Алборози: Провокирането на враждебност към миграцията е фашизъм и вавилонска игра

"Странно е, че младите са все по-малко социално ангажирани"

Константин Мравов 01 ноември 2016 в 16:46 8867 4

Снимка portoantico.it

Алборози.

За голяма част от феновете на roots reggae музиката в България идването на Алборози е част от някакъв несбъднат Голям шлем от концерти.

Благодарение на огромните усилия и търпение на добре познати организатори поне този фрагмент ще е факт. И то тази (изборна) неделя - на 6 ноември, в столичния клуб "Mixtape 5". Албо ще има лесната за него задача да ни разтанцува и разсее, след като президентската и референдумна надпревара до голяма степен ни изсмукаха и отчаяха. В това число и музикално.

Ако обаче търсите нещо за бягство от гнета на реалността, е трудно да се каже, че ще го намерите в италианеца по рождение и ямаеца по душа. Творчеството му много рядко е аполитично, а последният му албум "Freedom and Fyah" е доказателство за това.

В седмицата преди концерта успяхме да получим отговорите на няколко въпроса, които имахме към Алборози. Позволихме си с тях да потърсим и политическото у него. Не че някога е било скрито.

Ще посетиш София като част от промоционалното европейско турне на последния ти албум - " Freedom and Fyah". От твоята гледна точка, по какъв начин той е различен от предишните ти неща?

Всеки албум е различен от другия заради различното време, различния период от живота на артиста. И все пак, това си е същият артист. Трябва да се опитваш да си различен, да сложиш нещо ново на масата. Трябва да го чуете и да прецените сами.

Имаш ли определена концепция, що се отнася до концертите ти, която следваш и си развил в рамките на кариерата си? Какво прави един концерт на Алборози специален?

Зависи от конкретното турне. Опитвам се да съм различен и в крак с времето. Добавям музиканти, съставки на самото шоу. Винаги е празненство. Искам моите концерти да бъдат момент на наслада от живота, но също на премисляне по различни теми. Можеш и да потанцуваш. Трябва да си там.

Винаги си казвал, че музиката ти е политическа, в смисъла на запазването на roots reggae традициите - социално обвързване, бунтовност, революционни послания. В момента медиите на Западния свят гърмят повече от всякога с политически въпроси като войните, миграцията, бедността. Усещаш ли по-добро разбиране и нарастване на интереса към традиционното реге, като твоето, а от друга страна, еволюира ли самото то?

Странно е, защото посланията (на регето) са си същите. Проблемите, които адресират, също са еднакви. Едновременно с това новото поколение, по-младите хора не разбират толкова важността на това да бъдат социално ангажирани. Наясно съм и съм загрижен за големите проблеми в световен мащаб и заради това се опитвам да говоря на по-младото поколение за тях, да ги приближа към реге музиката и да ги информирам за различни политически ситуации, така че да имат по-добра преценка.

Приканвам тези по-млади хора да бъдат нащрек, да бъдат бдителни, да слушат повече реге и да бъдат по-ангажирани с политиката и всекидневния живот.

Родом си от Сицилия, която през последните 2 години е основна точка в голямата миграционна вълна от Северна Африка и Близкия изток към Европа. Смяташ ли, че всичко това е част от естествен процес и реагират ли европейските политици и народи адекватно на него?

Светът еволюира. Миграцията винаги я е имало. Това е естествен процес. Факт е, че някои политици се опитват да отблъснат хората, да провокират враждебност. Това е част от Вавилонската игра (в реге музиката "Вавилон" (Babylon) е нарицателно за глобалната система, крепяща се от робски труд, елитарност и претопяване на културни идентичности - повече тук - б.а.). Те промотират фашизъм и расизъм чрез сбъркана пропаганда. Ние трябва да сме тези, които да са бдителни и да се опитат да разберат ситуацията по-добре.

Не съм бил в лагерите в Сицилия. В Ямайка обаче мога да усетя сходното положение на азиатските мигранти, вкусът от цялата ситуация. (Алборози визира голямата, най-вече китайска диаспора в Ямайка и целия Карибски басейн. Този миграционен маршрут е особено активен в края на 19-ти век, но се завръща с нова сила през 80-те и 90-те години на 20-ти, за да продължава и до днес - б.а.).

В много интервюта си казвал, че Сицилия, Африка и Карибите имат сходна атмосфера. По какъв начин тя се различава от усещането в останалия свят?

Сицилия и като цяло Южна Италия са близо до Африка и в този смисъл съм усещал някакво сходство между тези земи, Карибите, Южна Америка. Обаче в крайна сметка, светът е един. Една голяма солидна скала, разделена от вода. Хората са едно голямо семейство.

Накрая, ще направиш ли за нашите читатели кратък плейлист от 5 песни, с който да ги насочиш към неща, които ти самия слушаш?

Слушайте моя нов сингъл - Alborosie ft. Protege - "Strolling". И класики ... "Buffalo Soldier" на Боб Марли, "Marcus Gravey" на Burning Spear, "Taxi Driver" на Steel Pulse и "Black Uhuru Anthem" на Black Uhuru.

Алборози е един от основните виновници за разпространението на реге културата в световен мащаб редом с иконите – фамилия Марли. Определян като един от най-значимите реге артисти на световната сцена за всички времена, той е отговорен за възраждането на roots reggae жанра, както и rub a dub стила, който е силно застъпен в творчеството му.
Мулти-инструменталистът, специализирал се в китара, бас, ударни и пиано, изпълнява култовите си парчета пред стотици хиляди фенове по целия свят вече над 15 години. Работил е с имена като Кимани Марли, Abyssinians, Protoje, Etana и др.

"Албумът е доста концептуален – с голяма дъб насоченост, но и със захождания към дъбстепа и електронната музика в някои парчета. Регето е социална музика и съответно пея за политика, любов, но най-вече за свободата и огъня (Freedom & Fyah). В албума можеш да чуеш песни за свободата, но за да я достигнеш, трябва да минеш през огъня и точно поради този факт не мога да се правя, че всичко в този свят е прекрасно. Хората (включително и аз) обичат да се представят под добра светлина, но ако погледнеш малко по-внимателно, ще разбереш, че не всеки е това, за което се представя. В крайна сметка всички ние сме хора, всички правим грешки, и това са неща от живота", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови