да ги отключа и да им дам платформа за работа. А и да ги видя какво ще направят с изкуството ми. Исках да освободя и себе си, и тях. Преди години за "Caliph’s Tea Party" за пръв път давах гласа си за семплиране и бях много труден за убеждаване. Но бях изумен от резултата. Не ми се вярваше как хората са взели една акапела и са направили изцяло нов запис. Сега след всеки албум трябва да правя и ремикс албум.

Какво дадоха на парчетата колаборациите с Daddy G от Massive Attack, Tony Allen, Shabazz Palaces и другите магьосници?

Когато ме потърсят за ремикс, се вълнувам. Избрах си повечето колаборации сам, но не без помощта нa хората от "Warp", лейбълът, с който работя, те събраха този албум и ме запознаха с Moor Mother и Innersyte. Dwatts.Riot, който също идва с мен в София, пък ме свърза с Daddy G.

Турнето приключва в София, но рано или късно идва следващият албум. Накъде отиват нещата там?

Още няма име, то си излиза накрая. Работя с някои от артистите, които са и в "Mandela Effect". Толкова ми хареса работата с тях, че не ги бавих и за новия. Харесвам оригиналните продуценти. Иначе ще е сбор от всичките ми албуми, но и като никой от тях. По-мек е за ухото, не дере толкова, повече в посоката на "Sheep" (парче от дебюта му - б.а.).

Има ли нещо ново от тази година, музика, която да отличиш сред излязлото досега?

Да, новият на N8 NoFace - "Stories of Those". Кой още… То аз какво ли слушам друго, напоследък само Herbie Hancock и Pharoah Sanders. Нещата на хората около мен, както и всичко на лейбъла "Hit + Run".

Винаги я има - онази песен на онзи изпълнител, който едно време те накара да си помислиш: “Ей, искам и аз така. Да правя музика, да излъчвам тази енергия”. Кой е това за теб?

В детството ми това беше Del The Funky Homosapien. Другият е Lee “Scratch” Perry.

Днес как е най-лесно да зарибиш децата да се занимават с музика? Едно време MTV май вършеше работа, сега е по-трудно…

Пускаш ги в една стая с барабани, китара и кийборд или пиано и готово. А музикантите от моето поколение да правят повече уъркшопи доброволно, да им показват директно за какво става въпрос, да я почувстват и докоснат. Да видят, че музиката не е само бутонът “свали” на екрана или някакво приложение. И трябва да се преподава в училище.

Късно ли е за Земята и хората?

Не е късно, разбира се. Нали дишаме все още? Тук и сега сме. Планетата Земя.

Кога за последно се почувства истински вдъхновен?

Когато се качвам на сцената всеки път. Когато синът ми излезе да удря за пръв път на бейзболен мач и когато бях на балетно представление на дъщеря ми. Тези неща ме правят супергерой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови